HomeHL-WorldΟμπάμα και ηγέτες ΕΕ… συμφώνησαν

Ομπάμα και ηγέτες ΕΕ… συμφώνησαν

Θα επιμείνουν στη σκληρή στάση έναντι της Ρωσίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν σήμερα τη σημασία της συνεργασίας τους στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και επέκριναν τη Ρωσία επειδή βομβαρδίζει τη Συρία και δεν εφαρμόζει την ειρηνευτική συμφωνία στην Ουκρανία.

Η σχετική δήλωση του Λευκού Οίκου εκδόθηκε έπειτα από μια συνάντηση κατά την οποία ο Ομπάμα επεδίωξε να καθησυχάσει τους ομολόγους του από τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία και τη Γαλλία ότι ο διάδοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα διαλύσει τη διατλαντική συμμαχία.

Ο Τραμπ προκάλεσε ανησυχίες στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, όταν είπε πως θα μπορούσε να μην προσφέρει στρατιωτική βοήθεια σε συμμάχους του ΝΑΤΟ, αν αυτοί δεν έχουν εκπληρώσει τις αμυντικές δεσμεύσεις τους, ενώ είχε επίσης δηλώσει πως θα καλλιεργήσει στενότερες σχέσεις με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Ο πρόεδρος Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι, ακόμη και σε μια στιγμή μεγάλης αλλαγής, οι δημοκρατικές αξίες έχουν κάνει περισσότερα για να προωθήσουν την ελευθερία και την πρόοδο του ανθρώπου απ’ ό,τι οποιοδήποτε άλλο σύστημα στην ιστορία, και θα συνεχίσουν να κάνουν το ίδιο στο μέλλον», αναφέρεται στη δήλωση του Λευκού Οίκου.

Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη να εργασθούν συλλογικά για να σταθεροποιήσουν τη Μέση Ανατολή και την Βόρεια Αφρική, καθώς και για να εξασφαλίσουν διπλωματικές αποφάσεις για τις συγκρούσεις στη Συρία και την ανατολική Ουκρανία.

Ευρωπαίοι ηγέτες ζήτησαν τη στήριξη του Ομπάμα καθώς ετοιμάζονται να παρατείνουν τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες το 2014, μετά την επέμβασή της στην ανατολική Ουκρανία, και εξετάζουν το ενδεχόμενο να αποφασίσουν νέες κυρώσεις για τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία, όπου υποστηρίζει τον σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου με τον ισπανό πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι πως δεν ελήφθησαν αποφάσεις για την παράταση των κυρώσεων σχετικά με την Ουκρανία, όμως οι ενέργειες για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας του Μινσκ δεν είναι επαρκείς.

Οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να ανανεώσουν τις κυρώσεις τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, πριν αυτές εκπνεύσουν στα τέλη Ιανουαρίου.

Η Μέρκελ δήλωσε πως οι ηγέτες δεν συζήτησαν κατά τη σημερινή συνάντησή τους το ενδεχόμενο της επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία σχετικά με τη Συρία.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εκφράζουν φόβους ότι η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει το διάστημα πριν από την ορκωμοσία του Τραμπ ως προέδρου για να εξαπολύσει νέες επιθέσεις στη Συρία και την Ουκρανία.

Οι ηγέτες τόνισαν πως μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός χρειάζεται στην ανατολική Ουκρανία για να διεξαχθούν ελεύθερες και δίκαιες τοπικές εκλογές στις ελεγχόμενες από τους φιλορώσους αντάρτες περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.

Οι ηγέτες ζήτησαν επίσης να τερματισθούν αμέσως οι επιθέσεις σε ανταρτοκρατούμενα τμήματα του Χαλεπιού από τις συριακές κυβερνητικές δυνάμεις και τους συμμάχους τους, τη Ρωσία και το Ιράν.

Ο Ομπάμα δήλωσε πως η Ουάσινγκτον παραμένει πεπεισμένη πως η αποκλιμάκωση της σύγκρουσης και η εξεύρεση μιας πολιτικής λύσης είναι «ο μόνος βιώσιμος τρόπος για να τερματισθούν τα βάσανα, να προληφθεί άλλη μια μεταναστευτική κρίση και να υπάρξει κίνηση προς μια πολιτική μετάβαση».

Ηγέτες της συριακής αντιπολίτευσης πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες με επικεφαλής της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η επικεφαλής της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση