HomeHL-WorldΚυπριακό: Παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα για τη διάσωση των διαπραγματεύσεων

Κυπριακό: Παρέμβαση του διεθνούς παράγοντα για τη διάσωση των διαπραγματεύσεων

Το επόμενο βήμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Κύπριος Πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί είχαν χθες, Τετάρτη, τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν, και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.

Οι επαφές εντάσσονται στη προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα για διάσωση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων μετά την αποτυχία στο Mont Pelerin. ΟΗΕ και ΗΠΑ εκφράζουν την πρόθεση να βοηθήσουν θεωρώντας ακόμα εφικτό τον στόχο για συμφωνία πριν να εκπνεύσει το 2016. Τόσο ο κ. Αναστασιάδης, όσο και ο κ. Ακιντζί δήλωσαν δεσμευμένοι στην προσπάθεια για λύση του Κυπριακού.

Ο Κύπριος Πρόεδρος είχε χθες επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντοναλτ Τουσκ και τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

Την Κυριακή αναμένεται στην Κύπρο ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος θα έχει επαφές με τους κ. Αναστασιάδη και Ακιντζί ώστε να διευθετηθεί το επόμενο βήμα στις διαπραγματεύσεις.

Ο Κύπριος Πρόεδρος έχει θέσει ως προϋπόθεση την ουσιαστική συμβολή της Τουρκίας για να επιτευχθεί συμφωνία στο εδαφικό ώστε να ακολουθήσει πολυμερής διάσκεψη για συζήτηση των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων. Με χθεσινή διακαναλική συνέντευξη έθεσε εκτός κάδρου τον υπουργό εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, λέγοντας πως ο ίδιος συνομιλεί με τον Αλέξη Τσιπρα.

Η Λευκωσία αν και επισήμως αποφεύγει να σχολιάσει την παρέμβαση Κοτζιά για την απροθυμία της Ελλάδας να λάβει μέρος σε πολυμερή διάσκεψη, αν δεν έχει προσυμφωνηθεί ο τερματισμός των εγγυήσεων, ανεπισήμως θεωρεί πως η στάση του υπουργού εξωτερικών της Ελλάδας έδωσε την αφορμή στην τουρκική πλευρά να υπαναχωρήσει από συμφωνημένες θέσεις στο Κυπριακό και να οδηγήσει σε «ναυάγιο» τις συνομιλίες στο Mont Pelerin. Ο Κύπριος Πρόεδρος κληθείς χθες να σχολιάσει την παρέμβαση Κοτζιά είπε πως δεν σκοπεύει να ασχοληθεί με κουτσομπολιά και παραπολιτικά.

Η Λευκωσία αναμένει οι συνομιλίες να επαναρχίσουν από το σημείο που διακόπηκαν στο Mont Pelerin και αν συμφωνηθούν τα κριτήρια στο εδαφικό να κατατεθούν χάρτες οι οποίοι θα πρέπει να ανταποκρίνονται στις προτάσεις που έχουν υποβληθεί για έδαφος 28,2% έως 29,2% που θα παραμείνει υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. Οι χάρτες της κάθε πλευράς αφού ελεγχθούν από τον ΟΗΕ και κριθούν ότι βρίσκονται εντός των κριτηρίων, θα σφραγιστούν και δεν θα παρουσιαστούν μέχρι την πολυμερή διάσκεψη.

Ούτε ο Νίκος Αναστασιάδης θα γνωρίζει τον χάρτη του κ. Ακιντζί, ούτε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης τον χάρτη του Κύπριου Προέδρου.

protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση