HomeΟΙΚΟΝΟΜΙΑΑγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ οι οφειλές των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ

Αγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ οι οφειλές των Ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ

Αρνητική η πρωτιά για το ΙΚΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε δυσθεώρητα ύψη έχουν φτάσει οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ οι οποίες αγγίζουν τα 2,4 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη χρηματοδότηση του Οργανισμού, την κάλυψη των υποχρεώσεών του προς τους παρόχους και τους ασφαλισμένους του.

Μόνο για τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος έτους, δηλαδή από τον Ιανουάριο έως και τον Σεπτέμβριο, οι οφειλές πέντε ασφαλιστικών ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ  ανέρχονται σε 815,6 εκατ. ευρώ. Το ποσό έρχεται να προστεθεί στο ήδη υπάρχον έλλειμμα των 1,6 δισ. ευρώ που είναι οφειλές προηγούμενων ετών.

Το θέμα των οφειλών των ταμείων προς τον ΕΟΠΥΥ φέρνει στη δημοσιότητα ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ και βουλευτής Επικρατείας κ. Βασίλης Οικονόμου με ερώτηση που συνυπογράφουν 21 βουλευτές και την οποία κατέθεσε στη Βουλή προς τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, αρνητική πρωτιά στις οφειλές κατέχει το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με 343.969.061 ευρώ και ακολουθούν ο ΟΑΕΕ με 315.120.240 ευρώ και  το ΕΤΕΑ (συνταξιούχοι) με 120.400.000 ευρώ.

Όπως αναφέρει ο βουλευτής, «η μη έγκαιρη απόδοση των ασφαλιστικών εισφορών έχει άμεσο αντίκτυπο στην ικανότητα αποπληρωμής και εξόφλησης τόσο των δαπανών των παροχών υγείας όσο και των ασφαλισμένων». Επιπλέον, «το εν λόγω θέμα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην πραγματική οικονομία και τη δυνατότητα του Οργανισμού να παρέχει σωστές και ποιοτικές Υπηρεσίες Υγείας στους Έλληνες πολίτες».

Κι ενώ τα χρέη προς τον ΕΟΠΥΥ διογκώνονται, η επιχορήγηση του Οργανισμού από το υπουργείο Υγείας σύμφωνα με τον προϋπολογισμό είναι μειωμένη κατά 38,1%: ο ΕΟΠΥΥ το 2017 θα λάβει 326 εκατ. ευρώ αντί των 526 εκατ. ευρώ που είχε προϋπολογιστεί να λάβει το 2016.

Την… κατιούσα ακολουθεί επίσης ο συνολικός προϋπολογισμός του υπουργείου Υγείας – μειώνεται στα 4,198 δισ. ευρώ, από 4,351 δισ. ευρώ το 2016, δηλαδή κόβονται 159 εκατ. ευρώ. Σταθερό έχει παραμείνει το ποσό της επιχορήγησης των δημόσιων νοσοκομείων τα οποία θα λάβουν 1,5 δισ. ευρώ και το 2017 ενώ τα προβλήματα και οι ανάγκες τους έχουν αυξηθεί δραματικά.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής ερωτά, μεταξύ άλλων, τους συναρμόδιους υπουργούς, εάν «με τις πρακτικές απαξίωσης και αποδυνάμωσης του ΕΟΠΥΥ, λόγω της συνεχούς καθυστέρησης της απόδοσης των εισφορών, μπορεί να υπάρξει εύρυθμη λειτουργία του Οργανισμού, έτσι ώστε να μπορεί αυτός να ανταποκρίνεται άμεσα και σωστά στις ανάγκες των πολιτών, σε ένα τόσο σημαντικό τομέα που είναι αυτός της υγείας» καθώς και «ποια μέτρα θα ληφθούν ώστε να επιτευχθεί η άμεση εξόφληση των καθυστερουμένων εισφορών των Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης προς τον ΕΟΠΥΥ».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση