HomeΚΟΣΜΟΣΤο Βερολίνο ανησυχεί για επιθέσεις από Ρώσους χάκερ στις γερμανικές εκλογές

Το Βερολίνο ανησυχεί για επιθέσεις από Ρώσους χάκερ στις γερμανικές εκλογές

Ανάλογοι φόβοι διατυπώνονται και στις ΗΠΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μετά από τις ΗΠΑ, τώρα και η Γερμανία ανησυχεί ότι μπορεί να υπάρξει αναστάτωση στις εκλογές της επόμενης χρονιάς, εξαιτίας ρωσικών κυβερνοεπιθέσεων.

Ο Μπρούνο Καλ, επικεφαλής της υπηρεσίας ξένων πληροφοριών, δήλωσε ότι έχει επίγνωση για κυβερνοεπιθέσεις που δεν έχουν άλλο σκοπό πέρα από τη δημιουργία πολιτικής αβεβαιότητας και την άσκηση πίεσης στον δημόσιο διάλογο και τη δημοκρατία.

«Η Ευρώπη είναι στο επίκεντρο αυτής της απόπειρας αναστάτωσης και ιδιαίτερα η Γερμανία», είπε στην Sueddeutsche Zeitung. Η Ρωσία και ομάδες που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη χώρα έχουν κατηγορηθεί για τέτοιου είδους επιθέσεις.

Νωρίτερα φέτος, η γερμανική υπηρεσία πληροφοριών είχε κατηγορήσει τη Ρωσία ότι βρίσκεται πίσω από μία σειρά κυβερνοεπιθέσεων σε κρατικά συστήματα υπολογιστών της Γερμανίας, ανάμεσά τους μία επίθεση στην Μπούντεσταγκ πέρυσι.

Η ομάδα που είναι γνωστή ως «Fancy Bear» θεωρείται ότι έχει σχέσεις με το ρωσικό κράτος και έχει κατηγορηθεί για τις επιθέσεις. Πιστεύεται ότι η ίδια ομάδα έχει βάλει στο στόχαστρο και το CDU, το κόμμα της Ανγκελα Μέρκελ.

Ανάλογες καταγγελίες είχαν γίνει και από τις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, όταν η Ουάσιγκτον κατηγόρησε τη Μόσχα ότι προσπαθούσε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές, κάνοντας επιθέσεις σε πολιτικούς οργανισμούς. Το Κρεμλίνο απορρίπτει επίμονα αυτές τις κατηγορίες.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των ΗΠΑ, ο Καλ δήλωσε ότι η Μόσχα θα μπορούσε να κρύβεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Κόμμα των Δημοκρατικών, αλλά παραδέχθηκε ότι είναι τεχνικά δύσκολο να αποδειχθεί ότι ευθύνεται κάποια συγκεκριμένη χώρα.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση