HomeΚΟΣΜΟΣΣτις κάλπες σήμερα η γαλλική Δεξιά: Ζιπέ ή Σαρκοζί για υποψήφιος πρόεδρος;

Στις κάλπες σήμερα η γαλλική Δεξιά: Ζιπέ ή Σαρκοζί για υποψήφιος πρόεδρος;

Στις κάλπες αναμένονται από 2 έως 4 εκατ. Γάλλοι

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Τα μέλη της γαλλικής Δεξιάς καλούνται να αναδείξουν τον επόμενο ηγέτη τους, αυτόν που θα διεκδικήσει το προεδρικό χρίσμα στις εκλογές του 2017 με τον Αλέν Ζιπέ και τον Νικολά Σαρκοζί να διασταυρώνουν σήμερα τα ξίφη τους, στον πρώτο γύρο των προκριματικών εκλογών.

Ο δεύτερος γύρος είναι την επόμενη Κυριακή. Μόνο δύο υποψήφιοι θα περάσουν στον δεύτερο γύρο με τον πρώην πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί και τον πρώην πρωθυπουργό, Αλέν Ζιπέ, να είναι οι δύο επικρατέστεροι. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο Ζιπέ διατηρεί προβάδισμα έναντι του συζύγου της Κάρλα Μπρούνι όμως δεν αποκλείονται οι εκπλήξεις, όπως σχολιάζει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro.

Εκτός από τους Ζιπέ και Σαρκοζί, υποψήφιοι για το χρίσμα είναι ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, ο πρώην υπουργός Ζαν Φρανσουά Κοπέ όπως και ο Μπρουνό Λε Μερ, ο εκπρόσωπος της συντηρητικής Δεξιάς, Ζαν Φρεντερίκ Πουασόν, και μία γυναίκα, η Ναταλί Κοσιουκό Μοριζέ.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, με εξαίρεσης μιας, ο Ζιπέ έχει το προβάδισμα έναντι του Σαρκοζί. Στην δημοσκόπηση της Ιpsos, που διεξήχθη για λογαριασμό της γαλλικής εφημερίδας Le Monde, o Φρανσουά Φιγιόν αναδείχθηκε νικητής με μόλις μία μονάδα μπροστά από τους Ζιπέ και Σαρκοζί.

Αξίζει να σημειωθεί πως είναι η πρώτη φορά που η Κεντροδεξιά στη Γαλλία διοργανώνει εκλογές για την επιλογή του υποψήφιου προέδρου. Τα γαλλικά ΜΜΕ επισημαίνουν πως η μεγάλη συμμετοχή κεντροδεξιών πολιτών θα λειτουργήσει υπέρ του Αλέν Ζιπέ. Αντιθέτως, η κινητοποίηση ψηφοφόρων από την πιο δεξιά πτέρυγα του κόμματος θα ενισχύσει τους Σαρκοζί και Φιγιόν.

Στις κάλπες αναμένεται να προσέλθουν από δύο έως τέσσερα εκατομμύρια κεντροδεξιών πολιτών. Αυτοί που θα ψηφίσουν πρέπει να πληρώσουν ένα ποσό των δύο ευρώ, για τη συμμετοχή και να υπογράψουν πως συμφωνούν με «τις δημοκρατικές αρχές της Δεξιάς και του Κέντρου».

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση