HomeHL-WorldΚαμπανάκι Γιουνκέρ σε Ερντογάν για βίζα και ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Καμπανάκι Γιουνκέρ σε Ερντογάν για βίζα και ενταξιακές διαπραγματεύσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση να προχωρήσουν οι μεταρρυθμίσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Η Τουρκία θα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί και να λάβει σοβαρά υπόψη της το καμπανάκι που της έκρουσε η Ε.Ε. για ενδεχόμενο πάγωμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων , διεμήνυσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, σε συνέντευξη που παραχώρησε το Σάββατο.

Ο κ. Γουνκέρ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters,  έκανε σαφές πως παρά τον μη δεσμευτικό χαρακτήρα του ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ουσία της απόφασης βρίσκεται στον αντίκτυπο που θα έχει στα κράτη μέλη τα οποία αποφασίζουν και για την ένταξη των νέων χωρών στην Ε.Ε.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Libre Belgique, ο κ. Γιουνκέρ καταδίκασε τις απειλές Ερντογάν για άνοιγμα των συνόρων και τον παρότρυνε να επισπεύσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, ξεκινώντας  με την αλλαγή του αντιτρομοκρατικού νόμου, εάν θέλει να προχωρήσει και η Ε.Ε. από την πλευρά της το ζήτημα της βίζας.

Σχολίασε, ακόμα, τα σενάρια που τον θέλουν να παραιτείται μετά τη αποχώρηση του  προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς το 2017 , ο οποίος θυ εγκαταλείψει τη θέση για να ασχοληθεί με τη γερμανική πολιτική, λέγοντας  πως «Σύμφωνα με τον νόμο,  παραμένω στη θέση μου έως την 1η Νοέμβρη 2019».

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν, δεν παρέλειψε να σχολιάσει για άλλη μια φορά το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, λέγοντας πως η Κλιντον πήρε παραπάνω ψήφους από τον Τραμπ, παρά το ότι τελικά έχασε.

Εξάλλου, νωρίτερα τον Νοέμβριο είχε εκφράσει την ανησυχία του για την εκλογή Τραμπ και την ενδεχόμενη ρήξη στις σχέσεις Ε.Ε. – Η.Π.Α. λόγω της στάσης του νέου Προέδρου.

Τέλος, ο κ. Γιουνκέρ, έκανε γνωστό πως την επόμενη εβδομάδα η Κομισιόν πρόκειται να παρουσιάσει ένα σχέδιο δράσης για την άμυνα της Ε.Ε.

kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση