HomeHL-WorldΑλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν: Σώζοντας την Αυστρία από την ακροδεξιά

Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν: Σώζοντας την Αυστρία από την ακροδεξιά

Το προφίλ του καθηγητή Οικονομικών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα 72 του χρόνια (γεννημένος στις 18 Ιανουαρίου 1944), ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, κατόρθωσε μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις να απομακρύνει το φάντασμα της ακροδεξιάς από την αυστριακή προεδρία.

Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης, για 18 χρόνια βουλευτής του Κόμματος των Πρασίνων, εγκατέλειψε το αυστριακό κοινοβούλιο το 2012 και έστρεψε το ενδιαφέρον του στα τεκταινόμενα στον Δήμο της Βιέννης. Ήταν ηγέτης του Κόμματος των Πρασίνων από το 1997 έως και το 2008, κατορθώνοντας να μετατρέψει το κόμμα του στην τέταρτη ισχυρότερη πολιτική δύναμη της Αυστρίας.

Είναι γνωστός ως «Σάσα» ως υπενθύμιση της ρωσικής καταγωγής του. Προέρχεται από μία ευκατάστατη οικογένεια της Βιέννης, με πατέρα Ρώσο και μητέρα Εσθονή.

Οι συντηρητικοί των θεωρούν «πολύ αριστερό» και οι προοδευτικοί «μη επιθετικό αριστερό», ενώ πέρασε τα πρώτα χρόνια της πολιτικής του καριέρας στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Αυστρίας.

Η προεκλογική του εκστρατεία ήταν ξεκάθαρα υπέρ της Ενωμένης Ευρώπης, τονίζοντας ότι η οικονομική ευμάρεια της Αυστρίας εξαρτάται από τις αγαθές σχέσεις της με την Ε.Ε.

«Από την πρώτη στιγμή τόνισα ότι η Αυστρία πρέπει να είναι φιλοευρωπαϊκή. Θα ήταν τεράστιο λάθος να απομακρυνθούμε από την Ενωμένη Ευρώπη», ήταν μία εκ των πρώτων δηλώσεών του, αμέσως μετά τη νίκη του στις εκλογές.

Είναι φανατικός καπνιστής και δεν διστάζει να υπερασπιστεί την επιλογή του. «Κάποια στιγμή αποφάσισα να το κόψω. Άντεξα τέσσερις μήνες, αλλά τελικά γιατί να με βασανίζω σε αυτήν την ηλικία;», τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, ο ίδιος είναι διαζευγμένος και έχει δύο παιδιά.

Λατρεύει τα αμερικανικά αστυνομικά μυθιστορήματα, τη ρωσική λογοτεχνία του 19ου αιώνα και τον… Ντόναλντ Ντακ!

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση