HomeHL-WorldΟ Τραμπ θα ακυρώσει την εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού μόλις αναλάβει καθήκοντα

Ο Τραμπ θα ακυρώσει την εμπορική συμφωνία των χωρών του Ειρηνικού μόλις αναλάβει καθήκοντα

Ανακοίνωσε το πρόγραμμα των 100 ημερών

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι από την πρώτη μέρα που θα αναλάβει καθήκοντα οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από την Υπερειρηνική Συμφωνία Εταιρικής Σχέσης (TPP), μια φιλόδοξη και αμφιλεγόμενη συμφωνία διεθνούς

εμπορίου, την οποία έχουν συνομολογήσει 12 χώρες, που καλύπτουν μαζί το 40% της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Τραμπ έκανε την ανακοίνωση μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος, στο οποίο περιγράφει τις δράσεις που θα αναλάβει τις πρώτες 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ είπε επίσης ότι θα εκδώσει διάταγμα, το οποίο θα μειώνει τον αριθμό των κανονισμών της κυβέρνησης, θα ζητήσει από το υπουργείο Εργασίας να εξετάσει τις παραβιάσεις των προγραμμάτων άδειας εργασίας σε ξένους υπηκόους, και θα ακυρώσει κάποιους

περιορισμούς στην παραγωγή ενέργειας, μεταξύ των οποίων και η παραγωγή πετρελαιοφόρου σχιστόλιθου, αερίου και άνθρακα.

Αλλά δεν έκανε καμία αναφορά ως προς την απόσυρση του νόμου Ομπάμα για την περίθαλψη (του γνωστού Obamacare) ή για την ανέγερση τείχους κατά μήκος της μεθορίου των ΗΠΑ με το Μεξικό, δύο δράσεις που υποσχέθηκε στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα αναλάβει ευθύς εξαρχής.

Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε, εέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να ακυρώσει την εμπορική συμφωνία ΤΡΡ, σημειώνοντας ότι αυτή δεν έχει κανένα νόημα χωρίς τη συμμετοχή των ΗΠΑ.

Για την Ιαπωνία η συμφωνία έχει ιδιαίτερη σημασία, δεδομένου ότι είναι ένας τρόπος να περιορίσει την εμπορική κυριαρχία της Κίνας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Σίνζο Άμπε ήταν ο πρώτος ξένος ηγέτης που συναντήθηκε με τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ. Η συνάντηση έγινε στη Νέα Υόρκη σε πολύ καλό κλίμα με τον Ιάπωνα να δηλώνει ότι ο Τραμπ είναι άνθρωπος εμπιστοσύνης…

Ο Τραμπ, σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του για τις πρώτες 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο είπε ότι μια από τις πρώτες του δράσεις ως πρόεδρος θα είναι η απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία.

Κατά την προεκλογική του εκστρατεία, η απόσυρση από την εμπορική συμφωνία των 12 χωρών αποτέλεσε κεντρική δέσμευση του Τραμπ, ο οποίος την αποκάλεσε «καταστροφική» για τους εργαζόμενους στις ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση