HomeΕΛΛΑΔΑΛέσβος: Πέθανε ο ηγούμενος της Μονής Λειμώνος, αρχιμανδρίτης Νικόδημος

Λέσβος: Πέθανε ο ηγούμενος της Μονής Λειμώνος, αρχιμανδρίτης Νικόδημος

Βρέθηκε νεκρός στο κελί του

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σε παθολογικά αίτια οφείλεται, όπως όλα δείχνουν μέχρι τώρα, ο ξαφνικός θάνατος του 73χρονου ηγουμένου της ιστορικής Μονής Λειμώνος στην Καλλονή της Λέσβου, αρχιμαδρίτη Νικόδημου (κατά κόσμο Εμμανουήλ Παυλόπουλου του Πέτρου από τον Κόρωνο της Νάξου).

Ο αρχιμανδρίτης βρέθηκε σήμερα Σαββάτο το πρωί νεκρός στο κελί του, ενώ Αστυνομία και ιατροδικαστής θεωρούν ότι ο θάνατος οφείλεται σε παθολογικά αίτια. Οριστική απάντηση σχετική με τα αίτια του θανάτου πάντως θα δοθεί μετά τη νεκροτομή στη σορό του μεταστάντος.

Ο αρχιμανδρίτης Νικόδημος ήταν μια από τις πλέον δυναμικές προσωπικότητες της τοπικής Εκκλησίας. Δυο φορές συμμετείχε στο τριπρόσωπο της ανάδειξης μητροπολίτη, μια φορά το 1984 όταν για την πλήρωση της κενής Μητρόπολης Μηθύμνης αν και πρώτος σε ψήφους κατά την πρώτη ψηφοφορία τελικά αναδείχθηκε ο σημερινός μητροπολίτης Μηθύμνης κ. Χρυσόστομος ο οποίος είχε υποδειχθεί από τον τότε ισχυρό μητροπολίτη Κορίνθου κ. Παντελεήμονα. Πάντως όπως έγινε γνωστό ο μακαριστός αρχιμαδρίτης θα ταφεί δίπλα στον Παντελεήμονα ο οποίος επίσης ετάφη στη Μονή Λειμώνος.

Επίσης, ο αρχιμαδρίτης Νικόδημος ήταν υποψήφιος και το 2004 για την πλήρωση της κενής θέσης τότε, στη Μητρόπολη Παροναξίας όπου η ιδιαίτερη πατρίδα του.

Ο Νικόδημος Παυλόπουλος ήρθε στη Μητρόπολη Μήθυμνας (στη Λέσβο υπάρχουν δυο Μητροπόλεις, αυτές της Μυτιλήνης και της Μήθυμνας) το 1968. Την επόμενη χρονιά, το 1969, σε ηλικία μόλις 26 ετών ο τότε μητροπολίτης Μηθύμνης Ιάκωβος (Μαλλιαρός) εκτιμώντας τη δυναμικότητα και τη δημιουργικότητά του τον έχρισε ηγούμενο της ιστορικής Μονής Λειμώνος. Ανέπτυξε πλούσιο κοινωνικό, φιλανθρωπικό και οικοδομικό έργο, αναστηλώνοντας τόσο τη Μονή όσο και τα μετόχια της. Έχτισε δεκάδες ναούς μερικές φορές προκαλώντας σχόλια για την ιδιότυπη αρχιτεκτονική τους. Για αυτή τη ιδιότυπη αρχιτεκτονική σε πολλές δεκάδες παρεκκλήσια και ναούς που έχτισε σχεδόν πάντα με τα χέρια του αλλά και τις εν γένει οικοδομικές του δραστηριότητες, ασκήθηκαν σε βάρος του και ποινικές διώξεις. Ποινική διερεύνηση χωρίς κανένα τελικά αποτέλεσμα, υπήρξε και σχετικά με το έργο του στο Γηροκομείο που λειτούργησε στη Μονή Λειμώνος.

Η Μονή Αγίου Ιγνατίου, στην οποία ηγουμένευσε επί σχεδόν μισό αιώνα ο Νικόδημος Παυλόπουλος, γνωστή ως Μονή Λειμώνος εξαιτίας του λιβαδιού (λειμώνα) στο οποίο είναι χτισμένη, ιδρύθηκε το 1526 από τον άγιο Ιγνάτιο Αγαλλιανό, κατά την παράδοση πάνω στα ερείπια Βυζαντινού μοναστηριού, και αφιερώθηκε στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Σήμερα τιμάται στο όνομα του αγίου ιδρυτή της.

Από τις αρχές του 16ου αιώνα μέχρι σήμερα η Μονή έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη θρησκευτική, εκπαιδευτική και πνευματική ιστορία του νησιού, αλλά και στους ευρύτερους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας. Το πλούσιο πολιτιστικό υλικό της Μονής αποτελεί μάρτυρα της μακράς της παράδοσης, ενώ παράλληλα παρέχει σημαντικές πληροφορίες για την ανάπτυξη της περιοχής της Καλλονής και γενικότερα της Λέσβου.

Οι συλλογές της Μονής τις οποίες ανέδειξε ο αρχιμαδρίτης Νικόδημος, περιλαμβάνουν εικόνες, χρυσοκέντητα άμφια και υφάσματα, αντικείμενα εκκλησιαστικής χρήσης, λαογραφικά κειμήλια, αλλά και πετρώματα από όλη τη Λέσβο. Ιδιαίτερης αξίας είναι επίσης η Βιβλιοθήκη της μονής, με τα χειρόγραφα και τα έντυπα βιβλία της, καθώς επίσης και το Αρχείο των ελληνικών και οθωμανικών εγγράφων της.

Όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε από κύκλους της Μητρόπολης Μηθύμνης «το κενό που αφήνει πίσω του ο Νικόδημος Παυλόπουλος είναι δυσαναπλήρωτο. Η επόμενη μέρα για την ιστορική Μονή της Λέσβου, καθίσταται μια πολύ δύσκολη υπόθεση».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαφήμιση
Διαφήμιση