HomeHL-GreeceΧάος στο hotspot Χίου: Μολότοφ στον καταυλισμό

Χάος στο hotspot Χίου: Μολότοφ στον καταυλισμό

Επεισόδια από ακροδεξιούς και μετανάστες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σοβαρά επεισόδια, για δεύτερο συνεχόμενο βράδυ, σημειώθηκαν στον καταυλισμό της Σούδας στην πόλη της Χίου. Επεσαν μολότοφ μέσα στον καταυλισμό, υπήρξαν ξυλοδαρμοί, ενώ κάηκε άλλο ένα μέρος του κέντρου φιλοξενίας.

H κατάσταση πλέον στο hotspot θυμίζει καζάνι που βράζει, καθώς τα αιτήματα ασύλου εξετάζονται με αργούς ρυθμούς και έτσι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στοιβάζονται για μεγάλο χρονικό διάστημα στους καταυλισμούς των οποίων η χωρητικότητα έχει ξεπεραστεί κατά πολύ.

Εντωμεταξύ, οι Ευρωπαίοι εμφανίζονται απρόθυμοι να στείλουν ειδικούς για βοήθεια λόγω των συνεχόμενων επεισοδίων. Στο σκηνικό που μυρίζει «μπαρούτι» ήρθε να προστεθεί και η δράση ακροδεξιών στοιχείων που δρουν ανεξελέγκτα πυροδοτώντας ακόμα περισσότερο το κλίμα.

Χθες, για δεύτερη ημέρα σημειώθηκαν επεισόδια στο hotspot της Χίου. Ολα ξεκίνησαν όταν έπεσαν δυο μολότοφ μέσα στον καταυλισμό. Από τις αστυνομικές Αρχές πιθανολογείται πως οι μολότοφ έπεσαν από τα υπερκείμενα του καταυλισμού τείχη του κάστρου κι αυτό γιατί ο καταυλισμός λειτουργεί μέσα στην τάφρο του βυζαντινού οχυρωματικού έργου. Αποτέλεσμα της ρίψης των μολότοφ ήταν να καούν ολοσχερώς δυο σκηνές.

Λίγη ώρα μετά, η είδηση της ρίψης των μολότοφ προκάλεσε τη διαμαρτυρία ομάδας 30 περίπου αλληλέγγυων πολιτών που έπαιρναν μέρος εκείνη την ώρα στην πορεία για το Πολυτεχνείο και οι οποίοι συνέχισαν να πορεύονται προς τον καταυλισμό. Λίγα μέτρα πριν από την είσοδο όμως σε αυτόν, τους σταμάτησαν άνδρες των ΜΑΤ που επιχειρούσαν στην περιοχή. Ακολούθησε η αποχώρηση των αλληλέγγυων περί τις 10.30 το βράδυ, ενώ, σύμφωνα με τον σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ, κατά την παραμονή τους εκεί υπήρξαν φραστικοί διαπληκτισμοί με άτομα που κινούνται στον ακροδεξιό χώρο και οι οποίοι είχαν στο μεταξύ συγκεντρωθεί.

Περίπου στις 11 το βράδυ, έπεσαν κι άλλες μολότοφ αλλά και κροτίδες μέσα στον καταυλισμό, που και πάλι πιθανολογείται ότι έγιναν από τα υπερκείμενα τείχη του κάστρου. Αποτέλεσμα 150 περίπου πρόσφυγες, κυρίως οικογένειες με παιδιά να εγκαταλείψουν τις σκηνές και να ζητήσουν προστασία στο κοντινό κτήριο της Ιχθυόσκαλας. Γύρω στα μεσάνυχτα, δυο αλληλέγγυοι που βρίσκονταν με τις οικογένειες των προσφύγων ενώ αποχωρούσαν δέχθηκαν την επίθεση 30 περίπου ατόμων, οι οποίοι και τους ξυλοκόπησαν. Κατά ορισμένες πληροφορίες επίθεση δέχθηκαν μια γυναίκα και ένας άνδρας, αλληλέγγυοι προς τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ξυλοδαρμός τους έγινε σχεδόν δίπλα σε αστυνομικούς, αφού στο σημείο βρίσκονται από χθες δυνάμεις των ΜΑΤ εξαιτίας των επεισοδίων που σημειώθηκαν εκεί.

Αυτό, ωστόσο, όπως γράφει το astraparis.gr, φαίνεται ότι δεν στάθηκε ικανό να σταματήσει την επίθεση κατά των δύο αλληλέγγυων, όπως δεν στάθηκε ικανή – η αστυνομική παρουσία – να σταματήσει την ρίψη μολότοφ στον καταυλισμό και τον εμπρησμό 3 σκηνών.

Οι δύο τραυματίες μεταφέρθηκαν με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο Χίου.

Στο νοσοκομείο μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ και ένας πρόσφυγας, ο οποίος δέχθηκε επίθεση από αγνώστους στο κέντρο της πόλης, κοντά στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Παράπονα από την ΕΕ για την ασφάλεια στα hotspot

H ανησυχία για την κατάσταση που επικρατεί στις εγκαταστάσεις για μετανάστες στα νησιά έχει φτάσει μέχρι τις Βρυξέλλες με την εκπρόσωπο της Κομισιόν να δηλώνει την Πέμπτη ότι η ΕΕ είναι «ενήμερη για τη κατάσταση της ασφάλειας στα ελληνικά νησιά και τους πιθανούς κίνδυνους» και πως ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει «επανειλημμένα επικοινωνήσει με τις ελληνικές Αρχές για το θέμα της ασφάλειας του προσωπικού της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO)».

Για το ζήτημα της ασφάλειας στα νησιά, ο Επίτροπος Αβραμόπουλος είχε στείλει και επιστολή στον Γιάννη Μουζαλα στις 4 Νοεμβρίου τονίζοντας πως τα κράτη μέλη της ΕΕ χρειάζονται εγγυήσεις για την προστασία και την ασφάλεια του προσωπικού που στέλνουν και πίεσε για «άμεση βελτίωση των συνθηκών».

Ενδεικτικό είναι ότι η EASO σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις ανησυχίες των Ευρωπαίων – στη σκιά της απόφασης του υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου του Βελγίου για απομάκρυνση του τεχνικού προσωπικού από τα ελληνικά hotspot λόγω έλλειψης επαρκών συνθηκών ασφάλειας – σύμφωνα με κοινοτικές πηγές έχει έχει εγκαταστήσει πόρτες κινδύνου και… «κουμπιά πανικού» στα hotspot, σε μια προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ασφαλείας.

Στο μεταξύ ο δήμαρχος του νησιού Μανώλης Βουρνούς μετά τα προχθεσινά επεισόδια αναγκάστηκε να ζητήσει να αδειάσει άμεσα ο καταυλισμός.

«Μετά τα επεισόδια το βράδυ που πέρασε, έχει γίνει καθαρό ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Αν δεν μπορεί να κυβερνήσει, αυτό είναι πρόβλημα δικό της και όχι του δήμου. Δεν είναι δουλειά του δήμου να εξασφαλίσει την ασφάλεια των δημοτών αλλά και των προσφύγων–μεταναστών» τόνισε ο κ. Βουρνούς.

Ο δήμαρχος Χίου έκανε γνωστό ότι επικοινώνησε χθες με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννη Μουζάλα, από τον οποίο και ζήτησε να αδειάσει άμεσα ο καταυλισμός της Σούδας. «Στο ερώτημά του «πού να τους πάω», του απάντησα αυτό είναι θέμα δικό σας και όχι δικό μου», είπε ο δήμαρχος.

Το ΚΚΕ καταγγέλλει προβοκάτσια

Εν τω μεταξύ, η οργάνωση Χίου του ΚΚΕ καταγγέλλει τα επεισόδια ως οργανωμένη προβοκάτσια σε βάρος προσφύγων και κατοίκων από «φασίστες και άλλες αντιδραστικές δυνάμεις». Στην ανακοίνωσή της αναφέρει, ότι πριν από τις συμπλοκές των μεταναστών, λίγο μετά τις 11 το βράδυ της Τετάρτης, «προηγήθηκε επίθεση ακροδεξιών με πέτρες, ακολούθησε απάντηση και συμπλοκές με ζημιές στη γύρω περιοχή, ενώ υπήρξε και εισβολή των ΜΑΤ στον καταυλισμό. Από τις συμπλοκές υπήρξαν τραυματισμοί και προσαγωγές προσφύγων».

Το ΚΚΕ, ζητά «άμεση μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από το νησί και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα, ανοικτά κέντρα προσωρινής φιλοξενίας για τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες διαμονής, να κλείσει η Σούδα και όλα τα hot spot και να μη δημιουργηθούν νέα», καθώς και «άμεση αποκατάσταση των ζημιών στην περιοχή, με αποκλειστική ευθύνη του κράτους και του δήμου».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση