HomeHL-WorldΤουρκία: Τον Μάρτιο το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Τουρκία: Τον Μάρτιο το δημοψήφισμα για την αναθεώρηση του Συντάγματος

Κανονικά το 2019 οι εκλογές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ, σε συνεντευξη που έδωσε στην κρατική τηλεόραση, δήλωσε ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρων εκλογών και πως οι εκλογές θα γίνουν το 2019 ταυτόχρονα με τις προεδρικές.

Ο κ.Γιλντιρίμ δημοσιοποιησε και όσα έχουν ξεκαθαρίσει στο θέμα της αναθεώρησης του Συντάγματος. Έδωσε μάλιστα ένα χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η αναθεώρηση 15 άρθρων θα φτάσει στην Βουλή στα τέλη του Ιανουαρίου του 2017 με στόχο τον Μάρτιο να οδηγηθεί η χώρα σε δημοψήφισμα.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας πρόσθεσε ότι στο νέο σύστημα ο αρχηγός του κράτους θα εξακολουθήσει να αποκαλείται Πρόεδρος της Δημοκρατίας — και όχι απλώς Πρόεδρος. Αυτό ήταν μια προϋπόθεση που έθετε το κόμμα του Εθνικιστικού Κινήματος με το οποίο έπειτα από αλλεπάλληλες συναντήσεις θα προχωρήσει συντεταγμένα το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Η συμμαχία του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με το Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος εξασφαλίζει στο κοινοβούλιο τις 330 ψήφους που απαιτούνται για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ακόμη κι αν υπάρξουν κάποιες απώλειες ψήφων και από τα δύο κόμματα, αφού διαθέτουν 317 και 42 βουλευτές αντιστοίχως.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση