HomeHL-World«Μπελάδες» δημιουργεί η πρώτη επίσημη συνάντηση του Τραμπ με ξένο ηγέτη

«Μπελάδες» δημιουργεί η πρώτη επίσημη συνάντηση του Τραμπ με ξένο ηγέτη

Με τον Πρωθυπουργό της Ιαπωνίας

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Μία ημέρα πριν την πρώτη συνάντηση του νεοεκλεγέντος προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ με ξένο ηγέτη – τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε – Ιάπωνες αξιωματούχοι είπαν ότι δεν έχουν καταλήξει πότε ή πού στη Νέα Υόρκη θα γίνει η συνάντηση.

Aκόμη, δεν είχε γνωστοποιηθεί ποιός έχει προσκληθεί, ή, κιόλας, σε ποιόν να τηλεφωνήσουν για να μάθουν. Η ασάφεια γύρω από τις συνομιλίες υποδηλώνει τις δυσκολίες που υπάρχουν ώστε να μεταμορφωθεί ο Τραμπ από έναν επιχειρηματία με ελευθερία κινήσεων σε έναν πρόεδρο με ανελαστικό πρόγραμμα και με μια πλήρως λειτουργική κυβέρνηση, πριν την τελετή ορκομωσίας του στις 20 Ιανουαρίου.

Ιάπωνες και Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν χθες ότι το υπουργείο Εξωτερικών (Στέιτ Ντιπάρτμεντ) δεν είχε συμμετάσχει στον προγραμματισμό της συνάντησης, αφήνοντας αδιευκρίνιστες τις λεπτομέρειες σχεδιασμού και πρωτοκόλλου που έχουν συνήθως οριστικοποιηθεί πολύ νωρίτερα. «Έχει υπάρξει πολλή σύγχυση», είπε ένας Ιάπωνας αξιωματούχος.

Η συνάντηση συμφωνήθηκε μόλις την περασμένη εβδομάδα – την εβδομάδα των αμερικανικών εκλογών που τον ανέδειξαν νικητή – και ο Τραμπ και οι σύμβουλοί του είναι πολύ απασχολημένοι με συναντήσεις επί συναντήσεων στα γραφεία του, στον ουρανοξύστη Trump Tower στο Μανχάταν, για να αποφασίσουν ποιός θα πάρει ποιά θέση στη νέα κυβέρνηση.

Ενώ ηγέτες μεγάλων δυνάμεων μπορεί να συμμετέχουν σε άτυπες διμερείς συναντήσεις σε επί τόπου συνόδους κορυφής, είναι ασυνήθιστο για ξένους ηγέτες να διεξαγάγουν διπλωματικές συνομιλίες υψηλού επιπέδου στις ΗΠΑ χωρίς λεπτομερή σχεδιασμό. (Ο Άμπε κατευθύνεται στη σύνοδο κορυφής των χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού στο Περού.)

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κίρμπι είπε ότι από όσο γνωρίζει, η ομάδα μετάβασης της εξουσίας του Τραμπ δεν έχει έρθει σε επαφή με το υπουργείο για να συζητήσει είτε την μετάβαση είτε να ζητήσει πληροφορίες για τις συναντήσεις του με ξένους ηγέτες.

Ο Τραμπ αναμένεται να χρησιμοποιήσει τη συνάντησή του με τον Άμπε για να καθησυχάσει την Ιαπωνία και άλλους συμμάχους στην Ασία που έχουν προβληματιστεί από τις προεκλογικές του εξαγγελίες, είπαν σύμβουλοι του Τραμπ. Ο Τραμπ όμως, ένας παροορμητικός άνθρωπος που δεν προέρχεται από το σύστημα και δεν διαθέτει διπλωματική ή κυβερνητική εμπειρία και ο Άμπε, έμπειρος πολιτικός, έχουν διαφορές σε θέματα πολιτικής όπως αυτό του ελεύθερου εμπορίου.

Αρκετοί σύμβουλοι του Τραμπ δεν απάντησαν άμεσα σε αιτήματα χθες για δηλώσεις σχετικά με την επίσκεψη του Άμπε ή τις επαφές μεταξύ της ομάδας μετάβασης και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΞΕΝΟΥΣ ΗΓΕΤΕΣ

Χθες ο Τραμπ καταδίκασε αναφορές στον τύπο ότι υπήρχε έλλειψη οργάνωσης στην ομάδα του, και έστρεψε τα πυρά του εναντίον της εφημερίδας New York Times γιατί έγραψε ότι οι ξένοι ηγέτες δυσκολεύονταν να έρθουν σε επαφή μαζί του. Ο Τραμπ κατέφυγε στο Twitter για να δώσει αρκετά ονόματα ηγετών με τους οποίους είχε συνομιλήσει από την εκλογική του νίκη επί της δημοκρατικής Χίλαρι Κλίντον στις 8 Νοεμβρίου.

Ο ρεπουμπλικανός μεγιστάνας ακινήτων είπε ότι είχε λάβει «τηλεφωνήματα από πολλούς ξένους ηγέτες παρά το τί λέει η χρεωκοπημένη NYTimes. Ρωσία, Βρετανία, Κίνα, Σαουδική Αραβία, Ιαπωνία». Η εφημερίδα, συχνός στόχος των μηνυμάτων που εξαπολύει ο Τραμπ στο Twitter, είπε την Τρίτη ότι οι σύμμαχοι των ΗΠΑ «προσπαθούσαν επειγόντως να βρούν πώς και πότε να έρθουν σε επαφή με τον κ. Τραμπ» και τηλεφωνούσαν «στα κουτουρού» στα γραφεία του για να τον βρουν. Η εφημερίδα έγραψε επίσης ότι ο Τραμπ εργαζόταν χωρίς επίσημα πληροφοριακά υλικά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις επαφές του με τους ξένους ηγέτες.

«Το άρθρο της αποτυχημένης NYTimes είναι τόσο λανθασμένο για τη μετάβαση», έγραψε στον κοινωνικό ιστότοπο ο Τραμπ, χωρίς να διευκρινίζει ποιά σημεία στο άρθρο ήταν αναληθή. «Όλα βαίνουν ομαλά. Επίσης, έχω μιλήσει με πολλούς ξένους ηγέτες».

Ο Τραμπ και ο αντιπρόεδρός του Μάικ Πενς έχουν μιλήσει με 29 ξένους ηγέτες, είπε η ομάδα μετάβασής του χθες.

Όσον αφορά τη σειρά με την οποία έχει μιλήσει σε ξένους ηγέτες τηλεφωνικά από την εκλογή του, ο Τραμπ έχει ακολουθήσει αρκετά πιστά την πρακτική ενός νέου προέδρου των ΗΠΑ. Αλλά μερικές από τις επαφές του έχουν υπερβεί τα πλαίσια της συνηθισμένης διαδικασίας.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι, ένας στρατηγός που κατέλαβε την εξουσία πριν από τρία χρόνια, φαίνεται να είναι ο πρώτος ηγέτης που μίλησε με τον Τραμπ μετά τις εκλογές, προτού ο νέος Αμερικανός πρόεδρος μιλήσει με στενότερους συμμάχους όπως τους ηγέτες της Βρετανίας και της Γερμανίας. Το γραφείο του Σίσι κάλεσε τον Τραμπ την περασμένη Τετάρτη και ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του είπε ότι ήταν «το πρώτο διεθνές τηλεφώνημα που είχε λάβει για να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη».

Τα αυστραλιανά μέσα ειδήσεων ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ είναι ο δεύτερος ηγέτης με τον οποίο μίλησε ο Τραμπ, αφού ο Αυστραλός πρέσβης στις ΗΠΑ βρήκε τον αριθμό κινητού του Τραμπ από τον Γκρεγκ Νόρμαν, τον Αυστραλό θρύλο του γκολφ και φίλο του Τραμπ.

Ο Τραμπ έχει επίσης συνομιλήσει τηλεφωνικά με τους ηγέτες της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και άλλων συμμάχων.

Ωστόσο, μια τηλεφωνική συνομιλία του τη Δευτέρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά την οποία οι δύο άντρες συμφώνησαν να «συνεργαστούν εποικοδομητικά», εξέπληξε τους δημοκρατικούς και τους παραδοσιακότερους των ρεπουμπλικανών που ανησυχούν για την επάνοδο της Ρωσίας στη σκηνή.

Ο Τραμπ συναντήθηκε επίσης στο γραφείο του και με τον βασικό υποστηρικτή της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση Νάιτζελ Φάρατζ το περασμένο Σαββατοκύριακο, προτού καν συναντηθεί με την Βρετανή πρωθυπουργό Τερέζα Μέι.

Σύμφωνα με τον Κίρμπι, του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «Δεν έχει προκύψει καμία προσπάθεια επαφής μέχρι στιγμής» από την ομάδα μετάβασης του Τραμπ. «Δεν είμαστε όμως σε θέση να επικροτήσουμε ή να καταδικάσουμε συνομιλίες τις οποίες διεξάγει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος ή μπορεί να διεξαγάγει στο μέλλον με ξένους ηγέτες», πρόσθεσε.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ

Παρά τις έντονες φημολογίες, ο Τραμπ δεν έχει αποφασίσει ακόμα ποιός θα αναλάβει τους θώκους του υπουργού Εξωτερικών, Οικονομίας ή Άμυνας, ακόμα. Η ομάδα του είπε ότι αυτό δεν είναι ασυνήθιστο και συνάδει με το χρονοδιάγραμμα μετάβασης στην εξουσία του δημοκρατικού Μπαράκ Ομπάμα όταν κέρδισε τις προεδρικές εκλογές για πρώτη φορά το 2008.

Στο ισόγειο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υπάρχουν πάνω από δέκα κενές αίθουσες συμβουλίων που αναμένουν την ομάδα μετάβασης του Τραμπ. Αξιωματούχοι του υπουργείου είπαν ότι τα μέλη της ομάδας του Τραμπ δεν έχουν έρθει ακόμα σε επαφή με την νομική σύμβουλο του υπουργείου Κρίστι Κένι, η οποία επιβλέπει την μετάβαση στο υπουργείο.

Αξιωματούχοι έχουν πει επίσης ότι μέχρι χθες τουλάχιστον, η ομάδα Τραμπ δεν είχε έρθει σε επαφή ακόμα με το Πεντάγωνο για την μετάβαση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση