HomeHL-Greece«Τείχος του Βερολίνου» στις παραινέσεις Ομπάμα για το ελληνικό χρέος

«Τείχος του Βερολίνου» στις παραινέσεις Ομπάμα για το ελληνικό χρέος

Ξεκάθαρο το «nein» στον Αμερικανό πρόεδρο

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το χθεσινό αξιακό μάθημα του Μπαράκ Ομπάμα στην ανθρωπότητα, μετά την επίσκεψή του στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης και την ομιλία του για τη δημοκρατία στο Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος μπορεί να μείνει στην ιστορία, όμως οι παραινέσεις του απερχόμενου προέδρου των ΗΠΑ για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους φαίνεται πως βρίσκουν τοίχο.

Το Βερολίνο, που είναι και το μέρος που επέλεξε να επισκεφθεί αμέσως μετά την Ελλάδα ο Μπάρακ Ομπάμα, απάντησε με ένα ξεκάθαρο «όχι» στις προτροπές του αμερικανού προέδρου για διευθέτηση του ελληνικού χρέους.

Ο εκπρόσωπος της Καγκελαρίας κ. Ζάιμπερτ έκανε σαφές ότι τόσο το Βερολίνο όσο και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι παραμένουν σταθεροί στην απόφαση του Eurogroup τον προηγούμενο Μάιο, σύμφωνα με την οποία η συζήτηση για διευθέτηση του ελληνικού χρέους θα ξεκινήσει μόνο με την ολοκλήρωση των ελληνικών υποχρεώσεων για το δεύτερο πρόγραμμα και σίγουρα όχι πριν το 2018.

Ενδεχόμενη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε “κακή υπηρεσία” για την Ελλάδα, υποστήριξε αργά το βράδυ της Τρίτης ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, λίγες ώρες μετά την ξεκάθαρη δήλωση του Μπαράκ Ομπάμα από την Αθήνα πως η λιτότητα δεν πρέπει να είναι η μόνη στρατηγική.

«Οι Έλληνες έχουν κάθε λόγο να είναι ευγνώμονες στον Ομπάμα. Σε τελευταία ανάλυση οι Αμερικανοί, εκτός από το να πιέζουν τους Γερμανούς να δείξουν καλή θέληση προσέφεραν λίγα για το ξεπέρασμα της κρίσης. Στην χρηματοδότηση του πακέτου βοήθειας συμμετείχαν μόνο εμμέσως, δια του ΔΝΤ, το οποίο προσπαθεί εδώ και χρόνια -μάλλον ανεπιτυχώς- να επιτύχει ένα μερικό κούρεμα του ελληνικού χρέους», παρατηρεί η Die Zeit.

Το δείπνο με Μέρκελ και οι συναντήσεις με Ολάντ, Ρέντσι, Ραχόι και Μέι

Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα στη γερμανική πρωτεύουσα. Ο Μπάρακ Ομπάμα είχε ανεπίσημο δείπνο την Τετάρτη το βράδυ με την Άνγκελα Μέρκελ στην έδρα της καγκελαρίας ενώ το πρωί της Παρασκευής, καταφθάνουν στο Βερολίνο ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και οι πρωθυπουργοί Ιταλίας (Ρέντσι), Ισπανίας (Ραχόι) και Μ. Βρετανίας (Μέι), οι οποίοι θα έχουν κοινή συνάντηση με την καγκελάριο και τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Ο Ομπάμα θα πει αντίο στην Άνγκελα Μέρκελ, στην «πιο στενή του σύμμαχο», όπως είπε ο ίδιος. Με τον Ντόναλντ Τραμπ να αναλαμβάνει τον Λευκό Οίκο, ορισμένοι θεωρούν ότι ο απερχόμενος πρόεδρος παραδίδει τη σκυτάλη της παγκόσμιας φιλελεύθερης ηγεσίας στην Γερμανίδα καγκελάριο, σχολιάζουν οι FT.

Τόπος της τριήμερης διαμονής του Αμερικανού προέδρου θα είναι το διάσημο πολυτελές ξενοδοχείο Adlon, που βρίσκεται δίπλα στην Πύλη του Βρανδεμβούργου και εντός του κυβερνητικού τετραγώνου.

Γύρω από αυτό έχει δημιουργηθεί μια ζώνη ύψιστης ασφάλειας, με την αστυνομία να απαγορεύει μεταξύ άλλων τη στάθμευση αυτοκινήτων και ποδηλάτων. Πάντως οι αρχές ασφαλείας, όπως συνηθίζεται, δεν γνωστοποιούν λεπτομέρειες για τα μέτρα ασφαλείας που πρόκειται να ληφθούν.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση