HomeHL-CultureΠλήθος κόσμου στην εκδήλωση για το Πραξικόπημα στην Τουρκία

Πλήθος κόσμου στην εκδήλωση για το Πραξικόπημα στην Τουρκία

Ομιλητής ο Νίκος Ανδρουλάκης

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Παρουσία εκπροσώπων τοπικών φορέων και πλήθους κόσμου, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο Ηράκλειο Κρήτης, εκδήλωση με θέμα: «Πραξικόπημα στην Τουρκία, Κρίση στη Μέση Ανατολή: Μια συζήτηση για τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή», που διοργάνωσε η ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι κ.κ. Θάνος Ντόκος, Γενικός Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ, Χρήστος Τεάζης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας και ο Νίκος Ανδρουλάκης, Ευρωβουλευτής S&D. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Θάνος Τριανταφύλλου.

Ο κ. Ντόκος ανέδειξε τη βασική στρατηγική της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ, όπως αυτές επαναπροσδιορίζονται από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ. Αναφορικά με το Κυπριακό, υπογράμμισε πως η διαιώνιση του προβλήματος δεν βοηθάει κανέναν, ξεκαθαρίζοντας πως οι συνθήκες είναι ευνοϊκές προκειμένου να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Ο κ. Τεάζης έθεσε από τη δική του σκοπιά τις εξελίξεις στο εσωτερικό της Τουρκίας, επισημαίνοντας ως ορόσημο την άνοιξη του 2017, τότε που θα λάβει χώρα το δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση και την υιοθέτηση του προεδρικού συστήματος. Παράλληλα, τόνισε πως το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δεν ζημιώνει τη δημοτικότητα του κ. Ερντογάν.

Ο κ. Ανδρουλάκης μιλώντας για το προσφυγικό ζήτημα, εξέφρασε τον προβληματισμό του για την έλλειψη αλληλεγγύης που δείχνουν ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, αρνούμενα να υλοποιήσουν τις κοινές αποφάσεις και να φιλοξενήσουν πρόσφυγες στο έδαφός τους. Πρόσθεσε επίσης, πως με την πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για προσωρινό πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, η ΕΕ έστειλε ένα μήνυμα προς τον κ. Ερντογάν για την καταβαράθρωση του κράτους δικαίου, την παραβίαση θεμελιωδών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στο ίδιο πλαίσιο σημείωσε πως οι αναθεωρητικές στοχεύσεις του κ. Ερντογάν, αποσκοπούν στο να καταστεί ο ίδιος ένας «μικρός Πούτιν» της ευρύτερης περιοχής. Τέλος, για το Κυπριακό ζήτημα, είπε χαρακτηριστικά ότι «Η μη λύση δεν αποτελεί λύση».

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο δήμαρχος Ηρακλείου, Βασίλης Λαμπρινός, πρώην δήμαρχοι Ηρακλείου και άλλοι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Επαγγελματικών φορέων, καθώς και οι βουλευτές Ηρακλείου Β. Κεγκέρογλου και Σ. Δανέλλης.

Διαφήμιση
Διαφήμιση