HomeHL-EconomyΗ πώληση των ενεργειακών ΔΕΚΟ προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση

Η πώληση των ενεργειακών ΔΕΚΟ προαπαιτούμενο για να κλείσει η αξιολόγηση

Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες επιλογής συμβούλων για την πώληση των συμμετοχών των δημοσίων επιχειρήσεων που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ και να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός για τον ΔΕΣΦΑ ζητά το αναθεωρημένο σχέδιο του Μνημονίου, ως προαπαιτούμενο για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Επιπλέον, επαναλαμβάνεται ότι για τα περιουσιακά στοιχεία που θα μεταφερθούν στο υπερταμείο (ΔΕΚΟ και άλλα περιουσιακά στοιχεία) θα υπάρξουν εξαιρέσεις μόνο υπό προϋποθέσεις, ύστερα από συνεννόηση Δημοσίου και δανειστών.

Στο αναθεωρημένο σχέδιο που συντάσσεται από τους δανειστές και την ελληνική πλευρά, πρωταγωνιστούν οι ενεργειακές ΔΕΚΟ και οι Θεσμοί ζητούν, μεταξύ άλλων, την έναρξη της διαδικασίας πώλησης του 17% της ΔΕΗ, του 5% του ΟΤΕ, του 34% των ΕΛΠΕ, του 11% της ΕΥΔΑΠ και του 23% της ΕΥΑΘ. Παράλληλα, ασφυκτικό είναι το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του διαχωρισμού του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ με άμεση εισαγωγή μετοχών στο χρηματιστήριο, αλλά και περαιτέρω αυστηροποίηση των δημοπρασιών ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να διασφαλιστεί το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού. Προβλέπονται δε και δεσμεύσεις για το άνοιγμα της αγοράς φυσικού αερίου, την αγορά των ΑΠΕ, με στόχο την προώθηση των μεταρρυθμίσεων και τον περιορισμό των κρατικών μονοπωλίων.

Η κυβέρνηση θα ξεκινήσει διαδικασία για την πρόσληψη εξωτερικού συμβούλου που θα προετοιμάσει έκθεση σχετική με το μέλλον αξιοποίησης της ΕΑΒ.

Επίσης, μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο, το ΤΑΙΠΕΔ πρέπει να ξεκινήσει τη διαδικασία πώλησης του 30% των μετοχών που κατέχει στην εταιρεία «Διεθνής Αερολιμήν Αθηνών» (ΔΑΑ).

Σχετικά με την εταιρεία Εγνατία Οδός Α.Ε. αναφέρεται ότι θα ξεκινήσει διαδικασία κατασκευής τριών σταθμών διοδίων (Βενέτικο, Θεσσαλονίκη, Αλιάκμονας). Για τους τρεις εναπομείναντες σταθμούς (Ασπροβάλτα, Καβάλα, Στρυμωνικό), το υπουργείο Ενέργειας θα εκδώσει τις σχετικές αποφάσεις που θα εγκρίνουν τους περιβαλλοντικούς όρους. Η εταιρεία θα οριστικοποιήσει την προκήρυξη του διαγωνισμού κατασκευής των τριών σταθμών. Τον Μάρτιο του 2017 ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών εκδίδει τις σχετικές αποφάσεις που θα θέσουν σε λειτουργία όλα τα διόδια της Εγνατίας Οδού που έχουν κατασκευαστεί.

Επιπλέον, η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε αλλαγή της νομοθεσίας για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας με βάση τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος, οι Αρχές, σε συνεργασία με τους επενδυτές, κλείνουν το θέμα των διατηρητέων κτιρίων και αρχαιολογικών θεμάτων στο Ελληνικό. Το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης εκδίδει επίσημη απόφαση πάνω στο προτεινόμενο Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης, το οποίο τίθεται σε διαβούλευση. Υιοθετείται νέο πλαίσιο που αφορά την έκδοση άδειας καζίνο.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση