HomeΕΛΛΑΔΑLiberation: Ο Ομπάμα διάβασε την πολιτική του διαθήκη στην Αθήνα

Liberation: Ο Ομπάμα διάβασε την πολιτική του διαθήκη στην Αθήνα

Εκτενές ρεπορτάζ για το χρέος

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για το τελευταίο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο Μπαράκ Ομπάμα σκέφτηκε ότι θα ήταν εξαιρετικά σημαντικό να επισκεφθεί την Ελλάδα, την οποία θεωρεί λίκνο της δημοκρατίας και πηγή ιδεών και αξιών που χρησίμευσαν για να οικοδομηθεί η Αμερική.

Αυτά τα λόγια ανήκουν στον ίδιο τον Ομπάμα και τα πρόφερε στην Αθήνα, στις 15 Νοεμβρίου, κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Ελληνα πρόεδρο της δημοκρατίας, γράφει η Liberation και σημειώνει ότι αυτά τα λόγια χρησίμευσαν ως οδηγός στο διήμερο ταξίδι του Ομπάμα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Η γαλλική εφημερίδα στέκεται, ωστόσο, στην ιστορική ομιλία του αμερικανού προέδρου στο Ιδρυμα Νιάρχος. «Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ εκφώνησε επί μια ώρα μια ομιλία που θεωρείται «πολιτική διαθήκη» από το στενό του περιβάλλον. Το ακροατήριο, το οποίο αποτελούσαν υπουργοί της κυβέρνησης, πολιτικοί, οικονομικοί παράγοντες και μαθητές του Κολλεγίου Αθηνών, άκουγαν με κομμένη την ανάσα».

«Ο Ομπάμα», συνεχίζει η εφημερίδα, «επέμεινε στις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης και ζήτησε να αλλάξει η κατεύθυνση ώστε να μειωθούν οι ανισότητες, και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα των σύγχρονων δημοκρατιών». «Δεν είναι φυσιολογικό κάποιοι να κερδίζουν σε μερικές ώρες όσο ένας εργαζόμενος δεν θα κερδίσει ποτέ στη ζωή του», σημείωσε ο Ομπάμα.

Στο διήμερο της επίσκεψή του ο Ομπάμα πολλαπλασίασε τα καλά λόγια «για την κυβέρνηση και για τον ελληνικό λαό που έφεραν εις πέρας δύσκολες μεταρρυθμίσεις» και επαίνεσε «την γενναιοδωρία και την αίσθηση φιλοξενίας των Ελλήνω», προσθέτοντας ότι υποδέχτηκαν «με θαυμαστό τρόπο» τους μετανάστες και πρόσφυγες όταν κάποιοι άλλοι έκλειναν τα σύνορά τους».

Και συμπληρώνει το άρθρο:

«Και ενώ η Αθήνα προσπαθεί να επαναδιαπραγματευτεί το χρέος της (175% του ΑΕΠ), το οποίο ισοπεδώνει την οικονομία της και βρίσκει αντίθετη την ηγεσία της γερμανικής κυβέρνησης, ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε, πολλές φορές, ότι η επαναδιαπραγμάτευση του χρέους είναι «απαραίτητη».

«Καθισμένος στην πολυθρόνα του, ο Ελληνας πρωθυπουργός, έδειχνε πολύ ευχαριστημένος. Επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, μιας ακροαριστερής κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας πάντα πόνταρε στη στήριξη του Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με το περιβάλλον του. «Αυτή η επίσκεψη είναι πολύ σημαντική και θα βοηθήσει την κυβέρνησή μας στις διαπραγματεύσεις για το ελληνικό χρέος», δήλωσε στην Liberation ο Χρήστος Κανελλόπουλος, πολιτικός σύμβουλος στις διεθνείς σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μια άλλη κυβερνητική πηγή διαβεβαιώνει ότι ο Μπαράκ Ομπάμα, στις ιδιαίτερες συνομιλίες του με τον Αλέξη Τσίπρα, δεσμεύτηκε «ότι θα υποστηρίξει το θέμα της αναδιάρθωσης του ελληνικού χρέους απέναντι στην Ανγκελα Μέρκελ». Μένει να αποδειχθεί αν η καγκελάριος, «η πιο στενή εταίρος σε όλη τη διάρκεια της προεδρίας μου», σύμφωνα με τα λόγια του Ομπάμα, θα ακούσει τον απερχόμενο πρόεδρο, καταλήγει η Liberation.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση