HomeHL-EconomyΕυρωδικαστήριο: Νόμιμη η εισβολή σε σπίτια φοροφυγάδων

Ευρωδικαστήριο: Νόμιμη η εισβολή σε σπίτια φοροφυγάδων

Ανατρέπει τα δεδομένα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απόφαση που μέλλει να ανατρέψει τα δεδομένα και στην ελληνική πραγματικότητα, έλαβε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, σύμφωνα με την οποία νομιμοποιούνται οι έφοδοι σε σπίτια ανθρώπων που φοροδιαφεύγουν, ακόμα κι αν στηρίζονται σε αποδεικτικά μέσα που αποκτήθηκαν με παράνομο τρόπο (πχ. υποκλοπή) ή ως προϊόντα εγκλήματος (πχ. λίστα Λαγκάρντ κλπ).

Με την απόφασή του αυτή το Ευρωδικαστήριο, ουσιαστικά, δικαιώνει εκ των υστέρων την περίφημη τροπολογία του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, αρμόδιου για ζητήματα Καταπολέμησης της Διαφθοράς, Δ. Παπαγγελόπουλου, που έδινε το πράσινο φως για τη χρησιμοποίηση παρανόμως αποκτηθέντων στοιχείων, όπως η λίστα Λαγκάρντ, στη «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής -η εν λόγω τροπολογία είχε ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στους νομικούς κύκλους.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή ενός ζευγαριού Γερμανών πολιτών, καθώς έκρινε ότι η «έφοδος» που έγινε στο σπίτι του με ένταλμα για έρευνα, είναι νόμιμη, παρότι εξεδόθη με βάση στοιχεία που είχαν αποκτηθεί παράνομα από πρώην υπάλληλο τράπεζας στο Λιχτενστάιν.

Οι Αρχές κατάσχεσαν από το σπίτι του ζευγαριού έναν φάκελο που έδειχνε τη σχέση τους με την τράπεζα του Λιχτενστάιν, καθώς και πέντε αρχεία από P/C. Τα στοιχεία περιείχαν πληροφορίες για 800 καταθέτες. Με παραγγελία του εισαγγελέα έγινε έφοδος στο σπίτι του ζευγαριού μετά από ενδείξεις φοροαποφυγής την περίοδο 2002-2006. Το ύψος της φοροδιαφυγής για τις γερμανικές Αρχές ξεπερνούσε τα 50 εκατ. ευρώ και για αυτόν τον λόγο η έρευνα στην κατοικία των Γερμανών πολιτών ήταν αναγκαία.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση