HomeΚΟΣΜΟΣΚολομβία: έδωσαν -ξανά- τα χέρια κυβέρνηση και FARC

Κολομβία: έδωσαν -ξανά- τα χέρια κυβέρνηση και FARC

Υπεγράφη νέα ειρηνευτική συμφωνία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

H κυβέρνηση της Κολομβίας και η μεγαλύτερη ομάδα ανταρτών της χώρας, οι FARC, υπέγραψαν μια αναθεωρημένη ειρηνευτική συμφωνία που αποβλέπει στην οριστική λήξη μιας σύγκρουσης που κρατά εδώ και πέντε δεκαετίες και έχει προκαλέσει το θάνατο περισσοτέρων των 260.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό εκατομμυρίων ακόμη.

Η προηγούμενη συμφωνία είχε απορριφθεί απ’ το λαό σε δημοψήφισμα της 2ας Οκτωβρίου, μολονότι οι δημοσκοπήσεις προέβλεπαν ότι θα περνούσε άνετα.

Αυτή τη φορά η συμφωνία – που η αντιπολίτευση επέκρινε ως μικρή τροποποίηση της αρχικής, την οποία είχε απορρίψει ως υπερβολικά «επιεική» προς τους αντάρτες – θα λάβει την οριστική της έγκριση από το Κογκρέσο, χωρίς να διεξαχθεί δημοψήφισμα.

O πρόεδρος της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος και ο ηγέτης των Ένοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας (FARC), Ροντρίγκο Λοντόνο, γνωστός και ως «Τιμοσένκο» δίνουν (ξανά) τα χέρια

Ο πρόεδρος της χώρας, Χουάν Μανουέλ Σάντος δικαιολόγησε την απόφαση να μην ζητήσει τη λαϊκή ετυμηγορία για την αναθεωρημένη συμφωνία με το επιχείρημα πως θα δίχαζε τη χώρα και θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρη την ειρηνευτική διαδικασία.

«Η νέα συμφωνία πιθανώς δεν θα ικανοποιεί τους πάντες, αλλά αυτό γίνεται πάντα με τις ειρηνευτικές συμφωνίες, υπάρχουν πάντα επικριτικές φωνές, αυτό είναι σεβαστό και κατανοητό» είπε ο Σάντος.

Το αναθεωρημένο κείμενο περιέχει αρκετά τεχνικά σημεία, διευκρινίζοντας λεπτομερέστερα κάποια ζητήματα που αφορούν στα δικαιώματα ατομικής ιδιοκτησίας και στο πώς θα παραμείνουν υπό «περιορισμό» σε αγροτικές περιοχές όσοι αντάρτες είχαν διαπράξει εγκλήματα κατά τη διάρκεια των πολυετών συγκρούσεων.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση