HomeHL-GreeceΈφτασε στην Κούβα ο Αλέξης Τσίπρας

Έφτασε στην Κούβα ο Αλέξης Τσίπρας

Θα μετάσχει στις εκδηλώσεις προς τιμήν του Κάστρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Κούβα έφτασε λίγο μετά τις δέκα το πρωί ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να μετάσχει στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στην Αβάνα και στο Σαντιάγο ντε Κούβα προς τιμήν του Φιντέλ Κάστρο.

Η κεντρική εκδήλωση, στην οποία θα παραστούν πολιτικές προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 7 το απόγευμα (τοπική ώρα), στην Πλατεία της Επανάστασης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι ο μοναδικός Ευρωπαίος αρχηγός κράτους που θα παραστεί, καθώς οι περισσότερες χώρες στέλνουν δεύτερης και τρίτης σειράς αξιωματούχους. Εξαίρεση είναι οι χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν αριστερές κυβερνήσεις.

Ο τίτλος της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» είναι ενδεικτικός: «Η κηδεία του Φιντέλ Κάστρο βάζει σε δίλημμα τους ηγέτες του πλανήτη», γράφει η εφημερίδα σχολιάζοντας χαρακτηριστικά πως οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων στέλνουν αντιπροσωπείες μεσαίας βαθμίδας στην Κούβα για να παραστούν στην κηδεία του πρώην ηγέτη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, η Βρετανή πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι , η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ όπως και ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, έσπευσαν να ανακοινώσουν ότι δεν θα ταξιδέψουν στην Κούβα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, που πρωτοστάτησε στην πρωτοβουλία για την ιστορική επαναπροσέγγιση της Ουάσινγκτον δεν θα παραστεί στην κηδεία του πρώην ηγέτη της Κούβας με τον Λευκό Οίκο να ανακοινώνει ότι στην κηδεία του «πατέρα της Κουβανικής Επανάστασης» δεν θα μεταβούν ούτε ο πρόεδρος ούτε και ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Άγνωστο παραμένει αν θα σταλεί αμερικανική αντιπροσωπεία στην Κούβα.

Στην κηδεία του Κάστρο δεν θα παραστεί και ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό με τον γενικό κυβερνήτη, Ντέιβιντ Τζόνσον, να εκπροσωπεί τη χώρα. Ο Τριντό τα «μάζεψε» αφού αρχικά έσπευσε να αποτίσει φόρο τιμής σε έναν σπουδαίο ηγέτη κι έναν επαναστάτη , όμως μετά τις αντιδράσεις, είπε ότι ο Κάστρο ήταν ένας δικτάτορας κι ότι είχε σοβαρά προβλήματα στο ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Κούβα.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα εκπροσωπηθεί από τον Ζαν Πιερ Μπελ, τον προσωπικό του απεσταλμένο για τη Λατινική Αμερική και πρώην πρόεδρο της Γερουσίας, που θα βρίσκεται στην Κούβα από σήμερα, όπως επίσης και από το υπ’ αριθμόν 3 της γαλλικής κυβέρνησης, την υπουργό Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ που θα ταξιδέψει την Κυριακή.

Τη Γερμανία θα εκπροσωπήσει ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας, Γκέρχαρντ Σρέντερ, ενώ τη Βρετανία, ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος σε θέματα ευρωπαικών υποθέσεων, Άλαν Ντάνκαν.

Ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ είχε δηλώσει νωρίτερα ότι, η επανάσταση του Κάστρο οδήγηση την Κούβα και τους κατοίκους της σ΄ένα σύστημα πολιτικής καταπίεσης επί δεκαετίες. Την Ισπανία θα εκπροσωπήσει ο πρώην βασιλιάς, Χουάν Κάρλος.

H B.Κορέα όπως και η Ιαπωνία ανακοίνωσαν ότι θα στείλουν ανώτατους αξιωματούχους στην κηδεία του Κάστρο.

Η σορός του αποτεφρώθηκε την Κυριακή σε ιδιωτική τελετή ενώ η τεφροδόχος θα εκτίθεται μέχρι σήμερα το απόγευμα στο μνημείο που είναι αφιερωμένο στο άλλο σύμβολο του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα της Κούβας, τον Χοσέ Μαρτί.

Αύριο, η τεφροδόχος θα μεταφερθεί από την Αβάνα στο Σαντιάγο ντε Κούβα, διασχίζοντας ολόκληρο το νησί και προς τιμή της πορείας που ακολούθησαν οι αντάρτες του Φιντέλ Κάστρο.

Εκεί θα παραμείνει μέχρι την Κυριακή και θα γίνει η ταφή στο κοιμητήριο της Αγίας Ιφιγένειας.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση