HomeHL-WorldΣτο πένθος βυθίστηκε η Βραζιλία μετά την αεροπορική τραγωδία στην Κολομβία

Στο πένθος βυθίστηκε η Βραζιλία μετά την αεροπορική τραγωδία στην Κολομβία

74 Νεκροί, έξι επιζώντες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παγκόσμιο σοκ έχει προκαλέσει η αεροπορική τραγωδία στην Κολομβία, που «ξεκλήρισε» μια πολλά υποσχόμενη Βραζιλιάνικη ομάδα και βύθισε στη θλίψη δεκάδες ακόμη οικογένειες.

Το αεροσκάφος μετέφερε 81 ανθρώπους, με τις αρχές της Κολομβίας να έχουν επιβεβαιώσει το θάνατο 75 ανθρώπων. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται με σοβαρά τραύματα οι μόλις έξι επιζώντες της τραγωδίας, με τους γιατρούς να δίνουν μάχη για να τους κρατήσουν στη ζωή.

Λίγο αργότερα ως επιζών ανακοινώθηκε και ο βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής Έλιο Ερμίτο Ζαμπιέρ Νέτο.

Ανάμεσά τους τρεις παίκτες της Σαπεκοένσε, της ομάδας που ταξίδευε από τη Βραζιλία στην Κολομβία μέσω Βολιβίας προκειμένου να παίξει στον τελικό του πρωταθλήματος της Νότιας Αμερικής, ένας τελικός που τελικά αναβλήθηκε.

Πρόκειται για τον 27χρονο αμυντικό, Αλαν Ρούσελ, και τους δύο τερματοφύλακες της ομάδας, Ντανίλο και Τζάκσον Φόλμαν. Μάλιστα, Ρούσελ και Ντανίλο κάθονταν σε διπλανές θέσεις στο αεροσκάφος, ενώ σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ ο 27χρονος αμυντικός την ώρα της διακομιδής του στο νοσοκομείο με πολλαπλά κατάγματα στα πόδια και στη λεκάνη, ζητούσε να του αφαιρέσουν τη βέρα.

Εκτός από τους τρεις ποδοσφαιριστές, διασώθηκαν δύο ακόμη επιβάτες, οι Ραφαέλ Κορέα Γκομπάτο και Χιμένα Σουάρες.

Τριήμερο πένθος στη Βραζιλία

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Μισέλ Τέμερ κήρυξε τριήμερο εθνικό πένθος. «Εκφράζω την αλληλεγγύη μου αυτές τις πολύ λυπηρές ώρες, που δεκάδες οικογένειες της Βραζιλίας έχουν επηρεαστεί από αυτή την τραγωδία» έγραψε στο Twitter, και συμπλήρωσε: «Προσφέρουμε οποιαδήποτε μορφή βοήθειας μπορούμε στις οικογένειες. Η αεροπορία και το υπουργείο Εξωτερικών έχουν ήδη ξεκινήσει να εργάζονται. Η κυβέρνηση θα κάνει τα πάντα για να απαλύνει τον πόνο των οικογενειών της Βραζιλιάνων ποδοσφαιριστών και δημοσιογράφων».

Θρήνος για τους οπαδούς της ομάδας

Συντετριμμένοι, οι οπαδοί της ομάδας-σταχτοπούτα, όπως την αποκαλούσε ο Τύπος της Λατινικής Αμερικής- συγκεντρώθηκαν στο στάδιο Arena Conda. Με δάκρυα στα μάτια και κρατώντας λευκώματα και φωτογραφίες της αγαπημένης τους ομάδας, οι φίλαθλοι δήλωναν σοκαρισμένοι από την τραγωδία.

https://www.youtube.com/watch?v=ZmtgdoYzsI0

Η ομάδα ανάρτησε στο Facebook ένα βίντεο των ποδοσφαιριστών, τραβηγμένο μερικά λεπτά πριν από την απογείωση.

«Είμαι στο Ρίο ντε Τζανέιρο και προσεύχομαι για εσάς. Είθε Θεός και η Παναγία μας να στείλουν τους αγγέλους τους για να σας φροντίσουν όλους» έγραψε κάτω από το βίντεο ένας χρήστης, ένας από τους δεκάδες που έσπευσαν να γράψουν μερικά λόγια αγάπης και αλληλεγγύης.

Άγνωστα παραμένουν τα αίτια της τραγωδίας

Παρότι αρχικά είχε μεταδοθεί ότι το αεροπλάνο έπεσε λόγω έλλειψης καυσίμων, οι αρχές του αεροδρομίου Jose Maria Cordova του Μεντεγίν ανακοίνωσαν ότι λίγο πριν τη συντριβή του το αεροσκάφος είχε εκπέμψει σήμα κινδύνου για βλάβη στα ηλεκτρικά συστήματα, το οποίο ελήφθη από τον Πύργο Ελέγχου του αεροδρομίου.

Η αρμόδια υπηρεσία έδωσε στο αεροσκάφος προτεραιότητα για να προσγειωθεί αλλά δεν πρόλαβε ποτέ να πλησιάσει το αεροδρόμιο, όπως δήλωσε ο Alfredo Bocanegra επικεφαλής της αρχής πολιτικής αεροπορίας της Κολομβίας.

Αναστέλλεται το Copa Sudamericana

Μετά την είδηση της συντριβής, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Λατινικής Αμερικής CONMEBOL ανακοίνωσε την αναστολή του Copa Sudamericana.

Ήταν η πρώτη φορά που αυτή η μικρή ομάδα από το Τσάπεκο είχε φθάσει στον τελικό μιας σημαντικής νοτιοαμερικανικής διοργάνωσης, αλλά ήταν το αουτσάιντερ στο ματς με μια ομάδα η οποία πήγαινε για το νταμπλ αφού είχε κερδίσει τον Ιούλιο το Copa Libertadores. Η Ατλέτικο Νασιονάλ, αντίπαλος της Σαπεκοένσε στον τελικό του Copa Sudamericana, πρότεινε στην ποδοσφαιρική συνομοσπονδία της Νότιας Αμερικής (CONMEBOL) να απονείμει τιμής ένεκεν το τρόπαιο στο σύλλογο της Βραζιλίας, που αφανίστηκε σε αεροπορική τραγωδία στην Κολομβία, τις πρώτες πρωινές ώρες.

Εν τω μεταξύ, φίλαθλοι της Ατλέτικο Νασιονάλ απευθύνουν μέσα από ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης κάλεσμα να συγκεντρωθεί ο κόσμος στο στάδιο του Μεντεγίν την ώρα που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί ο πρώτος τελικός, για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς της τραγωδίας.

Θρηνεί το παγκόσμιο ποδόσφαιρο

Τα συλλυπητήριά τους για την αεροπορική τραγωδία έχουν ήδη αρχίσει να στέλνουν μεγάλες ποδοσφαιρικές ομάδες ανά τον κόσμο, που εκφράζουν τη θλίψη και την αλληλεγγύη τους.

Από τις πρώτες που αντέδρασαν ήταν οι ισπανικές.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης έγραψε στο Twitter: «Είμαστε βαθύτατα σοκαρισμένοι από το δυστύχημα με το αεροπλάνο που μετέφερε την Σαπεκοένσε και τον πρώην συμπαίκτη μας Cleber Santana».

«Όλη μας η συμπαράσταση και αλληλεγγύη στα θύματα και τις οικογένειες που επηρεάστηκαν από την Σαπεκοένσε στην Κολομβία» έγραψε στο Twitter η FC Βarcelona.

H ομάδα κράτησε και ενός λεπτού σιγή για τα θύματα πριν ξεκινήσει την προγραμματισμένη προπόνηση.
ethnos.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση