HomeHL-9Και με το σταγονόμετρο η ελάφρυνση χρέους και μέτρα μετά το 2018

Και με το σταγονόμετρο η ελάφρυνση χρέους και μέτρα μετά το 2018

Ανησυχία από τα μηνύματα που στέλνουν Ντάισελμπλουμ-Σόιμπλε

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε έκτακτο Eurogroup, πριν τα Χριστούγεννα ή στις αρχές Ιανουαρίου μετά τις αργίες, θα κριθεί η τύχη της β΄αξιολόγησης, αν δεν επιτευχθεί τελικώς συμφωνία στην σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 5 Δεκεμβρίου.

Πηγές στην κυβέρνηση δοιαπιστώνουν πως εξαντλούνται οι ελπίδες για θετική έκβαση εντός των επομένων 10 ημερών και επιχειρούν να αποκωδικοποιήσουν τα μηνύματα που εκπέμπουν Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ, περιμένοντας όμως μία «μεγάλη κίνηση» από το ΔΝΤ που, όπως υπολογίζουν, θα ξεδιπλωθεί μέσα στις επόμενες μέρες.

«Κλειδί» των εξελίξεων θεωρείται, όμως, και το αν και πότε θα συνεδριάσει τελικά το Washington Group για το ελληνικό χρέος. Και ενώ ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε φαίνεται να «ανατινάζει» τις γέφυρες επικοινωνίας ακυρώνοντας –ή αναβάλλοντας κατ’άλλους- το Washington Group, η Αθήνα θεωρεί πως συναντήσεις για το ελληνικό χρέος θα γίνουν τελικώς την ερχόμενη εβδομάδα ή, ενδεχομένως, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.

Έως τότε, έστω και αν γύρω από το κεφάλι του Ευκλείδη Τσακαλώτου «σφυρίζουν οι σφαίρες» που ανταλλάσσουν οι δανειστές μεταξύ τους, η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στον στόχο να περνάει μέτρα για να κλείσει η αξιολόγηση, προσπαθώντας όμως να κρατήσει ανοικτά τα Εργασιακά και τα Ενεργειακά για όσο χρειαστεί –και για μήνες ακόμη- προκειμένου να έχει φυλάξει κάποιο «χαρτί» στα χέρια της, καθώς η διελκυνστίδα της τριπλής διαπραγμάτευσης για χρέος, ελάφρυνση χρέους και μείωση στόχων στα πρωτογενή πλεονάσματα φαίνεται πως θα κρατά για καιρό ακόμα.

Τα μηνύματα

Οι δανειστές πάντως αξιώνουν άμεσα αποφάσεις για ομαδικές απολύσεις-εξπρές, μειώσεις μισθών, άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας και πώληση της ΔΕΗ, προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση και πριν οποιαδήποτε απόφαση για ελάφρυνση του χρέους, ενώ ανοίγουν παράθυρο και για πρόσθετα μέτρα. Το υπονόησε άλλωστε ο ίδιος ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, που ζήτησε χθες μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα στην αγορά Εργασίας και ιδιωτικοποιήσεις, ενώ υποσχέθηκε ελάφρυνση χρέους «με το σταγονόμετρο» και -ίσως και κάποια χρόνια μετά το 2018- χαλάρωση στόχων στα πλεονάσματα, «εάν χρειαστεί» όπως είπε και εφόσον η κυβέρνηση συμμορφώνεται στο Πρόγραμμα που έχει υπογράψει. Στην ίδια βάση έθεσε και την συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πηγές στην κυβέρνηση επιμένουν πως «δεν θα δεχθούμε άλλα πρόσθετα μέτρα πέραν όσων προβλέπει ήδη η Συμφωνία», ενώ και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κύριος Γιώργος Χουλιαράκης δήλωνε χθες πως τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης έχουν συμφωνηθεί και τώρα είναι η ώρα να καθοριστούν και τα μεσοπρόθεσμα.

Ωστόσο ο κίνδυνος είναι, αν ΔΝΤ και ευρωπαίοι δανειστές καταλήξουν σε «μετριοπαθείς» λύσεις για να γεφυρώσουν το χάσμα μεταξύ τους, τελικά και μέτρα να λάβει η Αθήνα, αλλά και η «χαλάρωση» που θα της δοθεί να μην είναι όσο ουσιαστική χρειάζεται η χώρα.

Η στάση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πάντως να ακυρώσει την μίνι-σύνοδο του Βερολίνου, λένε πηγές κοντά στην διαπραγμάτευση, δείχνει πως και ο ίδιος βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Πρώτον, λένε, ήταν από τις ελάχιστες φορές (όχι η μόνη όμως) που φάνηκε να συλλαμβάνεται ψευδόμενος, καθώς πληροφορίες και από τη Γερμανία ακόμη επιμένουν πως η συνάντηση του Washington Group είχε όντως δρομολογηθεί και άρα δεν θα έπρεπε να διαψευστεί. Δεύτερον, καθώς η Γερμανία εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, δείχνει πως πιέζεται από το εσωτερικό της χώρας του να μην συρθεί σε λύσεις για την Ελλάδα χωρίς το ΔΝΤ (την αναγκαιότητα της συμμετοχής του οποίου έσπευσε και εχθές να επαναλάβει) αλλά ούτε και να κάνει τα χατήρια στο Ταμείο που ζητά γενναιόδωρη ελάφρυνση για την Ελλάδα.

Τα μηνύματα δείχνει πως ήδη άρχισε να «πιάνει» και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που, ενώ ως επικεφαλής του Eurogroup δεν έμπαινε έως πρότινος σε τέτοιες συζητήσεις, σταδιακά βάζει νερό στο κρασί του και δεν αποκλείει πλέον τα μέτρα ελάφρυνσης. Τα μεταθέτει όμως και τα αποδυναμώνει, με πολλά «αν και εφόσον».

Ωστόσο βάζει στο τραπέζι και «έτοιμα μέτρα» που εξετάζουν ΔΝΤ και Ευρωπαίοι για την χώρα μας το 2018, κρατώντας ισορροπίες ενόψει της κρίσιμης φάσης που ξεκινά για τις διαπραγματεύσεις από την ερχόμενη Δευτέρα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση