HomeΕΛΛΑΔΑΕπείγουσα έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στη Σάμο

Επείγουσα έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στη Σάμο

Κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά τις βροχές

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Έκκληση για επείγουσα δράση απηύθυνε η Υπάτη Αρμοστεία προς τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η σοβαρή επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των προσφύγων στη Σάμο.

Μετά από τις έντονες βροχοπτώσεις στις 9 Νοεμβρίου δημιουργήθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο Κέντρο Καταγραφής και Ταυτοποίησης στο Βαθύ, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Το Κέντρο είναι υπερπλήρες, καθώς φιλοξενεί περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ η επίσημη χωρητικότητα είναι 850 άτομα. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς μένουν εδώ και βδομάδες ή μήνες σε μικρές σκηνές στο ύπαιθρο, με περιορισμένη πρόσβαση σε τουαλέτες και τα ντους, εκτεθειμένοι σε κινδύνους, επισημαίνει η Υπατη Αρμοστεία. Ομως, με τις βροχές, πολλές σκηνές πλημμύρισαν, με δεκάδες ανθρώπους να βλέπουν τα λιγοστά υπάρχοντά τους να καταστρέφονται.

Ο μεγάλος αριθμός των ατόμων που φιλοξενούνται στο Βαθύ σε συνδυασμό με τις πρόσφατες κακές καιρικές συνθήκες έχουν θέσει αρκετές εκατοντάδες ανθρώπους σε εξαιρετικά επισφαλείς συνθήκες διαβίωσης, που επηρεάζουν κατ’ εξοχήν τα άτομα με ιδιαίτερες ανάγκες, όπως οι άνθρωποι με αναπηρία και οι έγκυες γυναίκες, και προκαλούν αυξημένες εντάσεις, προειδοποιεί η ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται ότι απαιτείται επείγουσα δράση από όλους τους φορείς.

«Σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση, η Υ.Α. απευθύνει έκκληση προς όλες τις αρμόδιες Αρχές να δράσουν γρήγορα για να διασφαλίσουν επαρκή στέγαση για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στο νησί», αναφέρει η ανακοίνωση, ενώ η Υπατη Αρμοστεία δηλώνει έτοιμη να βοηθήσει στην εξεύρεση εναλλακτικών προσωρινών καταλυμάτων για οικογένειες και ευάλωτους αιτούντες άσυλο, όπως ξενοδοχείων που προσφέρουν ειδικές τιμές, σε στενή συνεργασία με τις τοπικές και τις κεντρικές Αρχές.

Ακόμη, καλεί να γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποσυμφόρηση της κατάστασης στη Σάμο, με μεταφορά περισσότερων αιτούντων άσυλο προς την ηπειρωτική χώρα.

«Επιπλέον, η ειρήνη και η ασφάλεια πρέπει να διασφαλιστούν για όλους, τόσο για τον τοπικό πληθυσμό όσο και για τους πρόσφυγες, ενώ παράνομες πράξεις ή περιστατικά ρατσιστικής βίας θα πρέπει να διερευνώνται πλήρως, να διώκονται και να τιμωρούνται», καταλήγει η ανακοίνωση.

iefimerida.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση