Δεν είναι λίγα τα ξενόφερτα έθιμα που έχουμε εισαγάγει στην Ελλάδα. Από το χριστουγεννιάτικο δέντρο μέχρι και το… Χάλοουιν.

Τώρα, άλλο ένα έθιμο – που μας έρχεται από την Αμερική – ερχόμαστε να το αντιγράψουμε χωρίς βέβαια να έχουμε στο μυαλό μας την γνωστή φράση του Βίκτωρα  Ουγκό που έλεγε «μην μιμείστε τίποτε, ακόμα κι ένα μουλάρι που μιμείται άλλο μουλάρι γίνεται πίθηκος»!

Ο λόγος για το «Black Friday» το οποίο γιορτάζεται παραδοσιακά την επομένη της ημέρας των Ευχαριστιών (Thanksgiving). Τότε όλα τα καταστήματα προχωρούν σε μεγάλες εκπτώσεις και προσφορές που αγγίζουν το 80% με αποτέλεσμα οι Αμερικάνοι να κάνουν… ουρές από τα ξημερώματα έξω από τα μαγαζιά.

Αυτό το έθιμο ήρθε και στο… Ηράκλειο, όχι όπως τιμάται στην Αμερική αλλά – όπως και τα υπόλοιπα έθιμα – το ελληνοποιήσαμε.

Προαναγγέλλουν το Black Friday

Μία βόλτα στο κέντρο του Ηρακλείου είναι αρκετή για να δείτε ότι τα καταστήματα – μεγάλες αλυσίδες αλλά και συνοικιακά – έχουν προαναγγείλει το Black Friday.

Στις περισσότερες βιτρίνες φιγουράρουν μεγάλες και βαρύγδουπες ταμπέλες για την μεγάλη γιορτή του Black Friday και δηλώνουν έτοιμα να υποδεχθούν αύριο τις… ουρές από καταναλωτές για να αγοράσουν τα προϊόντα τους.

Μόνο που οι προσφορές ούτε καν αγγίζουν το ποσοστό του 80%, όπως είθισται σε μία τέτοια ημέρα. Αντίθετα, κυριαρχούν τα ποσοστά της τάξης του 15%, του 20% και το πολύ… 30%.

Μόνο κάποια μικρά συνοικιακά καταστήματα αποφάσισαν να κάνουν την… διαφορά και να βάλουν «Μισή Τιμή».

Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του μαγαζιού που πουλάει πιτζάμες και νυχτικά!

nyxtikies

Μετά από όλα αυτά δημιουργείται η αίσθηση ότι τελικά η αυριανή ημέρα δεν μοιάζει με το Black Friday (Μαύρη Παρασκευή) αλλά με την… Μεγάλη Παρασκευή!

Διαφήμιση
Διαφήμιση