HomeHL-CultureΣπανιότατο μπλε διαμάντι πωλήθηκε έναντι 16 εκατομμυρίων ευρώ

Σπανιότατο μπλε διαμάντι πωλήθηκε έναντι 16 εκατομμυρίων ευρώ

"The Sky Blue Diamond"

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το εκπληκτικό διαμάντι σε χρώμα θαλασσί του ουρανού ή αλλιώς «fancy vivid blue», 8,01 καρατίων, που ονομάζεται «The Sky Blue Diamond», πωλήθηκε από τον Sotheby’s χθες βράδυ αντί 17 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων (15,9 εκατομμύρια ευρώ), ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών.

«Το αριστουργηματικό Sky Blue Diamond, πέτρα απόλυτης σπανιότητας, πωλήθηκε κατά 33,6% ακριβότερα σε σχέση με τα 12,8 εκατομμύρια δολάρια που είχε πωληθεί το 2012 από τον ίδιο οίκο δημοπρασιών», δήλωσε ο διευθυντής του διεθνούς τμήματος κοσμημάτων του Sotheby’s Ντέιβιντ Μπένετ.

Η τιμή του διαμαντιού, που έχει τετράγωνο μέγεθος και κοσμεί ένα δακτυλίδι Cartier, εκτιμάτο μεταξύ 15 και 25 εκατ. δολαρίων. «Δεν βρίσκουμε μπλε διαμάντια παρά μόνο στο περίφημο ορυχείο Cullinan στη Νότια Αφρική και από όλα τα μπλε διαμάντια που αξιολογούνται μόνο το 1% μεταξύ αυτών έχει αυτό το καταγάλανο χρώμα».

FILES-SWITZERLAND-AUCTION-LUXURY-DIAMOND-RING-CARTIER

Το γαλάζιο διαμάντι ήταν το τελευταίο κομμάτι της δημοπρασίας κλείνοντας τις παραδοσιακές δημοπρασίες εξαιρετικών κοσμημάτων του Νοεμβρίου από τον οίκο Sotheby’s. Τον Νοέμβριο του 2015 ο Sotheby’s κατέρριψε παγκόσμιο ρεκόρ με την πώληση ενός μπλε διαμαντιού, του «Blue Moon of Josephine», 12,3 καρατίων αντί 48,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης ένα άλλο διαμάντι σε χρώμα βαθύ μπλε (deep blue), 7,74 καρατίων, πωλήθηκε 13,7 εκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας ένα ρεκόρ για ένα διαμάντι αυτού του τύπου μπλε. Η τιμή του εκτιμάτο μεταξύ 9 και 14 εκατομμυρίων. Δύο διαμάντια ροζ, το ένα 17,07 καρατίων και μεγέθους σμαραγδιού πωλήθηκε 20,8 εκατομμύρια δολάρια –εκτιμάτο μεταξύ 12 και 15 εκατ. δολαρίων– και το άλλο σε σχήμα αχλαδιού και βάρους 13,20 καρατίων πωλήθηκε 16,2 εκατ. δολάρια –εκτιμάτο μεταξύ 9 και 14 εκατ. δολάρια. Ένα τρίτο φωτεινό ροζ διαμάντι (fancy light) 40,30 καρατίων πωλήθηκε 7,5 εκατομμύρια δολάρια.

Δεκάδες εκατομμύρια δολάρια δαπανήθηκαν μέσα σε δύο ημέρες από τους λάτρεις της υψηλής κοσμηματοποιίας, πωλητές και αγοραστές διαμαντιών, πλούσιους συλλέκτες από όλο τον κόσμο που συναντώναι δύο φορές τον χρόνο στην Ελβετία για δημοπρασίες που οργανώνουν οι δύο μεγάλοι οίκοι δημοπρασιών αλλά και ρώσους ολιγάρχες και κινέζους εκατομμυριούχους που αναζητούν μοναδικά κομμάτια.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση