HomeHL-EconomyΟι αλλαγές που εξετάζονται στον ΕΝΦΙΑ από το 2017

Οι αλλαγές που εξετάζονται στον ΕΝΦΙΑ από το 2017

Στο όνομα ενός πιο «δίκαιου» φόρου

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Να βάλει το 2017 στο… χειρουργείο τον ΕΝΦΙΑ σκοπεύει το υπουργείο Οικονομικών.

Στο όνομα της δημιουργίας ενός περισσότερο «δίκαιου» φόρου ετοιμάζονται αλλαγές που, εφόσον πάρουν το πράσινο φως των θεσμών, θα μεταφέρουν φορολογικό βάρος μεταξύ διαφορετικών κατηγοριών ιδιοκτητών ακινήτων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, καταλυτικός παράγοντας των αλλαγών που θέλει να φέρει στον ΕΝΦΙΑ το οικονομικό επιτελείο είναι οι νέες αντικειμενικές αξίες. Σε αυτό το πεδίο υπάρχουν δυο υποχρεώσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών.

Η πρώτη είναι δικαστική και αφορά συμμόρφωση του ΥΠΟΙΚ με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για διόρθωση έως το τέλος του έτους των τιμών ζώνης σε τέσσερις περιοχές (π.χ. Φιλοθέη, Ψυχικό) στις οποίες οι τιμές δεν μειώθηκαν με την τελευταία αναθεώρηση του περασμένου Μαΐου με τη λογική ότι δεν έπρεπε να ελαφρυνθούν όσοι έχουν ακίνητα στις λεγόμενες ακριβές περιοχές.

Η δεύτερη υποχρέωση είναι μνημονιακή. Προβλέπει ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2017 θα πρέπει το σημερινό σύστημα των αντικειμενικών αξιών που είναι ουσιαστικά διοικητικά καθοριζόμενες να αντικατασταθεί από ένα νέο σύστημα εμπορικών αξιών. Η μνημονιακή υποχρέωση είναι οι νέες αξίες να τεθούν σε εφαρμογή το αργότερο έως το τέλος του 2017.

Ωστόσο, πρόθεση της ηγεσίας του ΥΠΟΙΚ είναι με τις νέες εμπορικές αξίες να υπολογιστεί ο ΕΝΦΙΑ του 2017. Οι εμπορικές αξίες θα είναι κατά κανόνα χαμηλότερες από τις σημερινές αντικειμενικές αξίες.

Η συρρίκνωση –και επισήμως- της αξίας της ακίνητης περιουσίας των φορολογούμενων δεν σημαίνει ότι θα πληρώσουν συνολικά λιγότερα. Ο νέος προϋπολογισμός προβλέπει ότι οι συνολικές εισπράξεις το 2017 από το φόρο ακινήτων θα διαμορφωθούν στα 3,1 δισ. ευρώ.

Πρόκειται για τα 2,65 δισ. ευρώ που θα είναι οι εισπράξεις από το φόρο του 2017 (εισπραξιμότητα 80% της βεβαίωσης του φόρου) και τα υπόλοιπα περίπου 500 εκατ. από ΕΝΦΙΑ και φόρους ακινήτων προηγούμενων ετών.

Οι αλλαγές

Στο τραπέζι του ΥΠΟΙΚ όμως βρίσκονται αλλαγές που, όπως αναφέρθηκε, θα μετατοπίσουν φορολογικό βάρος από μια κατηγορία ιδιοκτητών σε άλλη. Έτσι, σύμφωνα με το capital.gr, σχεδιάζεται:

– η πλήρης απαλλαγή των φορολογούμενων που σήμερα απαλλάσσονται κατά 50% από τον ΕΝΦΙΑ. Πρόκειται για περίπου 1,2 εκατ. φορολογούμενους με χαμηλό εισόδημα και αξία ακίνητης περιουσίας

– η επέκταση του συμπληρωτικού φόρου και στις εκτός σχεδίου εκτάσεις. Με τα έσοδα που θα εξασφαλιστούν από αυτήν την επέκταση θα χρηματοδοτηθεί η επέκταση της προηγούμενης φοροαπαλλαγής

– η αναθεώρηση κλιμάκων και φορολογικών συντελεστών προκειμένου να επιτευχθεί η απαιτούμενη εισπραξιμότητα του φόρου.

ΠΗΓΗ: enikonomia

Διαφήμιση
Διαφήμιση