HomeHL-GreeceΣε εκλογική ετοιμότητα η Νέα Δημοκρατία

Σε εκλογική ετοιμότητα η Νέα Δημοκρατία

Η Πειραιώς ανεβάζει στροφές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με αυτοπεποίθηση αλλά και αυτοσυγκράτηση παρακολουθεί η Νέα Δημοκρατία τα κυβερνητικά αδιέξοδα και την παράλληλη ενίσχυση της δικής της εικόνας στα μάτια της κοινής γνώμης.

Το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αποκλείει εξαρχής την προοπτική συμμετοχής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε οικουμενική κυβέρνηση, αποδομεί την αντίληψη ότι είναι το κόμμα που πάντα λέει «ναι» στα μνημόνια, αποφεύγει την αναπαραγωγή των σεναρίων πρόωρων εκλογών, αγωνίζεται -ίσως και από συνήθεια- με τους δαίμονες των αέναων εσωτερικών συγκρούσεων και ανεβάζει στροφές.

Η Πειραιώς επενδύει στην πολιτική της υπεροχή, την οποία στηρίζει στη σταθερή δημοσκοπική της πρωτοκαθεδρία, και υπογραμμίζει πως τα ταξίδια που έκαναν μέσα στην εβδομάδα από τη μία ο κ. Μητσοτάκης και από την άλλη ο κ. Τσίπρας έδειξαν πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας τον ρόλο και τις προτεραιότητες της χώρας.

Σύμφωνα με πηγές του Μοσχάτου, με την περιοδεία-εξπρές σε Βουλγαρία και Σερβία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να δώσει έμφαση στις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με δύο σημαντικές χώρες των Βαλκανίων σε μία περίοδο αυξανόμενης έντασης. Το ταξίδι του είχε τρεις στόχους: την ενίσχυση του ρόλου της Ελλάδας στις εξελίξεις και τη διαμόρφωση ισορροπιών και συμμαχιών στην ευρύτερη περιοχή μας και τη σύσφιξη των σχέσεων συνεργασίας, σταθερότητας και ειρήνης στη βάση των δημοκρατικών αξιών, του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών, καθώς και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Επίσης, την ουσιαστική διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων με έμφαση στο εμπόριο, στην ενέργεια, στις μεταφορές, στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς και στην ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα ασφάλειας και αντιμετώπισης του Προσφυγικού.

Για τον λόγο αυτό ο αρχηγός της ΝΔ συναντήθηκε με εκπροσώπους επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις χώρες (παλαιές επιχειρήσεις, όχι όσες μεταφέρθηκαν προσφάτως για φορολογικούς λόγους), οι οποίοι, όπως τόνισε, δίνουν προστιθέμενη αξία στη χώρα μας.

Εκλογές

Την ίδια ώρα το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη αποτιμά πολιτικά και συμβολικά το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κούβα, όπου, όπως σχολιάζει, «παρέα με μια σειρά από αμφιλεγόμενους τριτοκοσμικούς ηγέτες, μίλησε για τα οράματα μιας σοσιαλιστικής επανάστασης, την ώρα που η χώρα χρειάζεται ιδιωτικές επενδύσεις και διεθνείς συμμαχίες».

Ωστόσο, κι ενώ δεν θεωρεί πιθανό το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών -ούτε όμως το αποκλείει- η ΝΔ αξιοποίησε μέσα στην εβδομάδα πολλές ευκαιρίες, προκειμένου να ξεκαθαρίσει ότι είναι κατηγορηματικά αντίθετη σε οποιαδήποτε σκέψη ή και παρασκηνιακές πιέσεις για συμμετοχή της σε οικουμενική κυβέρνηση ή στον λεγόμενο «μεγάλο συνασπισμό».

Όπως τονίζουν πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αυτήν τη στιγμή υπάρχει απόλυτη δυσαρμονία μεταξύ ελληνικής κοινωνίας και κοινοβουλευτικών συσχετισμών. Η πολιτική αλλαγή είναι επιβεβλημένη και γι’ αυτό πρέπει να γίνουν εκλογές, ώστε να προκύψει μια νέα κυβέρνηση, με ισχυρή εντολή και ξεκάθαρο σχέδιο, προσθέτουν οι ίδιες πηγές. Τότε, μετά τις εκλογές, μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα ευρύτερων συναινέσεων και συνεργασιών στη βάση της αλήθειας και των πραγματικών πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών.

Γκρίνιες

Η Πειραιώς διακινεί την άποψη που αναφέρει πως όσοι κυβερνητικοί αναζητούν σωσίβιο έχουν ξεχάσει πώς συμπεριφέρθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στα κόμματα της αντιπολίτευσης όταν ήταν ισχυρός. «Στις εκλογές του Σεπτεμβρίου, παρά τη στήριξη που του προσέφεραν για να μην τιναχθεί η χώρα στον αέρα με τους χειρισμούς του α’ εξαμήνου του 2015, ο κ. Τσίπρας προκάλεσε εκλογές με το δίλημμα »τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν»», υπενθυμίζει η ΝΔ. Τονίζουν όμως ταυτόχρονα πως η ΝΔ, είτε είναι αυτοδύναμη είτε όχι, θα επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης δυνατής αποδοχής.

Κάπου εκεί εμφανίζονται οι μόνιμες εσωτερικές γκρίνιες, που εν προκειμένω ξεκινούν από τη διαφορετική εκτίμηση του πρώην προέδρου Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Πηγές του περιβάλλοντός του δεν διαψεύδουν ότι ο κ. Μεϊμαράκης δεν βλέπει με καλό μάτι τη συνεχή πίεση της ΝΔ για εκλογές, καθώς οι συσχετισμοί στο πολιτικό σκηνικό και η απλή αναλογική από τις μεθεπόμενες εκλογές καθιστούν αργά ή γρήγορα εξαιρετικά πιθανό το ενδεχόμενο του μεγάλου συνασπισμού. Για πολλούς λόγους, λοιπόν, ο κομματικός μηχανισμός της ΝΔ έχει ξεκινήσει να δουλεύει σε εντατικούς ρυθμούς. Με τον συντονισμό του γραμματέα του, Λευτέρη Αυγενάκη, και τη συνεργασία των τομεαρχών και γραμματέων, το κόμμα έχει ανεβάσει στροφές και κινείται ταυτοχρόνως σε πολλά επίπεδα.

Παράλληλα με την υπόλοιπη δράση τους κλιμάκια του κόμματος έχουν ξεκινήσει περιοδείες σε όλη τη χώρα. Την ίδια ώρα, στα κεντρικά γραφεία του κόμματος πραγματοποιούνται συνεχείς συσκέψεις και συναντήσεις με νυν και παλαιότερα μέλη του κόμματος ενημέρωσής τους για τη στρατηγική και τον πολιτικό λόγο της ΝΔ.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρακολουθούν επίσης από κοντά τις εκλογές που πραγματοποιούνται σε διάφορους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς χώρους. Μέχρι τώρα η ΝΔ έχει εμφανιστεί ενισχυμένη στις εκλογές των εκπαιδευτικών (και στη ΔΟΕ και στην ΕΛΜΕ), όπως και στο ΤΕΕ. Με ενδιαφέρον αναμένουν τα πολιτικά μηνύματα από τα συνέδρια της ΑΔΕΔΥ και της ΓΣΕβεε, τις εκλογές στο Οικονομικό Επιμελητήριο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο κ.α. Οπως σημειώνουν υψηλόβαθμα στελέχη της Πειραιώς, την περίοδο 2012-15 η άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ είχε φανεί σε όλες αυτές τις επιμέρους αναμετρήσεις, ενώ «σήμερα αποτυπώνεται η ακριβώς αντίστροφη εικόνα».
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση