HomeHL-HealthΟι μισοί οροθετικοί δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του HIV

Οι μισοί οροθετικοί δεν γνωρίζουν ότι είναι φορείς του HIV

Έκκληση για καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε διαγνωστικά μέσα κάνει ο ΠΟΥ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει ότι σχεδόν οι μισοί φορείς του ιού HIV σε όλον τον κόσμο δεν γνωρίζουν ότι έχουν μολυνθεί και απηύθυνε έκκληση για καλύτερη και ευκολότερη πρόσβαση σε διαγνωστικά μέσα.

«Σήμερα, το 40% των φορέων του HIV (περίπου 14 εκατομμύρια άνθρωποι) δεν το γνωρίζουν», σημειώνει ο ΠΟΥ επικαλούμενος στοιχεία του 2015.

Το ποσοστό αυτό βασίζεται στον αριθμό των προσώπων που βρέθηκαν θετικά στον ιό αλλά δεν γνώριζαν ότι είχαν μολυνθεί όταν υποβλήθηκαν σε εξετάσεις. Μολονότι υψηλό, το ποσοστό αυτό συνιστά βελτίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Ο ΠΟΥ υπογραμμίζει μάλιστα ότι μεταξύ 2005-2015, το ποσοστό των ανθρώπων που γνωρίζουν ότι είναι φορείς αυξήθηκε από το 12% στο 60% σε παγκόσμια κλίμακα.

Σύμφωνα με μια ευρωπαϊκή μελέτη που δόθηκε νωρίτερα σήμερα στη δημοσιότητα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένας στους επτά φορείς δεν γνωρίζει την κατάστασή του. Η ανεπάρκεια διαγνωστικών μέσων αποτελεί σοβαρό εμπόδιο προκειμένου να εφαρμοστεί η σύσταση του ΠΟΥ να χορηγούνται αντιρετροϊκά φάρμακα σε όλους τους οροθετικούς. Σήμερα, το 80% των οροθετικών δεν λαμβάνει αντιρετροϊκή αγωγή.

Η διευθύντρια του ΠΟΥ Δρ. Μάργκαρετ Τσαν εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός αυτό, σημειώνοντας ότι η φαρμακευτική αγωγή θα μπορούσε να εμποδίσει τη μετάδοση του ιού σε άλλους ανθρώπους. «Τα μέσα αυτοδιάγνωσης θα επέτρεπαν σε πολλούς ανθρώπους να γνωρίζουν την κατάστασή τους και να μάθουν πώς θα λάβουν αγωγή», είπε.

Χάρη στα τεστ αυτοδιάγνωσης, ο καθένας θα μπορούσε να μάθει μέσα σε 20 λεπτά, στην άνεση του σπιτιού του, αν είναι φορέας του ιού ή όχι, χρησιμοποιώντας λίγο σάλιο ή λίγες σταγόνες αίμα από το δάχτυλό του. Εάν το τεστ βγει θετικό, ο ΠΟΥ συνιστά σε όλους να προχωρήσουν σε εξετάσεις επαλήθευσης και να αναζητήσουν πληροφορίες για την ασθένεια.

Σήμερα, σε 23 χώρες προωθούνται εθνικές πολιτικές υγείας που ενθαρρύνουν την αυτοδιάγνωση, όμως η πρόσβαση σε αυτά τα τεστ παραμένει πολύ περιορισμένη στον υπόλοιπο κόσμο.

newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση