HomeHL-Economy«Βόμβα» Τσακαλώτου: Οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα για το 2019-20

«Βόμβα» Τσακαλώτου: Οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα για το 2019-20

«Δεν είναι τίμιο» είπε στο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για πρώτη φορά επισήμως ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε μιλώντας στο συνέδριο του Ελληνοαμερικάνικου Επιμελητηρίου για την «Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας», ότι οι δανειστές πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, από το 2018 και μετά.

Σχολιάζοντας την απαίτηση των δανειστών, ο κ. Τσακαλώτος είπε ότι δεν είναι ούτε τίμιο ούτε λογικό, το ΔΝΤ και κάποιες χώρες που δεν επιθυμούν τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα, από 3,5% σε 2,5%, να αναζητούν συμβιβασμό στις πλάτες μας και να πιέζουν για πρόσθετα μέτρα, το 2019 και 2020. Επικαλέστηκε μάλιστα τον Ζορμπά του Καζαντζάκη, που θα έλεγε στο ΔΝΤ: «Δεν είναι αυτό φιλότιμο γιατί πρέπει να τα βάζουν και με τους δυνατούς».

Χωρίς να κλείσει η η αξιολόγηση, δεν θα ανοίξει συζήτηση για χρέος, ούτε θα μπει στην ποσοτική χαλάρωση και δεν θα βγούμε στις αγορές και από το μνημόνιο, ήταν η δραματική προειδοποίηση του υπουργού Οικονομικών.

Πρότεινε μάλιστα, για πρώτη φορά και μια συμβιβαστική λύση, προς τις χώρες που δεν επιθυμούν την ελάφρυνση, σύμφωνα με την οποία, θα μπορούσε να μειωθεί ο στόχος των πρωτογενών πλεονασμάτων από 3,5% σε 2,5% του ΑΕΠ και η κυβέρνηση να δεσμευτεί, ότι ολόκληρο το περιθώριο της διαφοράς του 1% να ξοδεύεται μόνο για ελάφρυνση φόρων υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων ή προς συγκεκριμένους κλάδους και υπέρ της ανταγωνιστικότητας. Ωστόσο αν και ρωτήθηκε από δημοσιογράφους, δεν απάντησε αν αυτή την πρόταση την έχει θέσει ήδη στους δανειστές και τι απάντηση πιθανώς έλαβε.

Υποστήριξε πάντως, ότι η τρύπα που βλέπουν οι θεσμοί για την για την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% για το 2018, έχει μειωθεί 0,1% του ΑΕΠ.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση