HomeΚΟΣΜΟΣΥεμένη: Ξεπέρασαν τις 4.000 τα ύποπτα κρούσματα χολέρας

Υεμένη: Ξεπέρασαν τις 4.000 τα ύποπτα κρούσματα χολέρας

Διπλασιάστηκαν μέσα σε ένα μήνα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Με τα φώτα όλα στραμμένα στον πόλεμο της Συρίας και την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, ως του 45ου προέδρου των ΗΠΑ, λίγος χώρος μένει για την καταστροφή που συντελείται στην ιστορική και πολύπαθη χώρα της Υεμένης, εκεί όπου η Σαουδική Αραβία, ως κεφαλή ενός διεθνούς συνασπισμού βομβαρδίζει σιίτες αντάρτες Χούτι, που αποφάσισαν να πάρουν τα όπλα ενάντια στο διορισμένο πρόεδρο της χώρας, Μανσούρ Χάντι, καταλαμβάνοντας την πρωτεύουσα Σαναά.

Έκτοτε έχουν σκοτωθεί πάνω από 6.800 άνθρωποι και έχουν τραυματιστεί πάνω από 35.000 άτομα, ενώ πάνω από το 80% του πληθυσμού έχει άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, ως συνέπεια των αλλεπάλληλων βομβαρδισμών και κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.

Σε αυτό το μοτίβο, ήρθε και η ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, να συμβάλλει στη μαύρη εικόνα που επικρατεί στη χώρα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση οι ύποπτες περιπτώσεις χολέρας, που στις αρχές Οκτωβρίου ανέρχονταν σε 2.000, διπλασιάστηκαν μέσα σε μόλις ένα μήνα, φτάνοντας την 1η Νοέμβρη να είναι 4,119!

Όμως οι επιβεβαιωμένες περιπτώσεις, μέσω εργαστηριακών εξετάσεων, φτάνουν μόλις τις 86 (71 τον Οκτώβριο), καθώς με όλες τις καταστροφές είναι εξαιρετικά δύσκολη η παροχή βοήθειας και εξετάσεων στους έχοντες ανάγκη, με τα σαουδαραβικά βομβαρδιστικά να πλήττουν αδιακρίτως, επανειλημμένα, νοσοκομεία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο είναι οι επαρχίες Ταΐζ και Άντεν, εκεί όπου βρίσκεται το στρατόπεδο της προσωρινής κυβέρνησης της χώρας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι περιπτώσεις, αν και αρκετές δεν έχουν εκδηλώσει βαριά συμπτώματα και είναι αντιμετωπίσιμες, μπορεί, λόγω της έλλειψης νερού και ανθρωπιστικής βοήθειας, να εκτιναχθούν μέχρι και στις 76.000, σε ολόκληρη τη χώρα.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση