HomeHL-GreeceΦρούριο η Αθήνα για την επίσκεψη Ομπάμα

Φρούριο η Αθήνα για την επίσκεψη Ομπάμα

Τα μέτρα ασφαλείας και το πρόγραμμα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Απόρθητο φρούριο θα μοιάζει από αύριο και για δύο ημέρες η Αθήνα, και συγκεκριμένα τα σημεία από τα οποία όχι μόνο θα σταθεί αλλά έστω και απλά θα περάσει ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα θα προσγειωθεί αύριο στην Αθήνα νωρίς το μεσημέρι και στις 13:30 θα περάσει το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου.

Συγκεκριμένα, με βάση τον υπάρχοντα σχεδιασμό, καθώς η αμερικανική πλευρά αλλάζει διαρκώς το πρόγραμμα, ο Μπαράκ Ομπάμα θα φθάσει στο Προεδρικό Μέγαρο στις 13:30. Η συνάντηση με τον Προκόπη Παυλόπουλο θα διαρκέσει μία ώρα.

Ακολούθως, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου. Εκεί θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και ακολούθως θα παραχωρήσουν από κοινού συνέντευξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ομπάμα θα δεχθεί συνολικά τέσσερις ερωτήσεις, δύο από Ελληνες δημοσιογράφους και δύο από Αμερικανούς.

Οπως έχουμε ήδη γράψει αύριο θα δοθεί δείπνο προς τιμήν του Αμερικανού Προέδρου στο Προεδρικό Μέγαρο στις 19:30.

Την Τετάρτη ο Μπαράκ Ομπάμα θα επισκεφθεί την Ακρόπολη, ενώ είναι πιθανό, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», να κάνει μια σύντομη δήλωση με φόντο τον Ιερό Βράχο από το Μουσείο της Ακρόπολης. Την ίδια ημέρα θα δώσει την ομιλία του, η οποία θα περιστραφεί γύρω από την οικονομία, στο Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Επί ποδός 4.500 αστυνομικοί

Τουλάχιστον 4.500 αστυνομικοί θα βρίσκονται για δύο ημέρες επί ποδός, προκειμένου να υποστηριχθεί το σχέδιο για την ασφάλεια του Αμερικανού προέδρου.

Τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι αυστηρότατα. Ενδεικτικό αυτών είναι το γεγονός ότι θα γίνεται «αποστείρωση» των σημείων απ’ όπου θα διέρχεται ο Αμερικανός πρόεδρος. Δηλαδή, κάθε σημείο απ’ όπου θα περνά το διήμερο αυτό η αυτοκινητοπομπή του Μπαράκ Ομπάμα θα εξερευνάται εξονυχιστικά από στελέχη του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και εκπαιδευμένους σκύλους ανίχνευσης εκρηκτικών και θα κλείνει τουλάχιστον 30 λεπτά πριν από τη διέλευση.

Ταυτόχρονα, θα χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονικός εξοπλισμός απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων.

Στις ταράτσες κτιρίων θα βρίσκονται ακροβολισμένοι ελεύθεροι σκοπευτές των ΕΚΑΜ, επιτηρώντας τη διέλευση και τυχόν ύποπτες κινήσεις ατόμων.

Παράλληλα, κατά πληροφορίες, οι αστυνομικοί που θα συμμετέχουν στο σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. για την προστασία του Αμερικανού Προέδρου θα χρησιμοποιήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, για πρώτη φορά μετά από χρόνια ψηφιακούς ασυρμάτους, το περίφημο SEPURA.

Απόρθητο φρούριο ο Αστέρας

Εν τω μεταξύ, ήδη από χθες ο Αστέρας, στην προεδρική σουίτα του οποίου θα καταλύσει πιθανότατα ο Αμερικανός πρόεδρος, μοιάζει με απόρθητο φρούριο. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. με στολές και με πολιτικά, αλλά και κλούβες των ΜΑΤ έχουν περικυκλώσει το ξενοδοχείο.

Μέρος της αποστολής του Αμερικανού προέδρου θα καταλύσει στο ξενοδοχείο Ιntercontinental. Εκεί έχει μεταφερθεί και ο ιατρικός εξοπλισμός (συσκευασμένος σε κούτες), που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και δεκάδες φιάλες ανθρώπινου αίματος, σε περίπτωση που χρειαστούν.

«Κατεβάζει ρολά» το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Την ίδια ώρα, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος από σήμερα και έως την Πέμπτη κατεβάζει ρολά και δεν θα είναι εφικτή η πρόσβαση στον χώρο του Φάρου, όπου πραγματοποιείται έκθεση αφιερωμένη στους Γιάννη Μόραλη και Χρήστο Καπράλο, καθώς εκεί την Τετάρτη θα δοθεί η ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι προσκλήσεις για την ομιλία Ομπάμα δίνονται από την αμερικανική πρεσβεία και είναι προσωπικές, ενώ όσοι θα παραστούν θα περάσουν από έλεγχο αεροδρομίου, δηλαδή από το ειδικό μηχάνημα και δεν θα επιτρέπεται να έχουν μαζί τους υγρά και αιχμηρά αντικείμενα.

Στην Αθήνα ήδη 300 πράκτορες και μίνι… νοσοκομείο

Οπως ανέφερε η «Καθημερινή», το βράδυ της Παρασκευής έφθασαν στην Αθήνα 300 πράκτορες, 150 άτομα υγειονομικό προσωπικό που θα βρίσκεται σε επιφυλακή, τα οχήματα ασφαλείας του προέδρου (ανάμεσά τους και το περίφημο «The Beast», γνωστό και ως «Θηρίο» ή «Κτήνος»), ένα ελικόπτερο, η χρήση του οποίου δεν έχει ακόμη διευκρινιστεί, στρατιωτικός εξοπλισμός, ακόμη και βυτιοφόρο με καύσιμα, καθώς για λόγους ασφαλείας δεν γίνεται ανεφοδιασμός των οχημάτων του προέδρου από αλλού.

Ολα αυτά μεταφέρθηκαν με αμερικανικά στρατιωτικά αεροπλάνα τα οποία προσγειώθηκαν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το βράδυ της Παρασκευής, εκτός από τον ιατρικό εξοπλισμό που μεταφέρθηκε με αεροσκάφος Lockheed C130J-30 US Air Force που προσγειώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου στην Ελευσίνα.

Στο Ελ. Βενιζέλος θα προσγειωθεί το Air Force One

Ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έρθει στην Αθήνα με το περίφημο Air Force One, το ασφαλέστερο αεροπλάνο στον κόσμο, με την προεδρική σουίτα, το γραφείο του πλανητάρχη και την αίθουσα συσκέψεων. Το συγκεκριμένο αεροσκάφος μπορεί να μεταφέρει 70 άτομα και είναι ειδικά διαμορφωμένο σε τρία επίπεδα με πολλές ανέσεις. Φυσικά είναι θωρακισμένο και διαθέτει συστήματα για αντιμετώπιση τυχόν πυρηνικής επίθεσης, όπως και μικρή νοσοκομειακή μονάδα.

Το «Κτήνος» στην Αθήνα

Εντωμεταξύ, από το βράδυ της Παρασκευής βρίσκεται στην Αθήνα το «Κτήνος» μια από τις λιμουζίνες του Αμερικανού Προέδρου (μετακινείται οπουδήποτε στον κόσμο μόνο με δικά του οχήματα). Η εν λόγω Cadillac λιμουζίνα έχει πόρτες με πάχος 20 εκατοστά και τζάμια 13 εκατοστά, ικανά να σταματήσουν επιθέσεις από κάθε τύπου πολεμικό τυφέκιο, βόμβες, ρουκέτες, ακόμη και πυραύλους. Τ

Το ρεζερβουάρ, θωρακισμένο και αυτό, προστατεύεται από ειδικό αφρό, για την περίπτωση που σχιστεί σε κάποιο ατύχημα ή από ανταλλαγή πυρών. Στο μπροστινό μέρος της η λιμουζίνα διαθέτει κάμερα νυκτός και σύστημα εκτόξευσεις δακρυγόνων, έχει αποθηκευμένα πυροβόλα όπλα, ενώ η καμπίνα των επιβατών μπορεί να αντέξει χημική επίθεση και περιέχει δορυφορικό τηλέφωνο και ειδικό διαδραστικό σύστημα επικοινωνίας.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση