HomeΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΜονώσεις και εξοικονόμηση ενέργειας ως 70%

Μονώσεις και εξοικονόμηση ενέργειας ως 70%

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Πολλοί αναρωτιούνται για το κατά πόσο αποδοτικές μπορεί να είναι οι διάφορες εργασίες μονώσεων στους χώρους μιας κατοικίας και συνάμα για το πόσο αξίζει κανείς να διαθέσει τα χρήματα αυτά. Βλέποντας το σαν μία επένδυση, είναι εύλογο να θέλει ο καθένας να εξασφαλίσει ότι εκτός της αποτελεσματικότητα της εφαρμογής, θα πρέπει και τα χρήματα που θα δαπανηθούν να μην είναι πολλά. Παράλληλα επιζητάμε και την υψηλότερη εξοικονόμηση ενέργειας. Για το λόγο αυτό σας παρουσιάζουμε ορισμένα στοιχεία που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με τις μονώσεις και την εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι σας.

2
Μόνιμη ή Προσωρινή λύση;

Ένα βασικό στοιχείο που πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη σε ότι αφορά τις εργασίες μονώσεων, είναι το αν αφορούν μία μόνιμη ή μία προσωρινή λύση. Προσωρινές λύσεις είναι αυτές που πρέπει να εφαρμόζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, γιατί τα υλικά που χρησιμοποιούνται φθείρονται με τον καιρό και τις εξωγενείς συνθήκες, με αποτέλεσμα να είναι απαραίτητη η αντικατάστασή τους. Μόνιμες είναι οι λύσεις που κατά την εφαρμογή τους, χρησιμοποιούνται υλικά και τεχνικές που δεν απαιτούν ξανά την εφαρμογή τους, ή στη χειρότερη περίπτωση απαιτούν μία ήπια συντήρηση. Στην πρώτη περίπτωση το κόστος μπορεί να είναι πολύ μικρότερο, ενώ στη δεύτερη περίπτωση έχουμε μεγαλύτερο κόστος, αλλά μακροχρόνια καλύτερη απόσβεση.

Μόνωση μέσα ή έξω από το σπίτι;

Ένα άλλο μεγάλο ζητούμενο είναι το αν θα εφαρμόσουμε μονώσεις στους εσωτερικούς χώρους ενός σπιτιού, στους εξωτερικούς ή και στους δύο. Για να μπορέσουμε να βγάλουμε αυτό το συμπέρασμα θα πρέπει να γνωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες ενός σπιτιού και ποιες είναι οι τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες. Για παράδειγμα αν σε ένα νεόδμητο σπίτι, που δεν υποφέρει από υγρασίες, θέλουμε να μονώσουμε την ταράτσα ή να βάλουμε θερμοπρόσοψη στους εξωτερικούς τοίχους, αυτό θα βελτιώσει την ενεργειακή του απόδοση, χωρίς να υπάρχει ανάγκη για εσωτερική μόνωση. Αν όμως έχουμε μία περίπτωση παλαιάς κατοικίας, που υποφέρει από εσωτερική και εξωτερική υγρασία και έχουν εκδηλωθεί ήδη εσωτερικές ζημιές, εδώ θα πρέπει να προτείνονται λύσεις και για την εσωτερική προστασία του σπιτιού, αλλά και για την εξωτερική.

3
Πόση εξοικονόμηση ενέργειας μπορώ να επιτύχω;

Αυτό είναι ίσως το πιο βασικό ζήτημα στις εργασίες μονώσεων. Πόσο μπορεί να ωφεληθούμε από μία αντίστοιχη εφαρμογή; Ποιο είναι το πραγματικό οικονομικό μας όφελος; Αξίζει να αναφέρουμε ότι το ύψος της εξοικονόμησης που μπορούμε να επιτύχουμε, επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, όμως μπορεί εντούτοις να φτάσει και σε επίπεδα της τάξεως του 70%!  Οι παράγοντες αυτοί είναι κυριότερα, το είδος της εργασίας που έχει επιλεγεί για εφαρμογή, η ποιότητα και η καταλληλότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν, η υφιστάμενη κατάστασης της κατοικίας και φυσικά η αποτελεσματικότητα των εργασιών από το τεχνικό συνεργείο.

  1. Το είδος των εργασιών έχει να κάνει με το χώρο εφαρμογής και τον τύπο της μόνωσης που έχει επιλεγεί. Για παράδειγμα στις μονώσεις ταρατσών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν διάφορες τεχνικές για θερμομόνωση και στεγανοποίηση. Ασφαλτόπανα, συμβατική θερμομόνωση, ανεστραμμένη μόνωση, κλπ. Στις περιπτώσεις της μόνωσης της εξωτερικής τοιχοποιίας, πολύ καλή απόδοση έχει η θερμοπρόσοψη.
  2. Η ποιότητα των θερμομονωτικών και στεγανοποιητικών υλικών, παίζει μείζονα ρόλο στην αποτελεσματικότητα του έργου. Στα υλικά αυτά περιλαμβάνονται τα ασφαλτόπανα ή αφαλτικές μεμβράνες, οι μεμβράνες PVC, το περλομπετόν, το αφρομπετόν, η πολυουρεθάνη, η εξηλασμένη πολυστερίνη, ο ορυκτοβάμβακας και πολλά άλλα. Καθένα από αυτά έχει διαφορετικές ιδιότητες ανάλογα με το σκοπό χρήσης και ως εκ τούτου διαφορετική συμπεριφορά στην επιφάνεια που θα εφαρμοστεί.
  3. Η υφιστάμενη κατάσταση της κατοικίας, θα επηρεάσει πολύ την τελική αποτελεσματικότητα του έργου, αφού όσο λιγότερες βλάβες έχουν προκύψει τόσο καλύτερα θα εφαρμοστεί και η μόνωση. Στις περιπτώσεις πολύ παλαιών κατοικιών, χρειάζονται ειδικές προσεγγίσεις για την άριστη καλυπτότητα της κατοικίας.
  4. Το εξειδικευμένο συνεργείο μονώσεων που θα επιλέξετε για το έργο σας, θα πρέπει να είναι σε θέση να διεκπεραιώσει κάθε είδους εργασία που υπάρχει ανάγκη και μάλιστα τηρώντας τις προϋποθέσεις εφαρμογής. Ακολουθώντας τα σωστά βήματα και την κατάλληλη τεχνική θα μπορέσετε να επιτύχετε και το ιδανικό και πιο μακροχρόνιο αποτέλεσμα.

Αν σε όλα αυτά τα ζητήματα δοθεί η απαιτούμενη προσοχή, τότε μπορείτε να επιτύχετε εξοικονόμηση ενέργειας έως 70%, πραγματοποιώντας σημαντική οικονομία στις δαπάνες θέρμανσης και ψύξης.

4

Πόσο θα μου κοστίσει;

Παλαιότερα όταν ακούγαμε για εργασίες μονώσεων, ερχόταν στο μυαλό μας αρκετά υψηλά ποσά. Σήμερα όμως με την εξέλιξη τόσο των τεχνικών αλλά και των υλικών μόνωσης, τόσο η εφαρμογή όσο και το συνολικό κόστος είναι προσιτά στον απλό κόσμο. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι μπορείτε να επιτύχετε μονώσεις σε διάφορες εξωτερικές επιφάνειες, όπως η ταράτσα με 10 ή 11 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο.

Ποιους παράγοντες θα λάβουμε υπόψη στην επιλογή της μόνωσης;

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να ερευνηθούν είναι:

  • Η κλιματική ζώνη στην οποία ανήκει η κατοικία και έχει να κάνει με την περιοχή ανά την Ελλάδα στην οποία βρίσκεται.
  • Η ηλικία της οικοδομικής κατασκευής
  • Η υπάρχουσα κατάσταση της παλιάς μόνωσης (αν υπάρχει)
  • Ο σκοπός της τελικής χρήσης της εφαρμογής (θα είναι προσβάσιμη η επιφάνεια για χρήση ή όχι)
  • Το ύψος των χρημάτων που θέλουμε να διαθέσουμε

Όπως καταλαβαίνει κανείς, όλα αυτά τα ζητήματα, καλύτερα να ερευνηθούν σχολαστικά από κάποιον έμπειρο και ειδικό σε τέτοιου τύπου εργασίες.

5Μπορώ να το κάνω μόνος μου; Ή μήπως κάποιον να καλέσω;
Αν και πολλές από τις εργασίες μονώσεων διαφημίζονται από πολλές εταιρείες ότι μπορούν να εφαρμοστούν από εσάς τους ίδιους, καλό θα ήταν κάτι τόσο εξειδικευμένο που θα υπάρχει στο σπίτι σας για πολλά χρόνια, να το αφήσετε στα χέρια των ειδικών. Αυτοί είναι τα συνεργεία μονώσεων, που εκτός της εμπειρίας των εργασιών, θα σας προσφέρουν και τις γνώσεις τους πάνω στα θέματα που σας απασχολούν σχετικά με τη δική σας κατοικία, καθώς και σε ζητήματα που αφορούν τα μονωτικά υλικά που υπάρχουν στην αγορά ή τις διαθέσιμες επιλογές σας στις εργασίες μόνωσης.

6Συμπερασματικά, ας υπενθυμίσουμε ότι κάθε εργασία μόνωσης θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως επένδυση για την βελτίωση της θερμικής απόδοσης μιας κατοικίας και σίγουρα όχι σαν μία πρόσκαιρη λύση. Μόνο με αυτό τον τρόπο οι μονώσεις σας θα μπορέσουν να επιφέρουν εξοικονόμηση ενέργειας έως 70% και κατ’ επέκταση τη μεγαλύτερη δυνατή οικονομία χρημάτων για την ενεργειακή κάλυψη της ψύξης ή της θέρμανσης του σπιτιού σας. Ελπίζουμε να σας βοηθήσαμε με αυτές τις σύντομες, αλλά σημαντικές συμβουλές.

Περισσότερες πληροφορίες για μονώσεις ταρατσών επισκεπτείτε την Monotica.

Ενημερωθείτε ακόμα για μονώσεις κόστος και τιμές από τους συνεργάτες μας.

Διαφήμιση
Διαφήμιση