HomeHL-9Παράλληλες ασκήσεις Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο στη σκιά των προκλήσεων Ερντογάν

Παράλληλες ασκήσεις Ελλάδας-Τουρκίας στο Αιγαίο στη σκιά των προκλήσεων Ερντογάν

Ελληνοαιγυπτιακή άσκηση σε Κρήτη-Κάσο-Κάρπαθο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στα ύψη ανεβαίνει το θερμόμετρο της έντασης στο Αιγαίο. Η Τουρκία μετά από διπλωματικούς ελιγμούς και πολιτικές δηλώσεις που σκοπό είχαν να προκαλέσουν την Ελλάδα, κλιμακώνει και σε στρατιωτικό επίπεδο τις προκλητικές ενέργειές της κατά της χώρας μας.

Το κλίμα είναι ήδη τεταμένο λόγω των δηλώσεων Ερντογάν και τις απαντήσεις από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, αλλά και από την Ευρώπη, με την Κομισιόν να ζητά από την Τουρκία να σεβαστεί τα θαλάσσια σύνορα των κρατών-μελών της.

Στο τρίγωνο Κρήτης-Κάσου-Καρπάθου έχει προγραμματιστεί ελληνοαιγυπτιακή αεροναυτική άσκηση με πραγματικά πυρά, και την ίδια ώρα η Τουρκία «περικυκλώνει» το Καστελόριζο με μπαράζ από NAVTEX και προαναγγέλλει γυμνάσια με πραγματικά πυρά μόλις 15 μίλια από το νησιωτικό σύμπλεγμα, τη στιγμή που ο υπουργός Άμυνας έχει ανακοινώσει ότι θα επισκεφθεί αύριο την Μεγίστη συνοδευόμενος από τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών και άμυνας της βουλής.

Ελληνοαιγυπτιακή άσκηση σε Κρήτη-Κάσο-Κάρπαθο

Σήμερα ξεκινά η ανάπτυξη των ελληνικών και αιγυπτιακών αεροναυτικών δυνάμεων που θα λάβουν μέρος στην κοινή άσκηση των δύο χωρών με την επωνυμία «Μέδουσα»

Το κεντρικό σκέλος των επιχειρήσεων που θα γίνουν στα αεροναυτικά γυμνάσια των ελληνικών και των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων θα διαρκέσει από την Τρίτη 6 μέχρι τις 11 Δεκεμβρίου.

Στο συγκεκριμένο παίγνιο οι Αιγύπτιοι στέλνουν μια φρεγάτα, δύο πυραυλακάτους, μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κομάντος οι οποίοι θα συνασκηθούν με Έλληνες ΟΥΚάδες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών.

Στην άσκηση «Μέδουσα» ο ελληνικός στόλος θα συμμετάσχει με το υποβρύχιο Παπανικολής, μια φρεγάτα, μία πυραυλάκατο και αριθμό μαχητικών αεροσκαφών που θα επιχειρούν από την Κρήτη όπου επίσης θα μετασταθμεύσουν και τα αιγυπτιακά F-16.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν στην άσκηση η Αθήνα και το Κάιρο είναι το γεγονός ότι τα γυμνάσια θα παρακολουθήσει ο αρχηγός των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ ναύαρχος Βαγγέλης Αποστολάκης.

Η ελληνοαιγυπτιακή άσκηση εντάσσεται στο πλαίσιο της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας με επαναλαμβανόμενα γυμνάσια στην ευρύτερη περιοχή της Κρήτης και στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αιγύπτου.

Στο στρατιωτικό σκέλος θα πρέπει να προστεθεί και το διπλωματικό, καθώς Αθήνα και Κάιρο συζητούν εδώ και αρκετά χρόνια για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών όπως η Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σε μια διαπραγμάτευση που η τουρκική πλευρά θα προτιμούσε να ανασταλεί.

elliniki-aoz

Με γαλάζιο χρώμα τα όρια της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, με βάση τις προβλέψεις της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιος της Θάλασσας

Τουρκική άσκηση-«σφήνα»

Τα συγκεκριμένα ελληνοαιγυπτιακά γυμνάσια φαίνεται ότι ενόχλησαν την Άγκυρα που εξέδωσε ΝΟΤΑΜ με την οποία υποστηρίζει ότι η Κάσος είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στην ευρύτερη περιοχή δεν επιτρέπονται ασκήσεις!

Σε μια προκλητική κίνηση, η Τουρκία εξέδωσε ΝΟΤΑΜ, με την οποία «βαφτίζει» την Κάσο «Τζομπάν» («Coban») και ζητά η περιοχή νοτίως του νησιού να μην χρησιμοποιείται για ασκήσεις από τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, καθώς αποτελεί αποστρατικοποιημένη περιοχή.

aoz_turkey

Με κόκκινο χρώμα η θαλάσσια περιοχή που η Τουρκία ισχυρίζεται ότι αποτελεί την εθνική της ΑΟΖ, χωρίς να λαμβάνει υπόψη την ΑΟΖ στη Ρόδο, την Κάρπαθο, την Κάσο και το Καστελόριζο.

Την Τρίτη 6 Δεκεμβρίου, το τουρκικό πολεμικό ναυτικό έχει προγραμματίσει άσκηση με πραγματικά πυρά σε διεθνή ύδατα αλλά σε απόσταση μόλις 15 μίλια από το Καστελόριζο.

Τα γυμνάσια θεωρούνται ως τουρκική «απάντηση» στην κοινή αυτή άσκηση, δεδομένου ότι την Πέμπτη η Άγκυρα είχε σπεύσει μέσω ΝΟΤΑΜ να βάλει στο στόχαστρό της και την Κάσο, θεωρώντας την αποστατικοποιημένη ζώνη, υπονοώντας ότι δεν πρέπει να γίνονται ασκήσεις στην περιοχή.

Τέλος, η Αγκυρα προκαλεί και την Λευκωσία, δεσμεύοντας για ασκήσεις μεγάλο μέρος της Κυπριακής ΑΟΖ ακόμη και νότια της Πάφου.
real.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση