HomeΕΛΛΑΔΑΔικαστές: Διχαστική η νέα ένωση

Δικαστές: Διχαστική η νέα ένωση

Κοντονής: Σαφές το Σύνταγμα για την θητεία τους

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα όπλα τους «ακονίζουν» οι δικαστές που διαφωνούν με την ίδρυση της νέας ένωσης ανώτερων και ανώτατων δικαστών και εισαγγελέων.

Χθες, κατά την διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του διοικητικού συμβουλίου, τέθηκε εκ νέου το ζήτημα, ενόψει της συνάντησης με τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο άσκησης ένδικων μέσων σε βάρος της απόφασης του Ειρηνοδικείου, που άναψε το πράσινο φως για την ίδρυση της νέας ένωσης.

Κοντονής: Το Σύνταγμα είναι σαφές για την θητεία δικαστών

Ο Σταύρος Κοντονής από την πλευρά του, μιλώντας στον 9.89 έγινε πολύ συγκεκριμένος για το θέμα της παράτασης της θητείας των δικαστών, λέγοντας τρεις λέξεις: «Το Σύνταγμα είναι σαφές».

Μάλιστα, γνωρίζοντας πολύ καλά ότι το θέμα έχει διχάσει το δικαστικό σώμα, τόνισε ότι «οι δικαστές κατά την αντιπαράθεση που μπορεί να έχουν, θεμιτή και εύλογη σε ορισμένα σημεία, δεν πρέπει ξεχνάνε τη βασική τους ιδιότητα: ότι είναι δικαστές. Και ότι η κοινωνία τους αντιμετωπίζει με ιδιαίτερη εμπιστοσύνη και αν διαταραχθεί αυτή η εμπιστοσύνη, από συμπεριφορές και φαινόμενα που δε συνάδουν με το λειτούργημά τους, τότε αυτό είναι μεγάλο κακό για το κράτος δικαίου και μια δημοκρατική και ευνομούμενη κοινωνία»

Δικαστές: Διασπαστική η νέα συνδικαλιστική κίνηση

Στην πλειοψηφία τους, τα μέλη του Δ.Σ χαρακτήρισαν διασπαστικό τον χαρακτήρα του νέου συνδικαλιστικού φορέα, ενώ δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο άσκησης ενδίκων μέσων κατά της απόφασης του Ειρηνοδικείου που άναψε το πράσινο φως για την ίδρυση του.

Τέσσερα μέλη του ΔΣ (Ι. Τζανερρίκος, Χ. Μαυρίδης, Χ. Παπαδήμας, Σ. Γκαρά) κατέθεσαν έγγραφο, με το οποίο ζήτησαν να αναβληθεί η συζήτηση του θέματος, ώστε να προετοιμασθούν για να διατυπώσουν τις θέσεις τους, ενώ από τρία μέλη ακούστηκε η άποψη ότι μπορεί η νέα ένωση να λειτουργήσει προς όφελος και των υπολοίπων και πως δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται διχαστική η κίνησή της.

Από την πλευρά της, η κ. Στενιώτη, πρώην στενή συνεργάτης της κ. Θάνου όταν εκείνη βρισκόταν στο τιμόνι της ΕΔΕ, δήλωσε ότι “ θα αγωνιστεί για την ενότητα και την ενδυνάμωση της ΕΔΕ που μόνο αγώνες έχει να επιδείξει ”.

Για τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ της ΕΔΕ πάντως, η επωνυμία της νέας ένωσης είναι ψευδεπίγραφη, αφού τελικά μέλη της μπορούν να γίνουν όλοι οι Δικαστές και Εισαγγελείς της Χώρας και όχι μόνο οι ανώτεροι ή οι ανώτατοι.

Ερωτώμενος στην ίδια συνέντευξη για το θέμα της νέας δικαστικής ένωσης, ο Σταύρος Κοντονής, απάντησε αφοπλιστικά: «Δεν μας πέφτει λόγος» είπε, εξηγώντας ότι είναι αναφαίρετο δικαίωμα του κάθε πολίτη να συνδικαλίζεται και πως μια τέτοια συζήτηση δεν αφορά την κυβέρνηση. Τόνισε ωστόσο ότι οι δικαστές θα πρέπει να προστατεύσουν την ιδιότητά τους: «Ο δικαστής, είτε αποδίδει δικαιοσύνη, είτε συνδικαλίζεται, εκφράζει δηλαδή ένα συνδικαλιστικό λόγο, παραμένει δικαστής. Και θα πρέπει να προστατεύσουν αυτή την ιδιότητα οι δικαστές».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση