HomeHL-EconomyΒελτίωση ρευστότητας για τις τράπεζες «βλέπουν» το γ΄ τρίμηνο

Βελτίωση ρευστότητας για τις τράπεζες «βλέπουν» το γ΄ τρίμηνο

Αύξηση του ΑΕΠ δείχνουν τα πρώτα αποτελέσματα της ΕΛΣΤΑΤ

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας θα δείξουν τα αποτελέσματα των τραπεζών για το γ΄ τρίμηνο 2016, τα οποία ξεκινούν να ανακοινώνονται από αύριο μέχρι και τέλος του μήνα.

Ήδη τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ παρουσιάζοντας αύξηση του ΑΕΠ 1,5% το γ΄ τρίμηνο του 2016 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και 0,5% σε σχέση με το β΄ τρίμηνο του έτους, δημιουργούν αισιοδοξία ότι μπορεί να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις για συγκράτηση της ύφεσης φέτος στο 0,3%.

Για τις τράπεζες, η συνέχιση της αύξησης του ΑΕΠ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αφενός γιατί θα διευκολύνει σε πιο σταθερή βάση τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, αφετέρου γιατί παράλληλα με την περαιτέρω βελτίωση των συνθηκών ρευστότητας, θα επιτρέψει σταδιακό άνοιγμα της στρόφιγγας για νέες χρηματοδοτήσεις, όπως επισημαίνει το capital.gr.

Ωστόσο, και οι δύο παραπάνω προοπτικές θα κριθούν από τη σταθερότητα στην αύξηση του ΑΕΠ που απομένει να αποδειχτεί.

Τραπεζίτες πάντως αναφέρουν πως η μέχρι στιγμής τάση αποκλιμάκωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν είναι αποτέλεσμα της βελτίωσης του μακροοικονομικού περιβάλλοντος, αλλά αποτέλεσμα της αλλαγής στο μείγμα ρυθμίσεων δανείων από τις τράπεζες.

Για να παγιωθεί η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης των NPLs που έχει θέσει ο SSM, θα πρέπει να επιτευχθούν ρυθμοί ανάπτυξης 2% – 2,5% το 2017. Πρόκειται όμως για ρυθμούς τους οποίους δεν συμμερίζονται οι τραπεζίτες.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση