HomeHL-GreeceΑυστριακός ΥΠΕΞ: Να σταματάμε τους μετανάστες στη Λαμπεντούζα και στη Λέσβο

Αυστριακός ΥΠΕΞ: Να σταματάμε τους μετανάστες στη Λαμπεντούζα και στη Λέσβο

“Να φροντίζουμε να επαναπροωθούνται”

Διαφήμιση
Διαφήμιση

«Από τη σκοπιά μου, είναι σημαντικό να οργανώσουμε από κοινού την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και εδώ δεν επιτρέπεται να αφήσουμε μόνες την Ελλάδα και την Ιταλία, αλλά κάθε χώρα θα πρέπει να συμβάλει οικονομικά και με ανθρώπινο δυναμικό για να προστατέψουμε μαζί τα εξωτερικά σύνορα».

Τα παραπάνω τονίζει, σε αποκλειστική συνέντευξή του στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων στη Βιένη, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και Ενσωμάτωσης, Σεμπάστιαν Κουρτς.

Ταυτόχρονα, αντιδρώντας στις απειλές της Τουρκίας για καταγγελία της συμφωνίας με τη ΕΕ για το προσφυγικό, προειδοποιεί πως εάν δεν γίνει προετοιμασία, οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και γι’ αυτόν τον λόγο θα πρέπει τώρα να υπάρξει εκμετάλλευση του χρόνου και να οργανωθεί, επειγόντως, η προστασία των εξωτερικών συνόρων.

Ο ίδιος δεν γνωρίζει πώς μπορεί κανείς να επηρεάσει την Τουρκία και αν υπάρχει κάποια βάση συνεννόησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ωστόσο, σημειώνει: «Πιστεύω ότι η Τουρκία, μάλλον, είναι πολύ απρόβλεπτη και ως εκ τούτου δεν πρέπει να βασιζόμαστε στην Τουρκία, αλλιώς θα είμαστε σε μία επικίνδυνη εξάρτηση από αυτήν».

Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών, αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής επισημαίνει: «Όταν μετανάστες παίρνουν τον δρόμο για την Ευρώπη, θα πρέπει κανείς να τους σταματά στα εξωτερικά σύνορα, που συχνά είναι νησιά, όπως η Λέσβος ή η Λαμπεντούσα. Θα πρέπει να φροντίζονται και να επαναπροωθούνται, διότι μόνο αν αποσαφηνίσουμε ότι όποιος βρίσκεται παράνομα στον δρόμο για την Ευρώπη δεν έχει καμία πιθανότητα να παραμείνει στην Ευρώπη, τότε θα είναι λιγότεροι οι άνθρωποι στον δρόμο για την Ευρώπη, τότε μόνο θα σταματήσουμε τους θανάτους στη Μεσόγειο, τότε μόνο θα αφαιρέσουμε από τους διακινητές τις επιχειρηματικές βάσεις τους».

«Ταυτόχρονα, πρέπει να επεκτείνουμε την επί τόπου βοήθεια για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στις χώρες προέλευσής τους και εδώ απαιτείται η στράτευση των χωρών-μελών της ΕΕ. Η Ελλάδα και η Ιταλία δεν επιτρέπεται να αφεθούν μόνες τους και η Αυστρία είναι πρόθυμη να έχει δυσανάλογα υψηλή συμβολή, τόσο από οικονομική άποψη, όσο και από άποψη ανθρώπινου δυναμικού.

Και αυτό θα το οργανώσουμε, είτε στη Frontex, είτε θα χρειαστούμε μία νέα υπηρεσία που να μπορεί να το διαχειριστεί. Και εδώ πρόκειται για χιλιάδες αστυνομικούς, καθώς και για στελέχη του στρατού, για να οικοδομηθεί μία προστασία των συνόρων και μία ακτοφυλακή», προσθέτει.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση