HomeΕΛΛΑΔΑΟμπάμα: Μόνο με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα!

Ομπάμα: Μόνο με τη λιτότητα δεν γίνεται τίποτα!

Δεσμεύτηκε να μεταφέρει μήνυμα ελάφρυνσης του χρέους στους Ευρωπαίους ηγέτες

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Το μήνυμα ότι η ελάφρυνση χρέους είναι σημαντική για την Ελλάδα θα μεταφέρει ο Μπαράκ Ομπάμα στις συναντήσεις που θα έχει με τους Ευρωπαίους ηγέτες στο τελευταίο του ταξίδι στην Ευρώπη όπως είπε στο σύντομο διάλογο που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα μπροστά στις κάμερες πριν από την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στην Ελλάδα.

«Στο μήνυμα μου προς την Ευρώπη θα τονίζω την άποψη μας ότι η λιτότητα μόνο δεν προσφέρει ευδαιμονία» συμπλήρωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος συνεχάρη τον ελληνικό λαό για τη δύσκολη διαδικασία που πέρασε και εξέφρασε την ελπίδα δεδομένης της φετινής ανάπτυξης «να χτίσουμε πάνω σε αυτή».

Παράλληλα τόνισε ότι μαζί με αυτή την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις που «δεν είναι εύκολες αλλά απαραίτητες» θα υπάρξει πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα της χώρας.

Στην αναφορά του στο προσφυγικό ο Μπαράκ Ομπάμα ευχαρίστησε ξανά τον ελληνικό λαό και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ «να βοηθήσουμε την Ελλάδα για να εφαρμόσει το πρόγραμμα για τη μείωση των προσφυγικών ροών».

Ο κ. Ομπάμα αναφέρθηκε και στο Κυπριακό λέγοντας ότι με την Ελλάδα, την Τουρκία και τα άλλα ενδιαφερόμενα μέρη ελπίζουμε να ενθαρρύνουμε μια δίκαιη λύση για το Κυπριακό. Χαρακτήρισε, τέλος, την Ελλάδα σύμμαχο στην περιοχή και ζωτικό σύνδεσμο στο ΝΑΤΟ για τις ΗΠΑ.

Τσίπρας: Ελπίζουμε σύντομα να βρουν ανταπόκριση οι κόποι του λαού

Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας – ο ενικός του οποίου στην αρχή των δηλώσεών του προκάλεσε αίσθηση και σχόλια στο Twitter – χαρακτήρισε τιμή το γεγονός ότι ο Αμερικανός πρόεδρος επέλεξε την Ελλάδα «ως έναν από τους σταθμούς του τελευταίου ταξιδιού» τονίζοντας ότι «από μόνο του είναι πολύ σημαντικό το μήνυμα αυτό στην Ευρώπη και την παγκόσμια κοινότητα».

«Γιατί η Ελλάδα δεν κουβαλάει μόνο την αρχαία παράδοση αλλά μάχεται και στο σήμερα, στο παρόν για την υπεράσπιση αξιών όπως η ελευθερία, η δημοκρατία, η υπεράσπιση των ίσων δικαιωμάτων» συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός μίλησε για τις δυσκολίες που πέρασε ο ελληνικός λαός τα τελευταία 5 χρόνια τονίζοντας ότι «σταθήκαμε όρθιοι και το ίδιο πιστεύω ότι θα κάνουμε και τώρα ελπίζοντας ότι πολύ σύντομα οι κόποι του λαού θα βρουν ανταπόκριση και να έχουμε αποτελέσματα στις διαπραγματεύσεις για το θέμα του χρέους με θετικές εξελίξεις γι’ αυτό αλλά και το Κυπριακό στο οποίο ελπίζουμε σε μια βιώσιμη λύση».

«Ανυπομονώ να συζητήσουμε κατ’ ιδίαν και είμαι βέβαιος ότι το ταξίδι θα είναι ουσιαστικό και θα έχει σημαντικά αποτελέσματα» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

Στη συνέχεια θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη Τύπου που υπολογίζεται να ξεκινήσει στις 17:00, ενώ στις 19:30 ο κ. Παυλόπουλος θα παραθέσει επίσημο δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου και της αμερικανικής αντιπροσωπείας, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Στο δείπνο πρόκειται να παρακαθίσουν 120 άτομα από τον πολιτικό και επιστημονικό χώρο, καθώς και εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και οργανώσεων. Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο τον Αμερικανό Πρόεδρο θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και θα ακολουθήσει αντιφώνηση από τον κ. Ομπάμα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση