HomeHL-GreeceΣε τεντωμένο σχοινί η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Σε τεντωμένο σχοινί η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Την Δευτέρα επιστρέφουν οι θεσμοί

Διαφήμιση
Διαφήμιση

Σημείο ισορροπίας αναζητά η ελληνική πλευρά προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία ο β’ γύρος της διαπραγμάτευσης, λίγο πριν επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των τεσσάρων θεσμών, την προσεχή Δευτέρα 14 Νοεμβρίου. Τις τελευταίες πινελιές βάζει η νέα υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να είναι έτοιμη πριν λήξει αυτή η διορία, αναζητώντας εναλλακτική συμβιβαστική λύση με τους δανειστές, μετά την απόρριψη της πρότασης του προκατόχου της, Γιώργου Κατρούγκαλου κατά τον α΄ γύρο των επαφών του με τα ανώτατα κλιμάκια των δανειστών. Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμης σημασίας είναι να κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος μέχρι 5 Δεκεμβρίου και βασικό στοιχείο αυτού αποτελεί το εργασιακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο με τις ελληνικές θέσεις αναμένεται να αποσταλεί άμεσα στους πιστωτές, όπως είχε άλλωστε δεσμευτεί και ο κ. Κατρούγκαλος. Σε αυτό, η ελληνική πλευρά θα καταγράφει, κατά κύριο λόγο, τα σημεία όπου εντοπίζεται ένας βαθμός συμφωνίας. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε αυτό θα επισημαίνεται και ότι η νέα ηγεσία του υπουργείου παραμένει σταθερή στον στόχο για ενίσχυση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επικράτηση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων εργασίας, αν προβλέπουν καλύτερους όρους εργασίας.

Μέγα ζητούμενο της ελληνικής πλευράς είναι να διατηρηθούν οι κρίσιμες ισορροπίες ώστε να επιτευχθεί συμφωνία στα εργασιακά, γι’ αυτό και στηρίζει τις θέσεις της αφενός στις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης, αφετέρου στις διεθνείς συμβάσεις, ώστε να αποκρούσει τις πιέσεις που δέχεται για τον Οργανισμός Μεσολάβησης και Διατησίας (ΟΜΕΔ), αλλά και για τον κατώτατο μισθό των νέων.

Σε ό,τι αφορά τις ομαδικές απολύσεις, δεν αποκλείεται η μερική αποδοχή της πρότασης της «Επιτροπής Σοφών» για μειωμένο ωράριο σε εργαζόμενους που κινδυνεύουν με απόλυση.

Protothema.gr

Διαφήμιση
Διαφήμιση