HomeHL-HealthΘεσμοί «καλούν» υπουργείο Υγείας

Θεσμοί «καλούν» υπουργείο Υγείας

Τι περιλαμβάνει η «ατζέντα» συζητήσεων

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Για τις 15:30 σήμερα έχει οριστεί το νέο κρίσιμο ραντεβού των εκπροσώπων των θεσμών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας, με την «ατζέντα» των συζητήσεων να περιλαμβάνει κυρίως την αντιμετώπιση του εκτροχιασμού που ακολουθούν οι δαπάνες για το φάρμακο και την πορεία εξόφλησης των χρεών ΕΟΠΥΥ και δημόσιων νοσοκομείων προς ιδιώτες παρόχους και προμηθευτές.

Όπως είχε μεταδώσει το Capital.gr τη Δευτέρα, οι θεσμοί θα ζητήσουν από τους Α. Ξανθό- Π. Πολάκη σαφές χρονοδιάγραμμα για την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων στο πλαίσιο του επικαιροποιημένου μνημονίου. Η μη ύπαρξη συγκεκριμένου πλαισίου εφαρμογής των μέτρων εκ μέρους του υπουργείου Υγείας ήταν άλλωστε και ο λόγος που η συνάντηση αυτή επαναλαμβάνεται μετά το πρώτο ραντεβού στα τέλη Οκτωβρίου.

Επί τάπητος θα τεθούν τα μέτρα που θα ληφθούν στο κομμάτι της μείωσης κατά 30% του claw back, δηλαδή του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών κάθε φορά που οι δαπάνες υπερβαίνουν τον κλειστό προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ (σε φάρμακα, νοσήλια ιδιωτικών θεραπευτηρίων και διαγνωστικές εξετάσεις).

Οι θεσμοί επίσης ζητούν ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά φαρμάκου,καθώς μέχρι στιγμής παραμένουν καθηλωμένα στα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα της τάξης του 22-24%, όταν στις περισσότερες χώρες της Ε.Ε. κυμαίνονται από 50-80%.

Μεγάλο είναι τέλος και το «αγκάθι» των ληξιπρόθεσμων χρεών, το ύψος των οποίων για τον ΕΟΠΥΥ ανέρχεται στα 1,8 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές του ΕΣΥ προς τους προμηθευτές ξεπερνούν τα 800 εκατ. ευρώ.

Capital.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση