HomeHL-GreeceΗ κυβέρνηση «μουδιάζει» από τα χαστούκια Σόιμπλε -Αγωνία για το χρέος

Η κυβέρνηση «μουδιάζει» από τα χαστούκια Σόιμπλε -Αγωνία για το χρέος

Δεν υποχωρεί το Βερολίνο στις θέσεις του για το ελληνικό χρέος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Χωρίς δημόσια αναφορά στην Ελλάδα από τους Ομπάμα-Μέρκελ, αλλά με νέα …καρφιά Σόιμπλε, η κυβέρνηση επαναβεβαίωσε για πολλοστή φορά ότι το Βερολίνο δεν φαίνεται διατεθειμένο να συναινέσει σε ελάφρυνση χρέους.

Αντιθέτως, ο Γερμανός υπουργός οικονομικών επιμένει στη σκληρή γραμμή και επαναλαμβάνει τη θέση πως «όποιος μιλάει για ελάφρυνση εμποδίζει τις μεταρρυθμίσεις».

Από το Μέγαρο Μαξίμου, δεν μπαίνουν στη διαδικασία να σχολιάσουν τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού οικονομικών, οι οποίες κατά κοινή παραδοχή φέρνουν την κυβέρνηση σε δεινή θέση, με δεδομένο ότι αδυνατίζουν το βασικό πολιτικό της αφήγημα. Όσο για τη σιωπή Μέρκελ, φωνές από το πρωθυπουργικό περιβάλλον σε μια πρώτη ανάγνωση κάνουν λόγο για επιλογή να μην διαφωνήσει δημοσίως είτε με τον Αμερικανό πρόεδρο, είτε με τον υπουργό Οικονομικών της.

Το βλέμμα στην 5η Δεκεμβρίου

Η αντίστροφη μέτρηση για την κρίσιμη συνεδρίαση του eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει. Ο χρόνος είναι εξαιρετικά σύντομος και τα περιθώρια ασφυκτικά.

Και η Αθήνα προσβλέπει ότι έως τις 28 Νοεμβρίου θα υπάρχει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, όπως και ότι η θέση της κυβέρνησης θα γίνει αποδεκτή.

Τα ‘όπλα’ πάντως που έχει στη φαρέτρα της η κυβέρνηση είναι: αφενός η απόφαση που πάρθηκε στο eurogroup της 24ηςΜαΐου (και η οποία προβλέπει ότι θα πρέπει να ληφθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα). Αφετέρου το γεγονός, όπως λένε, ότι στην παρούσα φάση έχουν διαμορφωθεί «ευνοϊκοί συσχετισμοί στην Ευρώπη» και «η συγκυρία έχει αλλάξει». Στοιχείο που κατ’εκείνους συνηγορεί στο ότι «δεν απέχουμε πολύ από συμφωνία».

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση