HomeHL-9Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία αποχαιρετά τον Κωστή Στεφανόπουλο

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία αποχαιρετά τον Κωστή Στεφανόπουλο

Την Τρίτη η κηδεία του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του τόπου αποχαιρετά τον Πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλος, ο οποίος απεβίωσε το βράδυ της Κυριακής σε ηλικία 90 ετών στο νοσοκομείο Ερρίκος Ντυνάν, στο οποίο νοσηλευόταν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.

Είχε εισαχθεί στο Νοσοκομείο την Πέμπτη, 17 Νοεμβρίου, «με εμπύρετο και σοβαρή αναπνευστική δυσχέρεια».

Οι γιατροί διαπίστωσαν ότι έπασχε από «αμφοτερόπλευρη πνευμονία εξ εισροφήσεως».

Η υγεία του ήταν ήδη επιβαρυμένη και παρά την εντατική θεραπευτική αγωγή, ο οργανισμός του δεν ανταποκρίθηκε και παρουσίασε ανεπάρκεια πολλαπλών οργανικών συστημάτων.

Όλοι κάνουν λόγο για έναν άνθρωπο υπόδειγμα της αξιοπρέπειας, του ήθους και της ακεραιότητας του χαρακτήρα του, με την πολιτική του διαδρομή να αποτελεί εθνική παρακαταθήκη.

Παυλόπουλος: Υπόδειγμα υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος ο Στεφανόπουλος

Συλλυπητήριο μήνυμα με αφορμή τον θάνατο του Κωστή Στεαφανόπουλου, εξέδωσε η Προεδρία της Δημοκρατίας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρει στο μήνυμα του:

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε, καθ’ όλη την σταδιοδρομία του και ιδίως ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υπόδειγμα ανιδιοτελούς, αξιοπρεπούς και συνεπούς υπηρέτησης του δημόσιου συμφέροντος. Υπό τα δεδομένα αυτά η συνολική πολιτική του διαδρομή συνιστά πραγματική εθνική παρακαταθήκη και δείκτη πορείας άσκησης πολιτικών και πολιτειακών καθηκόντων. Προς τους οικείους του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια. Αιωνία η μνήμη του».

Τσίπρας: Ο Στεφανόπουλος υπήρξε ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος

Ο Αλέξης Τσίπρας «αποχαιρέτισε» τον Κωστή Στεφανόπουλο με επίσημη δήλωση του.

«Ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας ακέραιος πολιτικός και άνθρωπος. Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του» ανέφερε αρχικά ανάρτηση του πρωθυπουργού, στον προσωπικό του λογαριασμό @PrimeministerGR στο Twitter.

Εν συνεχεία το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, εκφράζει τη βαθειά του θλίψη για το θάνατο του Κωστή Στεφανόπουλου.

Ο εκλιπών, πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπήρξε ένας πολιτικός με ηθική και υψηλό όραμα για την κοινωνία, την οποία υπηρέτησε, κατά τη μακρά πολιτική του διαδρομή, με γνώμονα πάντα το συμφέρον της χώρας.

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Μητσοτάκης: Καλό ταξίδι Πρόεδρε – Αξιος Ελληνας ο Στεφανόπουλος

Απεβίωσε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα της Κυριακής σε ηλικία 90 ετών ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος.

Με μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντέδρασε στη είδηση του θανάτου του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλου, ο πρόεδρος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Ενας άξιος Ελληνας. Καλό ταξίδι Πρόεδρε», σημείωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Εν συνεχεία ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος άφησε ανεξίτηλο το πέρασμά του στη δημόσια ζωή της πατρίδας μας.

Διακρίθηκε ως δικηγόρος και ξεχώρισε ως βουλευτής με τη μοναδική ρητορική του δεινότητα. Διετέλεσε πετυχημένος υπουργός και αποτέλεσε για χρόνια κορυφαίο στέλεχος της παράταξής μας.

Ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας άσκησε υποδειγματικά τα καθήκοντά του και αγαπήθηκε από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων που στο πρόσωπό του είδαν έναν Πρόεδρο προσιτό, σεμνό, φιλικό, ακέραιο και απολύτως προσηλωμένο στο πνεύμα του Συντάγματος.

Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει πίσω του ένα πρότυπο εντιμότητας, ήθους και ακεραιότητας, ένα υπόδειγμα πολιτικού που με τη διαδρομή του κέρδισε την εκτίμηση και αναγνώριση φίλων και αντιπάλων

Στους οικείους του εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Θεοδωράκης: Περνά στην Ιστορία ο Στεφανόπουλος με το έργο του

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με δήλωση του είπε το «αντίο» στον Κωστή Στεφανόπουλο.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού ανέφερε μέσω του Twitter ότι ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, περνά στην Ιστορία με το έργο του.

“Ο Κωστής Στεφανόπουλος αφήνει παρακαταθήκη το πολιτικό ήθος που δίδαξε και την

πολιτική αλήθειας που άσκησε”.

Γεννηματά: Τίμησε την Ελλάδα ο Στεφανόπουλος – Ηθος και συναίνεση

Το «αντίο» της στον Κωστή Στεφανόπουλο που απεβίωσε το βράδυ της Κυριακής, είπε μέσω του Twitter η Φώφη Γεννηματά.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για έναν Πρόεδρο της Δημοκρατίας που τίμησε την χώρα, λέγοντας ότι ταυτίστηκε με το ήθος, τη σοβαρότητα και τη συναίνεση.

Τέλος εξέφρασε τα συλλυπητήρια στην οικογένεια του.

Η κηδεία του εκλιπόντος θα γίνει την Τρίτη στις 2 το μεσημέρι στον Αγιο Δημήτριο Ψυχικού κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας του και όχι τελικά στην Μητρόπολη Αθηνών.

Κώστας Καραμανλής : Τον αποχαιρετούμε με αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης

Ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής έκανε την ακόλουθη δήλωση για τον θάνατο του πρώην Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου:

«Ο Πρόεδρος Κωστής Στεφανόπουλος στη μακρά πολιτική σταδιοδρομία του υπηρέτησε το δημόσιο συμφέρον με συνέπεια και ανιδιοτέλεια. Τον αποχαιρετούμε με αισθήματα σεβασμού και ευγνωμοσύνης για την προσφορά του στον Τόπο».

Σημίτης: Υπηρέτησε τη χώρα με παραδειγματική αξιοπρέπεια

«Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ένας υποδειγματικός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Με βαθιά αφοσίωση στο εθνικό και το δημόσιο συμφέρον, με προσοχή να υπερβαίνει και να συμβιβάζει τις αντιθέσεις, με ακεραιότητα και εντιμότητα στην άσκηση των καθηκόντων του, υπηρέτησε τη χώρα με παραδειγματική αξιοπρέπεια» δήλωσε ο Κώστας Σημίτης για τον θάνατο του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου.

Ο κ. Σημίτης, οι κυβερνήσεις του οποίου συνέπεσαν με τη δεκαετή θητεία του Κ. Στεφανόπουλου, πρόσθεσε: «παρά τη διαφορετική πολιτική μας προέλευση, συνεργαστήκαμε παραγωγικά σε όλα τα θέματα και αναπτύξαμε μια δημιουργική σχέση και φιλία. Λυπούμαι πολύ που δεν θα μπορέσω να παραβρεθώ στην κηδεία ενός σπουδαίου πολιτικού και ανθρώπου που εκτιμούσα ιδιαίτερα. Θα απουσιάζω στο εξωτερικό».

Αναστασιάδης : Eυπατρίδης πολιτικός και πρότυπο εντιμότητας

Mε λύπη πληροφορήθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, τον θάνατο του πρώην προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, ενός ανδρός, όπως τονίζει, «που αποτέλεσε υπόδειγμα συνεπούς και αξιοπρεπούς υπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος».

Σε γραπτή δήλωση ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει: «Ο Κωστής Στεφανόπουλος υπήρξε ευπατρίδης πολιτικός και πρότυπο εντιμότητας και ακεραιότητας καθ΄ όλη την πορεία ενάσκησης των πολιτικών και πολιτειακών του καθηκόντων».

Ο Κύπριος πρόεδρος εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τους οικείους του Κ. Στεφανόπουλου και προς τον ελληνικό λαό.

Ποιος ήταν ο Κωστής Στεφανόπουλος

Ο γεννηθής το 1926 στην Πάτρα Κωστής Στεφανόπουλος διατέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας από το 1995 έως το 2005, ο 6ος κατά σειρά μετά την μεταπολίτευση και την αποκατάσταση του δημοκρατικού πολιτεύματος. Προηγουμένως, υπήρξε βουλευτής Αχαΐας με την ΕΡΕ (1964-67), την Νέα Δημοκρατία (1974-85) και την ΔΗΑΝΑ (1985-89) κεντροδεξιό κόμμα που ο ίδιος ίδρυσε και του οποίου ηγήθηκε. Από το 1974 μέχρι το 1981 χρημάτισε διαδοχικά υπουργός Εσωτερικών (1974-76), Κοινωνικών Υπηρεσιών (1976-77) και Προεδρίας της Κυβερνήσεως (1977-81) στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Καραμανλή και του Γεωργίου Ράλλη.

Η ανάδειξή του στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα ήταν αποτέλεσμα ενός τακτικού ελιγμού του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου, ο οποίος συνήψε συμφωνία με τον τότε πρόεδρο της Πολιτικής Άνοιξης Αντώνη Σαμαρά για στήριξη κοινής υποψηφιότητας με στόχο την αποφυγή εκλογών, τις οποίες αποζητούσε ο τότε πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Έβερτ.

Κατά την διάρκεια της προεδρικής θητείας του ο Στεφανόπουλος έχαιρε υψηλής δημοφιλίας, απόρροια της σοβαρής και διακριτικής άσκησης των καθηκόντων του, αλλά και της άμβλυνσης των πολιτικών παθών σε μια περίοδο οικονομικής ανάπτυξης και ευημερίας, που επέτρεπε στις πολιτικές δυνάμεις να προστατεύουν το κύρος των θεσμών.

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1926 και είναι γιος του Δημήτριου Στεφανόπουλου, δικηγόρου και πολιτικού, και της Βρισηίδας Φιλοπούλου.

Στα νεανικά του χρόνια ήταν αθλητής της κολύμβησης και της υδατοσφαίρισης, αρχικά στον ανεξάρτητο σύλλογο Κολυμβητικός Όμιλος Γλυφάδας και από το 1949 στον Αχιλλέα Πατρών.

Iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση