HomeHL-WorldΈνα εκατομμύριο Σύροι βρίσκονται «υπό πολιορκία»

Ένα εκατομμύριο Σύροι βρίσκονται «υπό πολιορκία»

Νέες κοινότητες στον κατάλογο των περιοχών που δεν λαμβάνουν προμήθειες ή βοήθεια

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σχεδόν ένα εκατομμύριο Σύροι βρίσκονται «υπό πολιορκία» από τα αντιμαχόμενα μέρη στον πόλεμο της Συρίας, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Στίβεν Ο’ Μπράιεν.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο αξιωματούχος έκανε λόγο για «μαζική αύξηση» των πολιορκούμενων το τελευταίο χρόνο μετά την εφαρμογή αυτή της «σκληρής τακτικής», της πολιορκίας, «ιδίως από την συριακή κυβέρνηση».

Όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο αριθμός των ανθρώπων υπό πολιορκία αυξήθηκε από 393.700 πριν από έναν χρόνο, σε 486.700 ανθρώπους πριν από έξι μήνες κι ανέρχεται πλέον σε 974.080 ανθρώπους.

Νέες κοινότητες έχουν προστεθεί στον κατάλογο των περιοχών που δεν λαμβάνουν προμήθειες ή βοήθεια από τα μέλη των ανθρωπιστικών οργανώσεων, μεταξύ αυτών μια συνοικία της Δαμασκού και «πολλές περιοχές» στην ανατολική Γούτα, στα περίχωρα της πρωτεύουσας.

Σε αυτές τις κατοικημένες περιοχές οι κάτοικοι «είναι απομονωμένοι, λιμοκτονούν, βρίσκονται αντιμέτωποι με βομβαρδισμούς και δεν λαμβάνουν ιατρική βοήθεια ή βοήθεια από ανθρωπιστικές οργανώσεις προκειμένου να αναγκαστούν να παραδοθούν ή να εγκαταλείψουν την περιοχή».

«Πρόκειται για μια εσκεμμένη τακτική (…) ένα είδος σκληρής συλλογικής τιμωρίας» υπογράμμισε ο ίδιος.

Αυτή η τακτική εφαρμόζεται «με τερατώδη τρόπο από την πλευρά εκείνων που καταρχάς έπρεπε να υπερασπιστούν και να προστατεύσουν τους ίδιους τους τους πολίτες, ακόμα κι εκείνους που δεν συμφωνούν με τους ηγέτες τους» επιβεβαίωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στην συριακή κυβέρνηση.

Ο Ο’ Μπράιεν απηύθυνε εκ νέου έκκληση να αρθούν όλες οι πολιορκίες όμως κατήγγειλε ότι προς το παρόν το Συμβούλιο «προφανώς δεν μπορεί ή δεν έχει τη βούληση» να βάλει ένα τέλος.

Newsbeast.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση