HomeΚΟΣΜΟΣΠοιοι είναι οι «σκληροί» κουστουμάτοι πράκτορες που προστατεύουν τον πρόεδρο

Ποιοι είναι οι «σκληροί» κουστουμάτοι πράκτορες που προστατεύουν τον πρόεδρο

Μυστική Υπηρεσία των ΗΠΑ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Βρίσκονται 24 ώρες το εικοσιτετράωρο γύρω από τον εκάστοτε Αμερικανό πρόεδρο. Φτάνουν στον εκάστοτε προορισμό του πριν από εκείνον και ελέγχουν τα πάντα για πιθανούς κινδύνους και κενά ασφαλείας.

Είναι τα στελέχη της Μυστικής Υπηρεσίας που έχουν αναλάβει το βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται η προστασία του προέδρου, της οικογένειάς του, των υποψηφίων για τη θέση και των αξιωματούχων που επισκέπτονται το Λευκό Οίκο.

Όπως αναφέρει και ο επίσημος ιστότοπος secretservice.gov η Μυστική Υπηρεσία ιδρύθηκε το 1865 και σήμερα έχει το βάρος της ευθύνης που συνεπάγεται η προστασία του προέδρου, της οικογένειάς του, των υποψηφίων για τη θέση και των αξιωματούχων που επισκέπτονται το Λευκό Οίκο.

Αρκετές ημέρες πριν από την άφιξη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα άνδρες της φρουράς του βρέθηκαν εδώ προκειμένου να σχεδιάσουν και να εφαρμόσουν την ομπρέλα προστασίας του. Παράλληλα χθες τα βλέμματα όλων έπεσαν στους «κουστουμάτους» πράκτορες, τους ελεύθερους σκοπευτές, αλλά και στα οχήματα συνοδείας του Αμερικανού προέδρου τα οποία έχουν τεχνολογικό εξοπλισμό τελευταίας γενιάς και είναι στελεχωμένα με ειδικά εκπαιδευμένους πράκτορες.

Οι υποομάδες της Μυστικής Υπηρεσίας

Εναέρια Ασφάλεια

Ομάδα ελεύθερων σκοπευτών

Ομάδα Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών (Αμεσης Ανταπόκρισης)

Ομάδα Επιτήρησης και Παρακολούθησης

Ομάδας Επίθεσης

Ιατρική Ομάδα

Υπάρχουν ακόμα και εξειδικευμένες ομάδες για την αντιμετώπιση κάθε είδους επίθεσης (χημική,, βιολογική, με εκρηκτικούς μηχανισμούς)

Οι άνδρες της Μυστικής Υπηρεσίας γίνονται σκιά των:

Του προέδρου των ΗΠΑ

Του αντιπροέδρου των ΗΠΑ

Των οικογενειών των Προέδρου και Αντιπροέδρου

Των πρώην Προέδρων, των συζύγων τους και των παιδιών τους (κάτω των 16 ετών)

Των ξένων ηγετών και των συζύγων τους που επισκέπτονται τις ΗΠΑ

Υποψήφιοι πρόεδροι και αντιποεδροι καθώς και οι σύζυγοί τους

Επίσης είναι αρμόδιες για την ασφάλεια σε εκδηλώσεις που έχουν χαρακτηριστεί  από το Γενικό Γραμματέα τους Τμήματος Εσωτερικής Ασφάλειας ΗΠΑ ως Εθνικής Ειδικής Ασφαλείας

Η εκπαίδευση των πρακτόρων της Μυστικής Υπηρεσίας

Για να μπορέσει κάποιος να αποκτήσει των τίτλο του πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ  θα πρέπει να περάσει από 18μηνη εκπαίδευση. Στους εκπαιδευόμενους παρέχονται βασικές γνώσεις και προηγμένη κατάρτιση για την καταπολέμηση εγκληματικών δραστηριοτήτων, για τον τρόπο έρευνας, παροχής πρώτων βοηθειών, τεχνικές προστασίας. Παράλληλα εκπαιδεύονται στη σκοποβολή και σε δεξιότητες επιβίωσης του νερού. Σημαντικό είναι η αύξηση και η διατήρηση της  φυσικής κατάστασης.

Και βέβαια όσοι περάσουν όλα τα στάδια της εκπαίδευσης και γίνουν πράκτορες θα συνεχίσουν να εκπαιδεύονται καθόλη τη διάρκεια της καριέρας τους.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση