HomeΚΟΣΜΟΣΣόιμπλε: «Μην περιμένετε εκπτώσεις για το Brexit»

Σόιμπλε: «Μην περιμένετε εκπτώσεις για το Brexit»

Το Βερολίνο ζητά υψηλό τίμημα...

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με πολύ σκληρή γλώσσα απευθύνθηκε στη Βρετανία ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εξανεμίζοντας τις όποιες ελπίδες της ότι το Βερολίνο θα άμβλυνε τη στάση του, επηρεάζοντας πιθανώς και το Παρίσι. Η Γαλλία ζητεί να καταβάλει το Λονδίνο «υψηλό τίμημα» λόγω Brexit. Μιλώντας στους Financial Τimes, ο υπουργός διεμήνυσε ότι ακόμα και μετά το Brexit, η Βρετανία θα υπόκειται σε φορολογικούς κανόνες, που θα περιορίζουν τη δυνατότητά της να δίνει κίνητρα παραμονής των επενδυτών στο έδαφός της. Ο Γερμανός υπουργός αναφερόταν σε διεθνείς πολυμερείς συμφωνίες στους κόλπους του G20 για τον περιορισμό της φοροαποφυγής, οι οποίες μειώνουν τη δυνατότητα της Βρετανίας να παραχωρεί φορολογικά προνόμια σε εταιρείες. Αυτό θα ισχύει και μετά το Brexit.

Επιπλέον, υπενθύμισε πως η Βρετανία θα έχει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε. επί μία δεκαετία και πλέον, έως ότου ολοκληρωθεί πλήρως η έξοδός της. «Πιθανώς οι οικονομικές της δεσμεύσεις να παραταθούν έως και το 2030, ενώ δεν θα της εξασφαλίσουμε γενναίες εκπτώσεις», τόνισε ο κ. Σόιμπλε. Δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να τηρήσει τις διεθνείς της δεσμεύσεις σε θέματα επενδύσεων, όπως συνέβη με τη Nissan Motor, η οποία εξασφάλισε εγγυήσεις από την κυβέρνηση της Τερέζα Μέι για απρόσκοπτη πρόσβαση στην Ε.Ε., όταν αποφάσισε την παραγωγή νέων μοντέλων στη χώρα, ανεξαρτήτως Brexit.

Ο αντίκτυπος του Brexit, πάντως, θα φανεί και στα δημόσια οικονομικά. Οι προβλέψεις του ενδιάμεσου προϋπολογισμού της Βρετανίας αναμένεται να δείξουν «τρύπα» 100 δισ. στερλινών (116,4 δισ. ευρώ) την επόμενη πενταετία. Aυτό σημαίνει ότι η βρετανική κυβέρνηση θα υποχρεωθεί να δανειστεί 100 δισ. στερλίνες περισσότερα από ό,τι προβλεπόταν, λόγω αργής ανάπτυξης, μείωσης στα έσοδα από τη φορολογία και περιστολής επενδύσεων. Σύμφωνα με τους Financial Times, ο προϋπολογισμός θα εμφανίζει έλλειμμα την επόμενη πενταετία – το έλλειμμα του οικονομικού έτους 2016 αντί να περισταλεί στα 55,5 δισ. λίρες (64,6 δισ. ευρώ) ή στο 2,9% του ΑΕΠ, όπως αρχικά προβλεπόταν, θα εκτιναχθεί στα 70 δισ. λίρες (81,4 δισ. ευρώ).

Οπότε, δεν θα είναι εφικτό για τον υπουργό Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, να υλοποιήσει τις υποσχέσεις της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι για άμβλυνση των ανισοτήτων με σοβαρή μείωση φόρων και αλλαγές στις δαπάνες.

Kathimerini.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση