HomeHL-WorldΗ Κίνα απειλεί με συνέπειες σε περίπτωση εμπορικού πολέμου

Η Κίνα απειλεί με συνέπειες σε περίπτωση εμπορικού πολέμου

Πρώτη αντίδραση για τις δηλώσεις Τραμπ περί αύξησης των δασμών στα κινεζικά προϊόντα

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι επίσημα ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ και ο κόσμος περιμένει να δει αν θα τηρήσει της προεκλογικές του δεσμεύσεις.

Μια από αυτές ήταν πως θα αυξήσει τους δασμούς στα κινεζικά προϊόντα που εισάγονται κατά 45%. Μάλιστα, ο 70χρονος δισεκατομμυριούχος είχε δηλώσει τον περασμένο Αύγουστο πως αν εκλεχθεί, η Κίνα θα «μπει σε μπελάδες».

Ωστόσο, μετά την εκλογή του, η κρατική εφημερίδα της Κίνας, «Global Times» προειδοποίησε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, πως αν είναι τόσο «αφελής», ώστε να πραγματοποιήσει όσα έλεγε, τότε θα υπάρχουν συνέπειες.

Η εφημερίδα τόνισε πως αν ο Τραμπ καταστρέψει τις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, τότε «μια σειρά αμερικανικών βιομηχανιών θα υποστούν πλήγμα». Το δημοσίευμα συνέχισε, γράφοντας πως: «Τότε ο νέος πρόεδρος θα κριθεί για την απερισκεψία, άγνοια και ανικανότητα του».

Όσον αφορά τις συνέπειες από μια τέτοια ενδεχόμενη κίνηση του Τραμπ θα είναι να υποστούν ζημιές οι πωλήσεις αμερικανικών βιομηχανιών στην Κίνα, όπως είναι οι εταιρείες αμερικανικών αυτοκινήτων ή τα δημοφιλή iPhone της Apple. Ακόμα, η Κίνα θα μπορούσε να περιορίσει τον αριθμό των Κινέζων σπουδαστών που σπουδάζουν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η «Global Times» κατέληξε στο συμπέρασμα πως: «Με το να κάνει τα πράγματα δύσκολα για την Κίνα, πολιτικά δεν θα του κάνει καθόλου καλό».

Παρ’ όλα αυτά, ο Ντόναλντ Τραμπ σε πρόσφατη συνομιλία του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι, «καλλιέργησαν μία ξεκάθαρη αίσθηση αμοιβαίου σεβασμού», σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείο της προεδρίας Τραμπ.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση