HomeΚΟΣΜΟΣΟλλανδός αξιωματούχος: Ο ISIS έχει έως και 80 στελέχη του στην Ευρώπη

Ολλανδός αξιωματούχος: Ο ISIS έχει έως και 80 στελέχη του στην Ευρώπη

Ετοιμάζουν επιθέσεις

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Οι ειδκοί των υπηρεσιών πληροφοριών εκτιμούν ότι το Ισλαμικό Κράτος έχει «φυτέψει» από 60 έως 80 ανθρώπους του στην Ευρώπη, για να κάνουν επιθέσεις.

Ο Ντικ Σκόοφ, συντονιστής των υπηρεσιών αντιτρομοκρατίας στην Ολλανδία, δήλωσε στο Associated Press ότι αυτοί οι επίδοξοι μαχητές του ISIS ακολουθούν μηνύματα της τρομοκρατικής οργάνωσης, που τους ζητούν να μην πάνε στη Συρία ή το Ιράκ, αλλά να προετοιμάσουν επιθέσεις στην Ευρώπη.

Τους τελευταίους έξι μήνες ο αριθμός των ξένων τζιχαντιστών δεν έχει μεγαλώσει, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι έχει εξαφανιστεί η πιθανή απειλή, προειδοποίησε ο ίδιος. Αντίθετα, οι επιχειρήσεις ενάντια στο ISIS στη Συρία και το Ιράκ διασκορπίζουν τους μαχητές και τους υποστηρικτές της οργάνωσης, τόνισε.

Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε σταδιακή αύξηση των προσφύγων που αποτελούν κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια της Ολλανδίας και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πρόσθεσε ο Σκόοφ. «Η πιθανότητα επίθεσης στην Ολλανδία είναι πραγματική», υπογράμμισε, παρότι όπως είπε δεν έχει γίνει τρομοκρατική ενέργεια στη χώρα, ανάλογη με εκείνες στο Βέλγιο και τη Γαλλία. «Αυτό που έγινε εκεί μπορεί να συμβεί και σε εμάς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο Ιράκ και τη Συρία εκτιμάται ότι υπάρχουν 4-5.000 Ευρωπαίοι μαχητές του Ισλαμικού Κράτος. Αν και για την Ολλανδία ο αριθμός- αναλογικά με τον πληθυσμό- είναι μικρός (190-350 άτομα), είναι αρκετός για να υπαχει ανησυχία, τόνισε ο Σκόοφ.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση