HomeHL-GreeceΣυμφωνία σε δύο δόσεις

Συμφωνία σε δύο δόσεις

Συμβιβαστική λύση στο τραπέζι του Eurogroup

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στο αυριανό Eurogroup στόχος είναι να κλείσουν όλα τα θέματα της δεύτερης αξιολόγησης με εξαίρεση τα εργασιακά και να συζητηθούν επισήμως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, με το «καυτό» θέμα των εργασιακών αλλά και τα θέματα που συνδέονται με τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2018 (και τις σκληρές θέσεις του ΔΝΤ για νέα μέτρα) να παίρνουν «μετάθεση» για νέες συζητήσεις με τους δανειστές, που αναμένεται να επιστρέψουν στην Αθήνα για περαιτέρω διαβουλεύσεις.

Σε περίπτωση που τα δύο αυτά μέτωπα κλείσουν στον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο, θα ακολουθήσει ένα έκτακτο Eurogroup -πιθανότατα στις 23 Δεκεμβρίου- όπου θα επισφραγιστεί η συμφωνία. Εφόσον χρειαστούν περαιτέρω συζητήσεις, θα δοθεί νέα παράταση μέχρι τις 23 Ιανουαρίου.

Το βασικό πρόβλημα παραμένει η στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ζητά μείωση πλεονασμάτων στο 1,5% από το 2019 και μετά ή διαφορετικά μέτρα 4,2 δισ. ευρώ σε εργασιακά, συνταξιοδοτικά και αφορολόγητο. Η κυβέρνηση από την πλευρά της έχει καταστήσει σαφές πως δεν πρόκειται να δεχθεί πρόσθετα μέτρα κια ζητά να υπάρξει πολιτική συμφωνία.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζει το ευρωπαϊκό σκέλος των θεσμών είναι ο καθορισμός των πλεονασμάτων στο 3,5% για το 2019 και μετά με ρήτρες και υποσχετικές. Το μεγάλο ερώτημα ωστόσο είναι ποια στάση θα τηρήσει το Ταμείο σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Προβληματισμένοι είναι και κοινοτικοί αξιωματούχοι, καθώς η εμμονή του ΔΝΤ σε προσυμφωνημένα μέτρα για το 2019 μπορεί να τινάξει στον αέρα την πρόοδο του τελευταίου διαστήματος. Έτσι, αναμένεται με ενδιαφέρον η έκθεση που θα πρέπει να δώσει το Ταμείο στα μέσα Δεκεμβρίου για τη βιωσιμότητα του χρέους, με βάση την οποία θα καθοριστεί η στάση που θα ακολουθήσει το ΔΝΤ.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση