HomeΕΛΛΑΔΑReuters: Οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία έχουν ετήσιο τζίρο 5 δισ. ευρώ

Reuters: Οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία έχουν ετήσιο τζίρο 5 δισ. ευρώ

Φεύγουν και γλιτώνουν τον εταιρικό φόρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που… μετακόμισαν στη γειτονική Βουλγαρία για να ξεφύγουν από τη λιτότητα στη χώρα μας, αναφέρθηκε σε ρεπορτάζ του το Reuters.

Ο Προκόπης Μακρής μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο και επεσήμανε ότι η μεταφορά της επιχείρησής του στη Βουλγαρία πριν τρία χρόνια ήταν η καλύτερη απόφαση που πήρε ποτέ. Ο λογιστής έκλεισε την επιχείρηση επίπλων που είχε στην Ελλάδα και άνοιξε ένα γραφείο που βοηθά τους άλλους επιχειρηματίες να μετακομίσουν -τουλάχιστον στα χαρτιά- στη Βουλγαρία, γλιτώνοντας έτσι τον εταιρικό φόρο 29% που επιβάλλει η Ελλάδα στο πλαίσιο του μνημονίου, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Καθημερινά βομβαρδιζόμαστε με φόρους στην Ελλάδα, οι επιχειρήσεις έχουν εκμηδενιστεί», υποστήριξε ο ίδιος.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ του Reuters, o αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων με έδρα τη Βουλγαρία (ο εταιρικός φόρος είναι μόλις 10) έχει αυξηθεί σε 17.000 από 2.000 το 2010, όταν η Ελλάδα μπήκε για πρώτη φορά στο μνημόνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία των βουλγαρικών Αρχών.

«Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στις γειτονικές χώρες είναι οικονομικά πιο ενεργές στην Ελλάδα. Σύντομα μπορεί να βρεθούν αντιμέτωπες με καταβολή φόρων και στις δύο χώρες, αλλά και με πρόστιμα», σχολίασε ο Γιώργος Πιτσιλής, επικεφαλής της ΓΓΔΕ.

Κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς, 3.642 επιχειρήσεις έχουν μεταφερθεί στη γειτονική χώρα, έναντι 3.262 το 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία της πρεσβείας της Ελλάδας στη Σόφια, οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Βουλγαρία έχουν ετήσιο τζίρο 5 δισ. ευρώ και απασχολούν περίπου 53.000 εργαζόμενους.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση