HomeHL-GreeceΒρυξέλλες: Σχεδόν αδύνατη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 5 Δεκεμβρίου

Βρυξέλλες: Σχεδόν αδύνατη η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 5 Δεκεμβρίου

Οι λόγοι που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θεωρείται απίθανη

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχεδόν αδύνατη θεωρούν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, που μίλησαν στην Καθημερινή, την ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το επόμενο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, παρά τη συνάντηση των βασικών πρωταγωνιστών του ελληνικού προγράμματος, το γνωστό πλέον Washington Group, σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών στο Βερολίνο. Στο λεγόμενο «Μίνι Eurogroup» θα συζητηθεί πώς θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Στο «Μίνι Eurogroup» θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Οικονομικών της Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και Γερμανίας, αλλά και ο πρόεδρος του Εurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ καθώς και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ Μ. Κερέ. Παράλληλα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλ. Ρέγκλινγκ αναμένεται να βρεθεί και αυτός στο Βερολίνο. Από την πλευρά του ΔΝΤ, πρόκειται να συμμετάσχει η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ. Η ειδική αυτή ομάδα, το Washington Group, από το 2011 που έχει δημιουργηθεί έχει ενδεχομένως λάβει μερικές από τις πιο σημαντικές αποφάσεις όσον αφορά την Ελλάδα και συγκαλείται συνήθως όταν υπάρχει αδιέξοδο.

Πάντως, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επιχείρησε την Τρίτη να υποβαθμίσει τη σημασία της συνάντησης. Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, «στη σύσκεψη, η οποία δεν είναι καθόλου έκτακτη, θα συζητηθούν οικονομικά θέματα της Ευρωζώνης, είναι λογικό να συζητηθεί και το ελληνικό χρέος».

Σύμφωνα με τους αξιωματούχους, οι λόγοι που η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 5 Δεκεμβρίου θεωρείται απίθανη είναι αφενός ότι υπάρχουν εκκρεμότητες σε ανοιχτά και σοβαρά θέματα στα οποία δεν έχει συμφωνήσει η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς, όπως εργασιακά και δημοσιονομικά, αφετέρου λόγω της απόστασης που χωρίζει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς από το ΔΝΤ, και αυτό ίσως να είναι και η βασική αιτία για τη συνάντηση της Παρασκευής.

Το ενδεχόμενο η αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως τις 22 Δεκεμβρίου που ξεκινούν και οι διακοπές των Χριστουγέννων οι ίδιοι αξιωματούχοι το θεωρούν ελαφρώς πιθανότερο. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζουν πάντως την ικανοποίησή τους για την πρόοδο που συντελέστηκε κατά τη διάρκεια του διαστήματος που βρίσκονταν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των θεσμών.

skai.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση