HomeΚΟΣΜΟΣΝέος υπουργός Οικονομικών του Τραμπ ένας τραπεζίτης με περιουσία 46 εκατ. δολάρια

Νέος υπουργός Οικονομικών του Τραμπ ένας τραπεζίτης με περιουσία 46 εκατ. δολάρια

Οι λύκοι της Wall Street

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H Wall Street ετοιμάζεται, για μια ακόμη φορά, να εισβάλλει στον Λευκό Οίκο από τη μεγάλη πόρτα.

Ο Steven Mnuchin, 53 ετών, θα οριστεί την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, από τον Ντόναλντ Τραμπ, υπουργός Οικονομικών στην προσεχή κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το όνομά του κυκλοφορούσε εδώ και πολλές εβδομάδες. Πρόκειται για έναν πρώην τραπεζίτη της Goldman Sachs και οικονομικό διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ. Η επιλογή του , ωστόσο, δείχνει παράδοξη σε σχέση με την λαϊκίστικη ρητορική του νέου προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας δεν έπαψε να επικρίνει με δριμύτητα «τις ελίτ των τραπεζών», των οποίων όμως ο κ. Mnuchin είναι ένα καθαρόαιμο προϊόν.

Ο πρώην τραπεζίτης δεν έχει καμμία πολιτική εμπειρία αλλά πρόκειται να αναλάβει ρόλο κλειδί στη νέα κυβέρνηση. Θα πρέπει κυρίως να υλοποιήσει τις υποσχέσεις για μείωση φόρων που υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος και να ξεκινήσει ένα πρόγραμμα επενδύσεων στις υποδομές της χώρας. Θα πρωταγωνιστήσει, επίσης, στις διαπραγματεύσεις για τους τελωνειακούς φραγμούς που θα τεθούν στους μεγάλους ανταγωνιστές των ΗΠΑ, όπως η Κίνα.

Ο Τραμπ και ο Mnuchin έχουν ένα κοινό σημείο: είχαν και οι δύο πολύ πλούσιους πατεράδες. Ο μεν Τραμπ κληρονόμησε μια αυτοκρατορία στον τομέα των ακινήτων, ο δεύτερος ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του στην Goldman Sachs. Σπούδασε στο Yale και έκανε την καριέρα του στην τράπεζα, στην οποία έμεινε 17 χρόνια.

Το εκπληκτικό είναι ότι ο Τραμπ, κατά την διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας κατηγορούσε την Χίλαρι ότι έχει στενές σχέσεις με την Wall Street γενικά και με την Goldman Sachs ειδικότερα! Επέλεξε τώρα να εμπιστευθεί τα κλειδιά της αμερικανικής οικονομίας σε έναν από τους επικεφαλής της Goldman Sachs. Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που τραπεζίτες καταλαμβάνουν αυτή τη θέση: Ο Robert Rubin και ο Henry Paulson, της ίδιας τράπεζας, είχαν τοποθετηθεί υπουργοί Οικονομικών από τον Μπιλ Κλίντον και τον Τζορτζ Μπους αντίστοιχα.

Ο Steven Mnuchin ανέβηκε όλα τα σκαλοπάτια στην ιεραρχία της τράπεζας και συσσώρευσε περιουσία 46 εκατομμυρίων δολαρίων, ώσπου έφυγε το 2002. Οπως πολλοί τραπεζίτες, εργάστηκε στη συνέχεια σε ένα επενδυτικό fund, με έναν συγκάτοικό του από το Yale. Εμεινε εκεί μερικούς μήνες μόνο ώσπου δημιούργησε το δικό του fund, το Dune Capital, με άλλους δύο πρώην τραπεζίτες της Goldman, τον Daniel Neidich και τον Chip Seelig.

Το μεγαλύτερο «χτύπημα» που έκανε ήταν το 2009, μαζί με τον Τζορτζ Σόρος και τον ιδρυτή των κομπιούτερ Michael Dell, να αγοράσουν την τράπεζα IndyMac Bank, η οποία εξειδικεύεται στην εξαγορά κόκκινων δανείων. Η εν λόγω εταιρεία πωλείται προς 1,57 δις, βαπτίζεται OneWest, και αποκτά 33 υποκαταστήματα και 16 δις τζίρο. Ειδικότητά της είναι οι πλειστηριασμοί.

Τον Ιούλιο του 2014,η OneWest ξαναπωλείται στην CIT Group για 3,4 δις δολάρια, ήτοι 100% της αξίας της μέσα σε πέντε χρόνια. Μετά την εξαγορά, ο Steven Mnuchin έμεινε αντιπρόεδρος ως τον Μάρτιο του 2016, με μισθό 4,5 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Οταν αποσύρθηκε, πήρε μπόνους 10,9 εκατομμύρια δολάρια. Από τότε, ο επιχειρηματίας στράφηκε στις κινηματογραφικές παραγωγές, όπως στις ταινίες X-Men και Avatar.

Ο κ. Mnuchin είχε χρηματοδοτήσει όλους τους υποψηφίους Δημοκράτες τα προηγούμενα χρόνια. Η επιλογή του να προσκολληθεί στον Ντόναλντ Τραμπ εξέπληξε την Wall Street, αλλά αποδεικνύει ότι ο πρώην τραπεζίτης ξέρει να μυρίζεται εγκαίρως τις ευκαιρίες.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση