HomeΚΟΣΜΟΣΤουρκικά ΜΜΕ: Το θετικό κλίμα για το Κυπριακό χάλασε μετά το τηλεφώνημα Τσίπρα-Αναστασιάδη

Τουρκικά ΜΜΕ: Το θετικό κλίμα για το Κυπριακό χάλασε μετά το τηλεφώνημα Τσίπρα-Αναστασιάδη

Πώς αξιολογούνται στη γείτονα οι συζητήσεις στην Ελβετία

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Στην Ελλάδα ρίχνουν την ευθύνη τα τουρκικά ΜΜΕ για το γεγονός ότι δεν υπήρξε αποτέλεσμα στις συζητήσεις Ακιντζί-Αναστασιάδη για το Κυπριακό στο Μοντ Πελεράν της Ελβετίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό κανάλι NTV η διαπραγμάτευση περνάει κρίση εξαιτίας της Ελλάδας. Συγκεκριμένα στην ιστοσελίδα του τουρκικού καναλιού αναφέρεται ότι μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Προέδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, το θετικό κλίμα που επικρατούσε μέχρι εκείνη την ώρα, άλλαξε.

Σύμφωνα με το NTV ο Έλληνας πρωθυπουργός, επέμεινε στο θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων. Το τουρκικό κανάλι μάλιστα αναφέρει ότι «εξαιτίας του όρου της Ελλάδας για κατάργηση του συστήματος εγγυήσεων δεν υπήρξε αποτέλεσμα στη σύνοδο».

Στην «κρίση» των διαπραγματεύσεων αναφέρεται και το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, καθώς αναφέρει μεταξύ άλλων ότι υπάρχει κώλυμμα στη διαδικασία και ότι χθες δεν έγινε κανένα ουσιαστικό βήμα. Αναφέρει ότι δεν έγινε καμία συζήτηση για το εδαφικό ζήτημα, τον χάρτη ή για άλλα κριτήρια.

Το Ανατολού αναφέρει ακόμη ότι η διαδικασία «σκάλωσε» επειδή η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είχαν μια ξεκάθαρη στάση στο θέμα της πολυμερούς συνάντησης και επομένως η Τουρκοκυπριακή πλευρά δεν πήρε μια ικανοποιητική απάντηση στο θέμα αυτό παρά τις διπλωματικές επαφές που έγιναν μεταξύ Ελλάδας και Ελληνικής πλευράς. Το Ανατολού εικάζει ότι αν δεν υπάρξει σήμερα ημερομηνία τότε υπάρχουν πολλές πιθανότητες να χαλάσει η συμφωνία που έγινε μεταξύ των δυο πλευρών, πριν την μετάβασή τους στην Ελβετία και η διαδικασία δεν θα προχωρήσει.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση